Nie dla wycinki 1000 drzew wokół Pogorii 3

Robert Dąbrowianin

/ #67 Stanowczy Sprzeciw !

2014-02-02 10:21

Znam to jezioro i jego brzegi jak własne mieszkanie tam spędzałem wolny czas jako dziecko i nadal spędzam jako osoba dorosła.W sobotę 1 lutego byłem na miejscu wycinki i to co zobaczyłem jest po prostu przerażające i nie ma nic wspólnego z troską o bezpieczeństwo i wygodę osób wypoczywających (myślę że prawdziwą przyczynę tych działań poznamy w niedalekiej przyszłości) Na odcinku 500 metrów zostało ścięte około 340 drzew ! Policzyłem z grubsza ponieważ niektóre drzewa były ścinane kilka centymetrów poniżej poziomu gruntu i pnie nie są widoczne dlatego liczba wyciętych drzew może być większa .W wielu przypadkach miejsca te są zasypywane mieszaniną ziemi i wiórów... dlaczego?
Jako mieszkaniec Dąbrowy Górniczej wyrażam stanowczy sprzeciw dalszemu wycinaniu drzew i wnoszę o natychmiastowe zaprzestanie wycinki i stworzenie społecznej kilkuosobowej grupy złożonej z botaników i leśników która zweryfikuje zasadność działań na terenie wokół jeziora Pogoria 3.
Jednocześnie proponuję zgłoszenie faktu tak drastycznego przetrzebienia drzewostanu bezpośrednio do Ministerstwa Środowiska.
Jestem przekonany iż próby załatwienia sprawy na poziomie Urzędu Gminy podobnie jak w przypadku wycięcia części parku w centrum miasta pod budowę marketu Aldi to strata cennego w tym przypadku czasu.