Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Quoted post
Teś gość |
#1012 Nie tędy droga!2012-04-20 17:07Markusie, Nie jest nam chyba potrzebny kolejny, bezprzedmiotowy spór i szukanie przyczyn obecnego stanu rzeczy bo czynimy to od dawna i spraw nie posuwamy do przodu! Też uważam, że nie ma w Polsce dobrego prawa dla spółdzielni mieszkaniowych ale nawet gdyby takie było, to będzie problem z jego egzekwowaniem. Na zachodzie Europy nie jest jednak tak, jak to sobie wyobrażamy albo jak wmawiają nam obrońcy spółdzielczości. Z danych opublikowanych w roku 2009 w Anglii na temat mieszkalnictwa wynika, że spółdzielczość mieszkaniowa w tym kraju to jedynie 0,6% zasobów mieszkaniowych, 18 % w Szwecji, 15% w Norwegii, 8% w Austrii i 6% w Niemczech. Nie wiem, jak jest w Polsce ale ze względu na spółdzielczy przymus mieszkaniowy w poprzednich latach i takie ruchy jak teraz z mieszkaniami zakładowymi, musi to być znacznie więcej niż w wymienionych krajach. No a teraz najważniejsza sprawa – nigdzie nie napisałem, że najemcy walcząc o swoje mieszkania nie mają racji! Natomiast napisałem, że robią to dość niefortunnie i używają zupełnie nietrafionych argumentów. Jeśli będę chciał się z Tobą spotkać w Rzeszowie, kupię bilet na pociąg i mnie do niego nie wpuszczą, to nie będę argumentował, że mam się spotkać z Markusem w ważnej sprawie ale że zapłaciłem za bilet i mam święte prawo jechać na jego podstawie do Rzeszowa! Ponieważ, jak słusznie zauważyłeś w dopisku, Polska nie jest państwem prawa, trzeba o to walczyć wspólnymi siłami a nie załatwiać każdy coś tylko sobie. Nie podawaj kolejnych dowodów na prawdziwość swoich twierdzeń bo przecież ich nie kwestionuję. Szkoda Twojego i mojego czasu na to. Bo chyba zamiast pomysłów jak w końcu coś wspólnie pożytecznego dla siebie zrobić, znowu mamy próbę przedstawiania przyczyn obecnego stanu rzeczy. Niestety, ale Polacy są niekwestionowanymi mistrzami świata w dyskusji i przedstawianiu argumentów chyba po to tylko żeby czegoś nie zrobić. |
Odpowiedzi
Marcus |
#1013 Re: Nie tędy droga!2012-04-20 17:40:32#1012: Teś gość - Nie tędy droga! Masz zupełną rację w tym co piszesz. Zwróć jednak uwagę na to, że aby rozwiązać jakiś problem, należy go najpierw zdiagnozować i do tego zmierzał mój wpis. Jeżli chodizi o zachodnią Europę, to tak jak pisałem, nie opieram się na danych statysztycznych tylko na własnych, bezpośrednich informacjach. To że 'produkuję" się na tym forum, ma pewien cel - może zbyt wygórowany, ale może się uda. Tak sobie marzę, że może na bazie tej petycji i tego forum uda się przywrócić normalność w polskiej spółdzielczosci. W końcu w tym forum biorą udział osoby z całej Polski. |
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
974 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42224 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
976 Utworzone: 2024-12-12
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
51 Utworzone: 2024-12-20
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5369 Utworzone: 2024-09-23
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
190 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
32 Utworzone: 2024-12-20
Unban dla Lugena
24 Utworzone: 2024-12-22
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
243 Utworzone: 2024-12-17
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1551 Utworzone: 2024-11-28
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2726 Utworzone: 2024-11-15
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
447 Utworzone: 2024-12-15
Petycja o przymusowym leczeniu psychiatrycznym dla Izabeli Kisio Skorupy
91 Utworzone: 2021-03-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
90 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
298 Utworzone: 2024-12-17
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
562 Utworzone: 2024-10-17
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim