Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Quoted post

Marcus

#866 zobowiązanie złożenia oświadczenia woli

2012-03-23 22:24

Pozwy składamy w trybie art.49 z znaczkiem 1 na podstawie art.64kc. Artykuł ten brzmi:"Prawomocne orzeczenie sądu stwierdzające obowiązek danej osoby do złożenia
oznaczonego oświadczenia woli, zastępuje to oświadczenie." Nie można napisać inaczej pozwu.Chodzi tylko o to, że w wyroku najczęściej nie ma stwierdzenia, że zastępuje on to oświadczenie woli.W związku z tym mam wątpliwości, czy wydz.ksiąg wieczystych będą chciały tylko na podstawie wyroku z klauzulą prawomocności zakładać nową księgę wieczystą dla wyodrębnionej własności, bez umowy notarialnej.W jakimś sensie normuje to art.158kc: "Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości powinna być zawarta
w formie aktu notarialnego. To samo dotyczy umowy przenoszącej własność,
która zostaje zawarta w celu wykonania istniejącego uprzednio zobowiązania do
przeniesienia własności nieruchomości; zobowiązanie powinno być w akcie wymienione". Wcale nie jestem pewien,że mam rację, bo w końcu nie jestem prawnikiem. Jeżeli się mylę, proszę mnie sprostować.

Odpowiedzi

TEMIDA

#870 Re: zobowiązanie złożenia oświadczenia woli

2012-03-24 00:12:05

#866: Marcus - zobowiązanie złożenia oświadczenia woli

Nie wykluczone, że będziecie musieli poduczyć orzekających w wydziale ksiąg wieczystech Waszej rejonówki w zakresie treści art 1047 kpc i 64 kc.  Kiedy nasi koledzy ze stowarzyszenia, których dotyczy wyrok zamieszczony w poście #853, po apelacji doręczyli prawomocny wyrok do  wydziału ksiąg wieczystch, nasi też robili wielkie oczy i nie bardzo wiedzieli co z nim począć. Ale poczytali, popytali, przegnali kilka razy doręczycieli tam i spowrotem i zrobili :). Trzeba się przygotować na cierpliwość.