PROTEST PRZECIW USTAWIE NOWE PRAWO GEOLOGICZNE I GÓRNICZE

Gość

/ #293

2011-11-15 20:01

Potrzeba nam rewolucji różańcowej !

Epiphanio de Los Santos Avenue- Aleja Objawienia się Swiętych w stolicy Filipin-Manili

Rewolucja różańcowa - pokojowa rewolucja przeprowadzona w lutym 1986 na Filipinach, która obaliła dyktaturę Ferdinanda Marcosa.

Relacja kardynała Jaime Sina,arcybiskupa Manili,niewzruszonego przy głoszeniu podstawowych zasad moralności,najbardziej wpływowa osoba na Filipinach.

"Nadużycia Marcosa spowodowały,że 152 wojskowych wypowiedziało mu posłuszeństwo, a w myśl konstytucji to oznaczało zdradę.
Dyktator wydał ultimatum:"Jeśli nie podporządkujecie się moim rozkazom, zostaniecie rozstrzelani"

Gdy po upływie 15 godzin buntownicy nadal trwali przy swoim,ich żony przyszły do mnie i poprosiły, żebym coś zrobił, bo jeśli nic się nie zmieni, to one zostaną wdowami.Wiedziałem, że podejmując kroki przeciwko Marcosowi mogę wywołać nie tylko jego wściekłość, ale też spowodować otwarty konflikt między nim a Kościołem.Co robić? Godziny mijały a wraz z nimi przybliżał się termin ultimatum.

Wówczas zadzwoniłem do trzech zakonów kontemplacyjnych w Manili powiedziałem:"Siostry,macie wszystkie opuścić swoje cele, iść do kaplicy,pościć(obiecałem,że ja też będę pościł) i modlić się, bo sytuacja jest bardzo niebezpieczna". W ciągu godziny siostry były w kaplicach z wyciągniętymi ramionami śpiewały "Kyrie elejson"(Panie zmiłuj się nad nami).

Pomyślałem:"Teraz pora zwrócić się do ludzi". Uczyniłem to za pośrednictwem katolickiego Radia Veritas.

Powiedziałem wówczas do mieszkańców Manili."Proszę, wyjdżcie z waszych domów bo musimy chronić życie tych żołnierzy". W ciągu niespełna pół godziny na ulicach były ponad dwa miliony ludzi.Otoczyli oni forty Aguinaldo i Crame, gdzie przebywali zbuntowani wojskowi.

Marcos nakazał wówczas generałowi Sutello wysłanie pięćdziesięciu helikopterów, które miały zrzucić bomby na ludzi i rozproszyć tłum.Gdy śmigłowce dotarły na miejsce, lotnicy przez chmury zobaczyli żywy krzyż.Zrezygnowali z bombardowania i wylądowali".

Dziś w miejscu lądowania helikopterów znajduje się kaplica zwana w Manili sanktuarium EDSA.To tutaj, na skrzyżowaniu zgromadziły się miliony ludzi, którzy z góry wyglądali jak żywy krzyż. EDSA to nazwa jednej ulic tworzących skrzyżowanie.Tworzą ją pierwsze litery słów."Epiphanio de Los Santos Avenue- Aleja Objawienia się świętych.

Marcos dowiedział się o niepowodzeniu lotnictwa i zdecydował się na wydanie rozkazu czołgom.Kardynał Sin opowiada dalej:"Gdy te dotarły do EDESA ukazała im się piękna kobieta, od której usłyszeli:"Zostawcie mój lud.Jestem królową ich serc"W tym czasie ludzie dookoła fortów Aguinaldo i Crame na klęczkach odmawiali różaniec"

Zamiast przelewu krwi na bulwarze EDESA coraz częściej dochodziło do bratania się mieszkańców Manili z żołnierzami.Na lufach ich karabinów Manilczycy wiązali żółte opaski, wyborczy znak Corazon Aquino,żony zastrzelonego 21 sierpnia 1983 roku Benigno Aquino, znanego działacza opozycji filipińskiej.

Po zabójstwie Benigno (nazywany przez Filipińczyków Ninoy) jego żona stanęła na czele opozycji.Wzięła ona udział w wyborach ogłoszonych przez Marcosa, których wyniki dyktator sfałszował.
Pani Aquino zakwestionowała wynik wyborów i rozpoczęła akcję bojkotu i demonstracji przeciw fałszerstwu.
Tydzień później, w sobotę 22 lutego Minister Obrony Ponce Enrile i zastępca szefa sztabu generalnego gen.Fidel Ramos wraz z garstką żołnierzy przejęli fort Aguinaldo, gdzie mieściło się Ministerstwo Obrony.Ramos i Enrile oskarżyli Marcosa o sfałszowanie wyborów i wieloletnie nadużywanie władzy.

Dalej relacjonuje kardynał Sin:

" W Manili pojawili się młodzi ludzie z czerwonymi flagami.Szli na Pałac Malacanang, aby zabić prezydent.Powiedziałem im: "Nie róbcie tego, bo rozpęta się wojna domowa."
To brzmiało jak rozkaz.(Rzeczywiście zachowywałem się wówczas trochę jak dowódca.Jeżdziłem moim jeepem po całym terenie).Więc oni się zatrzymali.

Wówczas zadzwoniliśmy do prezydenta Regana do Stanów Zjednoczonych.Powiedzieliśmy mu."Jeśli twój przyjaciel Marcos nie opuści Filipin w ciągu trzech godzin, to zostanie zabity". Regan odpowiedział,że Marcos może zostać przewieziony do Hondurasu.A ja na to:"Do Hondurasu nie, bo tam jest bardzo zły klimat, a Marcos jest chory i nie wytrzyma tego długo.On potrzebuje specjalnej opieki lekarskiej, a to może otrzymać tylko w Stanach Zjednoczonych". Odpowiedź Regana była krótka:"Okay". W ciągu trzydziestu minut amerykańskie helikoptery przetransportowały Marcosa i jego otoczenie do bazy Clark,a stamtąd samolot zawiózł go na Hawaje"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filipiny

W 1946 Filipiny uzyskały niepodległość. W 1965 prezydentem został Ferdinand Marcos. W 1986 w kraju dokonał się pokojowy przewrót, w wyniku którego obalona została dyktatura Marcosa, a władzę objęła Corazon Aquino, zwyciężczyni wyborów prezydenckich. W latach 1992-1998 na stanowisku szefa państwa zasiadał Fidel Ramos. W 1998 odbyły się kolejne wybory prezydenckie, wygrane przez Josepa Estradę. W styczniu 2001 Estrada został pozbawiony urzędu po oskarżeniu go o malwersacje finansowe. Jego miejsce zajęła wiceprezydent Gloria Macapagal-Arroyo, która wygrała również wybory w 2004. W 2010 na stanowisku zastąpił ją Benigno Aquino III.