Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Marcus

/ #878 Re: Re: Nina

2012-03-25 14:44

#876: - Re: Nina

Szanowna Pani Nino!

Pismo takie oczywiście może Pani złożyć, ale sądząc z Pani wpisów nie przyniesie ono chyba większego skutku. Jak sama Pani pisze, 1.08.br minie 5(pięc) lat od złożenia pierwszego pismo, a skutek jest żaden. Spółdzielnie i ich prezesi mają do perfekcji opanowaną sztukę uników, gdy nie chcą przekształcić prawa własności, a do 23.02 2013r, kiedy upływa termin vacatio legis wyznaczony przez TK, wbrew pozorom, wcale nie jest tak daleko. Podam przykład: mój znajomy, który jest członkiem naszej SM i ma mieszkanie własnościowe, przez 1,5 roku był zwodzony przez prezesa, gdy chciał przeniść własność mieszkania na siebie( dodam, że w tym przypadku sprawa jest dużo prostsza, niż wprzypadku najemców). Dopiero, gdy napisałem mu pozew, który złożył w sądzie, a sąd przysłał do SM pismo procesowe o udzielenie odpowiedzi na pozew, w ciągu dwóch tygodni SM podpisała znim umowę notarialną. Dlatego uważam, że winna Pani:

1)wycofać pełnomocnictwo mecenasowi który nic nie robi,

2)sama złożyć pozew w sądzie (myślę, że koledzy z Rudy Pani pomogą, albo proszę podać mi swojego maila to przyślę Pani dokładny wzór takiego pozwu)

3) w piśmie które chce Pani złożyć do spółdzielni, napisać, że złożyła Pani pozew do sądu.

Ogólnie uważam, ż SM które do tej pory wszelkimi możliwymi metodami unikały przeniesiena własności, dalej będą tak postępowały i nie ma na nie innej metody niż kierować sprawy do sądu i samemu monitorować co się z nimi w śdzie dzieje.

Nie roszczę sobie pretensji, że mam absolutną rację w tym co tu napisałem, ale moje doświadczenia i moich znajomych z  naszą spółdzielnią tok mi podpowiadają