PROTEST PRZECIW USTAWIE NOWE PRAWO GEOLOGICZNE I GÓRNICZE

Quoted post

alternauta

#254 Interpretacja treści Ustawy :Prawo Górnicze i Geodezyjne

2011-11-13 14:10

Witam,
Tu możecie znaleźć aktualną treść Ustawy:
http://www.amadeus.biz.pl/pl/nowe_prawo_geologiczne_i_gornicze/392/
Ja przejrzałem tylko Dział I PRZEPISY OGÓLNE.Zaznaczam, że nie jestem specjalistą od prawa gospodarczego oraz konstytucjonalistą...Proszę tylko zwrócić uwagę na treść art.12/15/18/19/20/28 ust.2/29/43 ust.1.Szczególnie interesująca jest treść art.20:"Korzystanie z wód kopalnianych dla zaspokojenia potrzeb zakładu górniczego jest bezpłatne."
W całej ustawie nie znalazłem definicji "wody kopalniane", być może jest ona w innym akcie ustawowym (to świadczy o pewnym niechlujstwie ustawodawcy, albo...). Ponieważ w technologii uzyskiwania gazów łupkowych (tzw. szczelinowania, fracking,itp) używa się ogromne ilości wody, taki zapis w ustawie pozwala na interpretację na korzyść koncesjonowanego wydobywcy gazu-nie musi on się rozliczać (i płacić! -a my w miastach płacimy za każdy m3 wody użytkowej i ścieków!) z ilości zastosowanej wody, pobranej z lokalnych zasobów oraz, co gorsza -z ilości toksycznych ścieków-odpadów technologicznych, które może bezkarnie zrzucać do środowiska (vide doświadczenia w USA).
Uprzedzając ewentualne ataki -nie jestem zwolennikiem aktualnej polityki naszych tzw. elit rządzących i popieram nasze niezbywalne prawo do własności naszych zasobów naturalnych istniejących na górze i pod ziemią.Podpisałem petycję, ale po przejrzeniu ustawy mam pewne wątpliwości odnośnie części zarzutów przedstawionych w Petycji.Mam pytanie do autorki petycji -czy wszystkie wymienione zarzuty konsultowała z osobami znającymi prawo gospodarcze, górnicze,itp.Byłoby bardzo niezręczne, jeżeli w/w Petycja została odrzucona przez RPO z powodu braku uzasadnienia merytorycznego.Niech rozsądek zwycięży emocje!
Odnośnie wypowiedzi kol Ptaśka.Żyjemy (chyba) w państwie demokratycznym i każdy powinien mieć prawo do wypowiedzi niezależnie od tego, czy jest ona zgodna z opinią danej grupy, czy wręcz przeciwna.
Szczególnie, jeżeli jest merytoryczna i poparta rzeczowymi argumentami.Nie powinniśmy się poddawać emocjom.
Pozdrawiam wszystkich sygnatariuszy oraz dyskutantów.
Proszę o rzeczowe, spokojne i wyważone wypowiedzi, bez ataków na osoby, mające inne poglądy.

Odpowiedzi

ptasiek

#256 Re: Interpretacja treści Ustawy :Prawo Górnicze i Geodezyjne

2011-11-13 15:38:51

#254: alternauta - Interpretacja treści Ustawy :Prawo Górnicze i Geodezyjne

http://www.wug.gov.pl/index.php?prawo

powyżej link do wyższego urzędu górniczego można znaleźć stare oraz nowe prawo górnicze

wody kopalniane są to zazwyczaj solanki w przemyśle naftowym są to wody okalające złoże i nie nadające sie do wykorzystania na powierzchni, nadająsie tylko do utylizacji

i BARDZO BYM PROSIŁ NIE MYLIĆ ICH Z WODĄ GRUNTOWĄ, WODĄ ZE STUDNI, CZY WODĄ PITNĄ - wody kopalniane nie nadają sie nawet do podlewania chwastów

firmy naftowe płacą za każdy metr3 wody według obowiązujących stawek

na terenie wiertni odwierca sie studnie wodne zakłada licznik i płaci sie za każdy zużyty metr3 tejże wody

powtarzam jeszcze raz woda kopalniana nie ma nic wspólnego z wodą czystą pobieraną w celach technologicznych za którą to firmy naftowe płacą obowiązujące stawki

pozdrawiam

ptasiek

#260 Re: Interpretacja treści Ustawy :Prawo Górnicze i Geodezyjne

2011-11-13 16:46:09

#254: alternauta - Interpretacja treści Ustawy :Prawo Górnicze i Geodezyjne

Alternauto chciałbym zwrócić Twoją uwagę na: art 12 nowe prawo to art 7 starego prawa

art. 7. 2 W granicach określonych przez ustawy Skarb Państwa może, z wyłączeniem innych osób, korzystać ze złóż kopalin oraz rozporządzać prawem do nich przez ustanowienie użytkowania górniczego.

art. 15 nowe prawo to art.12 stare prawo

Art. 12. 1. Ten, kto rozpoznał i udokumentował złoże kopaliny, stanowiące przedmiot własności Skarbu Państwa, oraz sporządził dokumentację geologiczną z dokładnością wymaganą do uzyskania koncesji na wydobywanie kopaliny, może żądać ustanowienia na jego rzecz użytkowania górniczego z pierwszeństwem przed innymi.

art 18 nowe prawo to art. 88 stare prawo

Art. 88. 1. Jeżeli cudza nieruchomość lub jej część jest niezbędna do wykonywania działalności regulowanej ustawą, przedsiębiorcy służy roszczenie o ograniczenie prawa własności tej nieruchomości lub jej części za wynagrodzeniem. Jeżeli na skutek ograniczenia tego prawa nieruchomość lub jej część nie nadaje się do wykorzystania na dotychczasowe cele, podlega na wniosek właściciela wykupowi.

art. 20 nowe prawo to art 89 stare prawo

Art. 89. Przedsiębiorca jest uprawniony do bezpłatnego korzystania z wody kopalnianej na potrzeby zakładu górniczego.

CDN

a teraz pytanie dlaczego nagle teraz takie zapisy przeszkadzają, a wcześniej nikt nie protestował - stare prawo obowiązuje od 1994 roku czyli juz od 17lat!!!!!!!!!!!!!!!!