NIE DLA PRZEMOCY EKONOMICZNEJ WOBEC KOBIET!!!
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji NIE DLA PRZEMOCY EKONOMICZNEJ WOBEC KOBIET!!!
Gość |
#12012-09-14 10:53Moja córka miała do czynienia z przemocą oprócz psychicznej również z tą ekonomiczną połączoną z szantażem emocjonalnym "jak podskoczysz to...".To jest obrzydliwe ale niestety powszechne i jest formą ohydnego znęcania się. |
Echnaton |
#2 Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!!2012-09-14 11:15Rodzina albo przemoc, nie ma innej alternatywy! |
Gość |
#3 "kobiet, które nie pracują, gdyż prowadzą dom i wychowują dzieci"2012-09-14 11:31"kobiet, które nie pracują, gdyż prowadzą dom i wychowują dzieci" - to złe sformułowanie. Kobiety, które prowadzą dom i wychowuja dzieci, pracują bardzo cieżko. Proponuję przynajmniej dodać przysłówek "zawodowo". |
A. |
#4 Re: Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!!2012-09-17 13:19#2: Echnaton - Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!! Jest alternatywa, rodzina bez przemocy. Ja mam normalnego meza i u mnie nie ma przemocy, moi rodzice też żyją bez przemocy, tak samo moja siostra mam zdrowy związek. Wiec sorry, ale są normalne rodziny gdzie przemoc ogląda się jedynie w TV.
|
Logika |
#5 Zmienić mentalność2012-09-17 13:25Podpisałam z myślą o innych kobietach, nie o sobie, bo ja sobie z tymi problemami radziłam. Dlatego też podpisuję bez większego przekonania, bo wygodnictwo, lenistwo (fizyczne i umysłowe) kobiet, nie pomoże im. Kobieta musi najpierw sama siebie szanować i zrobić dla siebie wszystko by być niezależną finansowo i musi tak kochać swoje dzieci, by dla nich uwolnić się od tyrana, a nie być z nim "dla dzieci" - co jest oszustwem wobec samej siebie. Może tego najpierw należy je uczyć, albo równorzędnie z petycjami - może już w szkołach, które są pierwszym i podstawowym dostępem do młodych ludzi. Zmieniać mentalność kobiet, ale i mężczyzn. Inaczej żadne prawo, żadne petycje nie pomogą. |
Echnaton |
#7 Re: Re: Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!!2012-09-17 18:33#4: A. - Re: Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!! Czyli u Was jest rodzina i dlatego nie ma przemocy. U mnie też jest rodzina i nie ma przemocy, znam wiele rodzin ale znam też i przemoc.:) . Zestawienie "albo albo" sugeruje wykluczenie, jesli ktos ma przemoc to znaczy, że nie żyje w stadzie zwanym rodziną. :) Myślę, że w Polsce jest wiecej rodzin a mniej przemocy, ale...przemoc też istnieje:( |
Gość |
#82012-09-19 16:16Przemoc niszczy w człowieku to, co w nim ludzkie i dobre. Jest niedopuszczalną, w każdej formie. |
zzz |
#9 Re: Re: Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!!2012-09-22 17:38#4: A. - Re: Nie dla przemocy ekonomicznej wobec kobiet!!! Jest alternatywa, rodzina bez przemocy. Ja mam normalnego meza i u mnie nie ma przemocy, moi rodzice też żyją bez przemocy, tak samo moja siostra mam zdrowy związek. Wiec sorry, ale są normalne rodziny gdzie przemoc ogląda się jedynie w TV. Właśnie tak. Mądra Kobieta, właściwe życie. Mam więc własne hasło: " Nie dla cycatych ku**sów". |
szyba |
#10 UWAGA PETYCJA DRAGON BALL W TV42012-09-26 13:53Prosze Podpisujcie tom Petycje! Dragon Ball to anime które nauczyło nas co to jest prawdziwa przyjażń poświęcenie i że trzeba zawsze dążyć do celu nawet jeśli jest bardzo tródny do spełnienia! Podpisujcie petycje. Prosze podpisujcie tom petycje! Z góry dziękuje w imieniu Fanów DB i moim! macie link: http://www.petycjeonline.com/dragonball |
siostra |
#11 rodzenstwo2012-10-10 16:20Choc nie wiem czy za zycia mojego doczekam sie praw chroniacych interesow mlodszej siostry w przewazajaco meskim rodzenswie, wspieram te kampanie calym sercem!! |
kasia.lew8 |
#122012-12-04 22:49Byłam ofiarą przemocy w rodzinie i jak już spotkałam się w komentarzu odeszłam dla siebie i dla dziecka. Zawsze byłam nie zależna finansowo choć dochody drugiej strony były znacznie wyższe. Pod petycją podpisuję się dwoma rękami. |
tara |
#13 Budujemy Nowy Dom2013-01-20 04:11Petycje to prośby. A może kobiety chciałyby prawdziwego równouprawnienia? Takiego prawdziwego i suwerennego. Tu żadna petycja tylko AKT WOLI NARODU Budujemy Nowy Dom (na nowych fundamentach) http://www.petycjeonline.com/akt |
karolina |
#142013-01-27 20:44Moja siostra jest ofiarą przemocy. Mam nadzieję, że nadejdzie taki dzień kiedy będzie potrafiła przezwyciężyć strach aby od niego odejść. |
ANIA |
#15 wobec mnie jest stosowana przemoc ekonomiczna2013-01-29 07:59A ja jestem w związku od 23 lat z mężczyzną, który stosuje przemoc psychiczną i ekonomiczną i jeśli tego ktoś nie przeżył to nie wie jak trudno jest sie z tego uwolnić. Mam już tego świadomości i psychicznie jestem gotowa by się z tego niewolnictwa uwolinić i wiecie co? nie mam nic, wszystko jest mojego męża na 5 mieszkań i jest zamożny, a ja nie mam dokąd pójść ( jest prezesem dużej firmy i mamy rozdzielność majątkową ). Taka ustawa była by dla mnie i moich dzieci wybawieniem. PODPISUJCIE JA I NIECH TRAFI JAK JAK NAJSZYBCIEJ do sejmu. Dziękuje |
Dorota |
#162013-01-30 13:19Uważam że petycja załatwiłaby dużo spraw kobiet takich jak ja. Mam59 od wielu lat przez zachowania ;męża; jestem w kontakcie z organami policja prokuratura dzielnicowy którzy to mnie pouczają że pan ma prawo w domu pic i palic nawet drzwi wywarzac przychodzic o kazdej porze choć nie płaci za mieszkanie nie musi to ja mam płacic żeby po raz kolejny nie stać w sądzie jako eksmitowana.To wszystko opisuję poczym prokurator nie widząc mnie umarza postępowanie pisząc że takie zasady panują w moim domu.pracuję37 lat w zawodzie medycznym wychowałam 2 dzieci sama.Córka młodsza studiuje na UJ.Ciągle jestem poniżana upokazana.Oprawca nadal się panoszy.Wiele mogłabym napisać ale w majestacie prawa ciągle nie mam swojego głosu w Sądzie.Dlatego konwencja wiele by wyregulowała. Serdecznie dziękuje że mogłam oddać swój głos. |
dafuq |
#17 Heh2013-02-04 18:22Jak czytam o takich akcjach feministek to się śmieję, lepiej niż na rynsztokowych kabaretach dwójki :) Jak kobieta się nie uczyła całe życie i została kurą domową to jej problem, a nie jakaś przemoc ekonomiczna :) |
ipmadanes |
#18 Trzeba głośno mówić STOP przemocy.2013-02-04 21:02To bardzo ważna akcja. Trzeba mówić stop wszelkim przejawom przemocy nie tylko wtedy, gdy nas to dotyka bezpośrednio. Gdy mąż wykorzystuje sytuację zależności żony od niego i nie daje , bądź wydziela pieniądze na życie to JEST TO PRZEMOC EKONOMICZNA. To tylko jeden z jej przejawów.Jest ich niestety dużo więcej. Rozejrzyjmy się wokół.Bądźmy wrażliwi a śmiech szyderstwa ludzi takich jak dafuq mówi tylko coś o jego/jej wrażliwości, a raczej jej braku. Nie może zdyskredytować tej mądrej akcji.Przekażmy prośbę o podpisanie tej petycji dalej. Każdy z nas zna kogoś, kto ma odwagę powiedzieć to jest złe i podpisać. Prośmy w imieniu tych , których to dotyka bądź może dotknąć. |
Gość |
#192013-02-13 10:23Popieram tę akcję, jest to bardzo ważne dla kobiet, zwłaszcza w momencie kiedy musi odejść od męża |
Gość |
#202013-02-13 10:24Jestem za, ale nie wierzę w jej skuteczność, bo taki zaściankowy Sejm nic nie dokonał w zmianach prawnych!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Gość |
#212013-02-13 10:43Przez mojego byłego partnera spłacałam kredyty, a przedmioty, na które zostały wzięte pozostały w jego dyspozycji, ponieważ Prokurator doszedł do wniosku, że fakt, że za nie zapłaciłam wcale nie oznaczają, że są moje! W ten sposób po rozstaniu zostałam z niczym, za to jeszcze przez kilka lat będę spłacać kredyty. |
Gufad |
