Leki po przeszczepie

Gość

/ #141

2015-12-30 14:27

Po raz drugi jestem po przeszczepie nerki.Łącznie dializowałam się cztery lata.Panicznie boję się powrotu na dializy.Wolałabym nie dożyć tej chwili.Mam juź 52 lata .Staram się utrzymywać mój organizm w dobrej kondycji.Choruję prawie 30 lat.Dializy i leki ,które muszę ciągle zażywać już dokonały spustoszenia w moim organiźmie.Prawdopodobnie nie mam już szans na trzeci przeszczep.Mam najniższe świadczenie rentowe.W tej chwili piszę na małym tablecie.Nie stać mnie na zakup laptopa czy komputera.Na zakup leków w nowych cenach też nie będzie mnie stać.Do niedawna brałam Prograf /1mg rano i 1mg.wieczorem/2mg.Jest to mała dawka,ale i tak miałam znacznie ponad normę poziom przekroczony we krwi .Teraz biorę taką samą dawkę /1+1=2mg/,ale jednorazowo rano,bo jest to lek o przedłużonym działaniu.W tej chwili mam prawidłowy poziom takrolimusa we krwi.Prograf i Advagraf,to ten sam takrolimusa jednak na mnie dobrze zadziałał Advagraf.Nie mogę brać mniejszej dawki Prografu , ponieważ biorę już i tak małą dawkę. Nie wiadomo jak za działają na mnie inne odpowiedniki takrolimusa. Z powaźaniem Elźbieta Mitas