O PRZEJRZYSTOŚĆ NOWEGO PAPIESKIEGO RYTUAŁU POGRZEBOWEGO

Do Sekretarza Stanu Państwa Watykańskiego, JE kard. Pietro Parolina oraz do wiadomości Żandarmerii Państwa Watykańskiego i Gwardii Szwajcarskiej.

Wasza Wielebność, mając na uwadze wyłącznie interes Świętego Kościoła Rzymskokatolickiego, pozwalamy sobie przedłożyć Waszej Eminencji co następuje. W kwietniu 2024 r. ogłoszono radykalne zmiany dotyczące papieskich uroczystości pogrzebowych, podczas których ciało papieża w momencie wystawienia na publiczny widok nie będzie już widoczne, lecz będzie zasłonięte i zamknięte w trumnie: https://www.youtube.com/watch?v=fZh_j0QH6b4

Ta nowość pozbawiłaby wiernych fundamentalnego prawa, które Święty Kościół Rzymskokatolicki, w imię maksymalnej przejrzystości, gwarantował przez wieki, a mianowicie możliwości naocznego przekonania się o faktycznej śmierci papieża, z czego wynika absolutna gwarancja ważnej sukcesji Piotrowej. Biorąc pod uwagę dziennikarskie dochodzenie „Kod Ratzingera”, dotyczące braku abdykacji/przeszkody w działaniu Stolicy papieża Benedykta XVI, złożone w Sekretariacie Stanu w dniu 3 lipca 2023 r., https://www.liberoquotidiano.it/articolo_blog/blog/andrea-cionci/37642270/codice-ratzinger-risposta-segretario-stato-pietro-parolin.html ; biorąc pod uwagę podobną petycję z 14 500 podpisami, skierowaną do Kolegium Kardynałów z nominacji przed 2013 r., złożoną w Sekretariacie Stanu w dniu 8 listopada 2023 r., https://www.liberoquotidiano.it/articolo_blog/blog/andrea-cionci/38232642/vaticano-3mila-firme-conclave-subito.html , (i jedno i drugie pozostaje nadal bez jednoznacznej odpowiedzi); wreszcie, biorąc pod uwagę wniosek w tej samej sprawie złożony 6 czerwca 2024 r. w Trybunale Państwa Watykańskiego, https://sfero.me/article/rezygnacja-benedykta-xvi-niewazna-wniosek-do   (który nadal oczekuje na przyjęcie), pozwalamy sobie zauważyć, że takie zmiany w papieskim rytuale pogrzebowym mogą nie być korzystne dla wizerunku Świętego Kościoła Rzymskokatolickiego, gdyż nieuchronnie podsycają niepokój i niepewność Ludu Bożego.

Dlatego prosimy Waszą Eminencję o orędowanie, w odpowiednich instytucjach, na rzecz pełnego przywrócenia tradycyjnych papieskich obrzędów pogrzebowych, ze zwyczajowym wystawieniem zidentyfikowanych zwłok papieża na publiczny widok wiernych lub ewentualnie o sporządzenie protokołu – przy udziale komisji medycznej zaproponowanej przez sygnatariuszy niniejszej petycji – który będzie stanowił dla wiernych niepodważalny dowód rzeczywistej śmierci papieża. Z wyrazami najwyższego szacunku i oddania

Kaw. dr Andrea Cionci, adw. Simon Grasso, adw. Roberto Antonacci, adw. Roberto Tieghi, adw. Umberto Fantini dei Marchesi Riva di Lugano, adw. Maria Luisa Milani, adw. Vincenzo Forti, adw. Antonia Parisotto, adw. Costanza Settesoldi oraz sygnatariusze.

Kaw. Dr. Andrea Cionci    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Kaw. Dr. Andrea Cionci będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.