Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

TEMIDA

/ #769 Pilnujcie Spółdzielni, nalegajcie na wyznaczenie terminu aktu notarialnego

2012-03-10 12:19

Czas szybko płynie, jest Was sporo. Zdążą Ci, którzy będą chodzić koło swojego. Spółdzielni nie będzie się spieszyć, bo nie są zainteresowani, jak to mówią „rozdawaniem mieszkań”.

Dla tych, którzy złożyli już dawno wnioski o nabycie swojego mieszkania publikujemy wzór pisma o wyznaczenie terminu aktu notarialnego. Wyślijcie takie pismo do spółdzielni.

Jan Kowalski                                                                                                                                    Ruda Śl. 10.03.2012r.
ul. Nadziei 3/8
41- 700 Ruda Śląska

Spółdzielnia PERSPEKTYWA
ul. Ks. Tunkla 147
41-707 Ruda Śląska

Powołując się na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dn. 14 lutego 2012 r. w sprawie P 17/10, który opublikowany został w Dzienniku Ustaw nr 37, poz. 201 w dniu 22 lutego 2012r,  wnoszę o uzgodnienie z kancelarią notarialną terminu sporządzenia umowy przenoszącej na moją rzecz odrębną własność lokalu, w którym mieszkam. Wniosek, o nabycie tego lokalu złożyłem w spółdzielni w dniu……………….. . Oświadczam, że jeśli zwłoka ze strony spółdzielni we wnioskowanej sprawie przekroczy okres 3 miesięcy, podejmę staranie o samodzielne ustalenie kancelarii notarialnej, która przyjmie zlecenie  sporządzenia umowy w dogodnym dla mnie terminie.

Jan Kowalski.

Ps. Jeśli Spółdzielnia w ciągu trzech miesięcy od daty złożenia tego pisma nie poinformuje Was o terminie aktu notarialnego poszukajcie kancelarii notarialnej, nawet w innym mieście, która będzie dysponowała wolnym czasem i ustalcie termim tak, aby spółdzielni dać czas 2 tygodni na doręczenie dokumentów. O ustalonym terminie i adresie kancelarii poinformujcie spółdzielnię odpowiednim pismem. To nieprawda, że wskazanie notariusza jest przywilejem spółdzielni. To Wy macie prawo zdecydować, która kancelaria zarobi na waszym akcie notarialnym. Przecież to Wy będziecie za ten akt płacić. Kto płaci ten dyktuje warunki. Takie są prawa rynku.