#22 Re: Heh2013-02-13 10:52Ja mam wyższe wykształcenie, mój eks ledwo skończył technikum, a do matury nawet nie podszedł. Żyliśmy razem, ja zarabiałam 3 razy więcej. Przy rozstaniu chciałam podzielić majątek (zabrać to, co kupiłam). Nie dostałam nic. Chciałam założyć sprawę o bezpodstawne wzbogacenie się, ale Prokurator nie znalazł podstaw. Mimo, że miałam faktury, umowy kredytowe na moje nazwisko, dowody wpłat itd. Nie byliśmy nawet małżeństwem! Myślisz, że to uczciwe? Kupować kolejną pralkę, lodówkę, meble mimo, że już raz się kupiło i zapłaciło? A Policja, Prokurator, Sąd uznaje, że tak ma być? Koleś złotówki nie wydał, całe wypłaty przebalował, a teraz sobie wygodnie żyje, a ja po raz kolejny muszę sobie zarobić... Wychowując samotnie niepełnosprawne dziecko, na które jeszcze nie mam przyznanych alimentów, bo sprawa w Sądzie Rodzinnym o przyznanie opieki trwa 3 lata... |
Gość |
#23 Re: Heh2013-02-13 12:03HEJ PEWNIE LEPIEJ ZWALIĆ WINE NA GŁUPIE KOBIETY NIĘ SIE ZASTANOWIC ZE SA MĘZCZYŻNI KTÓRZY OSACZAJA KOBIETEY PRZEZ KILKA LAT ONE SIĘ NAWET NIE ORIĘTUJA BO JEST IM DOBRZE KOCHAJA GO A DOPIERO PO 10 LATACH ZWIĄZKU OKAZUJE SIĘ ŻE MUSI MĘŻCZYŹNIE MOWIĆ CO KUPIŁA I ZA ILE A NIE DAJ BOŻE OBOK W SKLEPIE TA SAMA RZECZ JEST O 1ZŁ TAŃSZA ROBI NADONSANĄ MINĘ I TWIERDZI ŻE NIE POTRAFI ROBIĆ ZAKUPÓW TAK ALE TO NAPEWNO KOBIETY WINA ;-) |
Gość |
#24 Cześc2013-02-13 12:08Może i sejm podejmie właściwą decyzje ale i tak prawo bedzie po stronie ludzi bardziej cwańszych, bezwzględnych. kobiety które doświadczają przemocy ekonomicznej bedą rzadko wygrywac zaczej wyrachowane pannyn będą na tym zyskiwać |
Gość |
#252013-02-13 12:20sejm tego nie podpisze bo na siebie bata by ukrecił bo np. nauczycielki magły by powiedziec ze maja do czynienia z przemoca ekonomiczna pracuja a maja grosze płacone aby byly zalerzne od kazdej nadgodziny musza sie dokształcac i w dodatku za to płacic bo jak nie to wylot z pracy to nie jest przemoc ekonomiczna za 2 godz halówek maja nie płacone za nadgodziny samorzady nie naja pieniedzy i dlatego dyrektorzy szkół nie pozwalaja chodzic na zwolnienia kiedy jest np temp. 38 no lepiej zararzac dzieci |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja do Ministra Edukacji Narodowej - wsparcie polskiej uzdolnionej młodzieży
7024 Utworzone: 2024-08-11
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
23521 Utworzone: 2024-04-25
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
417 Utworzone: 2024-11-21
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
1158 Utworzone: 2024-11-19
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3834 Utworzone: 2024-11-14
UFAM ORKIESTRZE ŁĘCZESZYCE - popieram udostępnienie pomieszczenia nad Urzędem Gminy Belsk Duży na salę prób zespołu
125 Utworzone: 2024-11-22
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1714 Utworzone: 2024-11-15
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
127 Utworzone: 2024-11-22
STOP DLA LIKWIDACJI NAJSTARSZEGO PRZEDSZKOLA W OLSZTYNIE
642 Utworzone: 2024-11-07
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1618 Utworzone: 2024-11-18
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101159 Utworzone: 2024-11-13
Bądz bezpieczny na przejściu dla pieszych!
37 Utworzone: 2024-11-23
Petycja w sprawie ratowania zabytku budynku szpitala a następnie szkoły, powszechnie zwanego "Pałacykiem", zlokalizowanego przy ul. Broniewskiego w Pruszkowie.
33 Utworzone: 2024-11-23
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4381 Utworzone: 2024-09-23
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17411 Utworzone: 2023-10-23
Czas na etyczne galerie - OCHNIK nie ma tu miejsca!
52 Utworzone: 2024-11-22
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
380 Utworzone: 2024-11-17
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1509 Utworzone: 2024-11-02
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1452 Utworzone: 2024-11-08
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1624 Utworzone: 2024-11-08