Petycja o budowę/montaż progów zwalniających w sąsiedztwie szkoły w miejscowości Przybranowo

W miejscowości Przybranowo znajduje się bardzo niebezpieczny fragment drogi prowadzący od skrzyżowania z drogą wojewódzką 266 w stronę miejscowości Opoki. Chodzi konkretnie o odcinek przebiegający pomiędzy dwoma zakrętami w Przybranowie, gdzie znajdują się takie obiekty użyteczności publicznej jak szkoła podstawowa, boisko Orlik oraz plac zabaw z zewnętrzną siłownią.

Naprzeciwko boiska Orlik brak jest chodnika, przejścia dla pieszych i jakiegokolwiek pobocza po zewnętrznej stronie zakrętu, znajduje się tam rów odwadniający drogę, co powoduje konieczność przekraczania drogi w miejscu wylotu drogi jednokierunkowej, już na łuku zakrętu. Z perspektywy pieszego stojącego na chodniku po wewnętrznej stronie zakrętu jest tam ograniczona widoczność w obu kierunkach. Mimo znajdującego się tam ograniczenia prędkości do 40 km/h, ustawionego dla pojazdów jadących od strony miejscowości Opoki, jest ono często przez kierowców ignorowane i ten zakręt pokonywany jest z dużo większą prędkością, co często widzę jako mieszkaniec domu sąsiadującego z boiskiem Orlik.

Pomiędzy omawianymi zakrętami znajdują się dwa przejścia dla pieszych. Pierwsze zlokalizowane w połowie drogi między zakrętami, prowadzące do wejścia na teren szkoły i do budynków mieszkalnych ze szkołą sąsiadujących oraz drugie łączące wejście na plac zabaw ze sklepem i paczkomatem po drugiej stronie ulicy. Zwłaszcza to drugie przejście dla pieszych jest szczególnie niebezpieczne, gdyż znajduje się bardzo blisko zakrętu prowadzącego do skrzyżowania z drogą wojewódzką 266. Widoczność z perspektywy pieszego jest tam mocno ograniczona, osoby stojące przy wejściu na plac zabaw mają możliwość dostrzeżenia nadjeżdżającego pojazdu dopiero po wejściu tego pojazdu w zakręt. W tym miejscu czas pomiędzy pojawieniem się w polu widzenia nadjeżdżającego pojazdu a jego dotarciem do przejścia dla pieszych oscyluje w granicach 3-4 sekundy, co osobiście ze stoperem kilkukrotnie sprawdzałem. Ponadto z własnego doświadczenia z perspektywy kierowcy pojazdu pokonującego ten zakręt widoczność dodatkowo jest ograniczona przez słupek nadwozia łączący przednią szybę z drzwiami kierowcy, co jeszcze bardziej podnosi ryzyko niezauważenia na czas pieszego wchodzącego na przejście dla pieszych od strony placu zabaw.

Wbrew pozorom ruch na tej drodze jest całkiem spory, także jeśli chodzi o pojazdy ciężarowe, a z obiektów omówionych powyżej korzystają w głównej mierze dzieci i młodzież i to ich bezpieczeństwo jest tutaj najbardziej zagrożone.

W celu poprawy bezpieczeństwa pieszych a zwłaszcza dzieci i młodzieży w omówionej wyżej okolicy oraz realnego ograniczenia prędkości poruszających się tamże pojazdów składam wniosek o budowę/montaż jednego progu zwalniającego przed zakrętem od strony miejscowości Opoki, budowę/montaż jednego progu zwalniającego przed zakrętem od strony skrzyżowania z drogą wojewódzką 266 oraz o wyniesienie przejścia dla pieszych prowadzącego na teren szkolny.

Zrzut z Google Maps omawianego fragmentu drogi:mapa7.png

Ograniczona widoczność na zakręcie z perspektywy pieszego, który chce dostać się na boisko Orlik w miejscu wylotu drogi jednokierunkowej, widok w stronę szkoły:

IMG_20240428_103954_8.jpg

Ograniczona widoczność na zakręcie z perspektywy pieszego, który chce dostać się na boisko Orlik w miejscu wylotu drogi jednokierunkowej, widok w stronę miejscowości Opoki:IMG_20240428_104009_1.jpg

Ograniczona widoczność na przejściu dla pieszych, przy wejściu na plac zabaw, widok w stronę zakrętu prowadzącego do skrzyżowania z drogą wojewódzką 266:IMG_20240428_102952_5.jpg

Widok przejścia dla pieszych prowadzącego na teren szkolny i do budynków mieszkalnych sąsiadujących ze szkołą:
IMG_20240428_102431_1.jpg

Podpisując, akceptuję, że Łukasz Samoraj będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: