W obronie dobrego imienia naukowców i nauki
Quoted post
Gość |
#127 Re: Re: Re: Re:2014-12-02 23:25Pewnie pan nie czytał tych wypowiedzi, w których zwrócili na to uwagę, ale jasne, łatwiej nie zauważyć informacji, które podważają światopogląd.
Szkolenie trzeba odbyć przy uzyskiwaniu uprawnień do uczestniczenia w badaniach. Dlatego nie spotkał ich pan na studiach, bo np. botanikowi nie są potrzebne.
Plagiaty są przestępstwami, proszę ich nie porównywać do słusznie prowadzonych replikacji.
Chyba ominął pan fragment o statystyce i możliwości popełnienia pomyłek (wynikających nie z tego, że się coś źle zrobiło, tylko z natury prawdopodobieństwa), zwłaszcza przy małej próbie. Dlatego TRZEBA powtarzać. To nie jest wyważanie otwartych drzwi, tylko upewnianie się, że czyjś wynik z p<0.05 nie był dziełem przypadku. |
Odpowiedzi
MK |
#132 Re: Re: Re: Re: Re:2014-12-03 13:06:55Ani dyrektywa unijna, ani polska ustawa, nie są dla mnie podstawą mojego światopoglądu. Co najwyżej mogą być z nim zgodne lub nie. Tak więc ewentualna zgodność między nimi lub jej brak w najmniejszym stopniu nie są dla mnie kwestią światopoglądową i w żaden sposób nie mogą podważyć mojego światopoglądu. Tak więc sugestia jakobym wypierał informacje mogące mu zagrozić są bezsensowne. Po prostu uderzyła mnie bezsensowność i demagogia zarzutu czynionego komuś z tego powodu, że nie przeczytał jakichś dokumentów. W sytuacji, gdy jedna strona wypunktowuje kwestie, w których jeden dokument odbiega od drugiego, a druga tego nie dementuje, nie trzeba czytać żadnego z tych dokumentów, żeby wyrobić sobie na ten temat opinię. Jest to po prostu, najpospolitsza pruba dyskredytacji kogoś, kto ma odmienne poglądy. Natomiast, jeżeli rzeczywiście, zwolennicy obecnego kształtu projektu ustawy odnosili się do tych zarzutów, proszę to przytoczyć. Jestem autentycznie zainteresowany. A ile trwa takie szkolenie? Dwie godziny? Dwa dni? Jeżeli jego efektem jest tak wysoki odsetek pozytywnie zweryfikowanych wniosków, to szkoleniowcom należą się wielkie brawa. Proszę raczej nie mylić pojęć i nadążać za moim tokiem argumentacji. Przeciwnicy badań na zierzętach zarzucają, że uczeni składający wnioski do komisji etycznych, o zezwolenie na przeprowadzanie badań, nie zadają sobie trudu sprawdzenia, czy takie badania zostały już przeprowadzone. Jeżeli tak jest, nie ma mowy o "słusznie prowadzonych replikacjach". Żeby zweryfikować wyniki jakiegoś eksperymentu, trzeba wiedzieć, że (i w dokładnie jaki sposób) został on przeprowadzony. Natomiast to, że plagiat jest przestępstwem, jedynie wzmacnia siłę mojej argumentacji. Odnosiłem się do argumentu, że uczonym, którym zależy na własnej karierze, nie opłacałoby się prowadzić badań, które już ktoś przeprowadził. A to przecież nie przestępstwo. Ewentualne odkrycie tego, że czyjeś badania są wtórne, nie wiąże się praktycznie z żadnymi konsekwencjami. Do ostatniego akapitu w zasadzie odniosłem się już w odpowiedzi na poprzedni. Naprawdę, proszę czytać ze zrozumieniem. |
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
25238 Utworzone: 2024-04-25
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa o przywrócenie wynagrodzeń pracowników MOPS w Krakowie
215 Utworzone: 2024-11-25
"Równość, rozwój i bezpieczeństwo" - godne wynagrodzenie i wsparcie dla wszystkich formacji
405 Utworzone: 2024-11-25
PETYCJA PRZECIWKO SPRZEDAŻY BUDYNKU SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 1 W BRZOZOWIE NA CELE WOJSKOWE
168 Utworzone: 2024-11-25
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2079 Utworzone: 2024-11-15
PETYCJA W SPRAWIE OBJĘCIA OBLIGATORYJNYM WSPARCIEM PSYCHOLOGICZNYM KOBIET W CIĄŻY, POŁOGU ORAZ PO STRACIE
26942 Utworzone: 2024-06-05
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
4138 Utworzone: 2024-11-14
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
2146 Utworzone: 2024-11-10
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101309 Utworzone: 2024-11-13
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
80 Utworzone: 2024-11-25
Wsparcie dla Akcji Zbierania 3000 Podpisów
184 Utworzone: 2024-11-25
Petycja w sprawie przeniesienia opieki nad dziećmi chorymi na hemofilię do szpitala im Karola Jonschera w Poznaniu oraz kontynuacji leczenia pod opieką doktora Miłosza Jazdona
66 Utworzone: 2024-11-20
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
688 Utworzone: 2024-11-21
Petycja w sprawie ponownego otwarcia kasy biletowej na Mława Miasto.
47 Utworzone: 2024-11-25
Petycja do Władz Miasta Cieszyna w sprawie sprzeciwu wobec wywieszania flag obcego państwa na gmachu Ratusza w Cieszynie
83 Utworzone: 2024-11-25
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
610 Utworzone: 2024-11-09
Petycja do Ministra Edukacji Narodowej - wsparcie polskiej uzdolnionej młodzieży
7245 Utworzone: 2024-08-11
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1742 Utworzone: 2024-11-18
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1526 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie podwyżek stypendiów doktoranckich od stycznia 2025
131 Utworzone: 2024-11-18