Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Gość

2015-06-02 17:50

Uważam, że skoro żyję w wolnym kraju, to mam prawo do wolności!

Gość

2015-06-02 19:44

Jestem ateistką i nikt nie będzie mi narzucał swoich urojeń tj. wiary w coś co nie istnieje oraz życia z zasadami narzuconymi przez te właśnie urojenia. Jestem osobą wykrztałconą i wiem że wszelkie doznania religijne są poprostu wytworami ludzkiego mózgu. Pozdrawiam

Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)

2015-06-02 20:30

Gość

#829 Re:

2015-06-02 20:32

#827: -  

"wykrztałconą", no na pewno, przestań działać pod fałszywą banderą

Gość

2015-06-02 21:05

Religia winna być sprawą prywatną obywateli. Tak jak przekonania polityczne, seksualność. Mam dość narzucania mi sposobu postępowania, myślenia i wierzeń przez grupę hiporytów nie znających swojej religii i koloratkowych cwaniaczków żyjących z moich podatków. P.S. dziecka już nie chrzciłam. Mierzi mnie to wszystko.

Gość

2015-06-04 05:46

Rzeczpospolita Polska nie jest krajem wyznaniowym!!!

Gość

2015-06-04 08:25

Bo zawiera słuszne postulaty. Co Bogu, to Bogu, a co Cesarzowie ,to Cesarzowi.

Gość

2015-06-04 13:39

bo mam dwa prawnuki 8 m-cy i nie chcę by katecheta nie zgwałcił moich chłopców a już myślałem by moi chłopcy pójdą do szkoły na słowację lub do czech

Gość

2015-06-04 19:52

ponieważ zawarte w petycji postulaty są słuszne.

Gość

2015-06-04 20:05

Powód, dla którego podpisałam petycję jest następujący: otóż jako osoba niewierząca, czuję się poniżana i dyskryminowana w wielu sferach życia społecznego. Winą obarczam katolików, którzy na każdym kroku wypominają mi, jaka to jestem zła i wykluczają mnie z kręgów "ludzi dobrych" - a to tylko dlatego, że nie wierzę.

Gość

2015-06-04 21:03

Nie chcę źyć w państwie wyznaniowym.

Gość

2015-06-05 11:02

Jestem za zeby kosciol utrzymywal sie sam z darowizn.zeby panstwo nie dokladalo ani grosza

Gość

2015-06-05 11:43

Podpisałam , poniewaz uważam , że jest słuszna.

Gość

2015-06-05 12:02

tylko bogate panstwo moze pozwolic sobie na dotacje na rzecz kosciola

Gość

2015-06-05 15:53

Jestem chrześcijaninem rytu rzymsko-katolickiego,ale pragnę żyć w kraju świeckim,wielo kulturowym,oraz wielo wyznaniowym

Gość

2015-06-06 21:20

Nie podobają mi sie rządy czarnej mafii

Gość

2015-06-07 16:27

Mam dość. Żądam żeby kościół oddał zabranie niezgodnie z prawem 24 miliardy złotych (te od kościelno-rządowej komisji majątkowej). Żądam, żeby księża pedofile szli do więzienia tak jak inni "cywilni" pedofile. Żądam żeby z Papieża można było żartować tak jak z każdego innego dyktatora (bo to jest watykański dyktator) i postaci publicznej. Żądam szacunku dla mojej prywatności, mojego rozumu i mojego sumienia. Żądam, by nie wchodzono mi do łóżka, na porodówkę i do portfela, nie dyktowano jak się kochać, jak ma się począć moje dziecko i jak urodzić - z cesarką czy bez. Żądam żeby bez mojej zgody, nie wydawano moich pieniędzy na budowę kościołów, kilkunastometrowych Jezusów i matek boskich. Żądam zaprzestania prześladowań ludzi za to, że są inni. Żądam zaprzestania szantaży moralnych i wyzwisk. Żądam chronienia wszystkich moich uczuć tak, jak chroni się uczucia katolików. Żądam powstania Krajowej Rady ds. przeciwdziałania katopropagandzie, która będzie karała katolickie stacje za obrazę ateistów i obywateli innych niż katolickie wyznań. Żądam prawa do nielubienia kiboli, uważania ich za zwyczajnych bandytów i chuliganów. Żądam prawa do życia w państwie prawa, a nie takim, w którym można zdemolować, obrazić, pobić, opluć, znieważyć, pomówić, szarpać - zrobić wszystko co najgorsze, byle zasłaniając się religią i patriotyzmem.

Żądam rozdziału kościoła od państwa,żądam takich samych prawa i traktowania dla obywateli, zarówno katolików, jak i nie-katolików.

Żądam zaprzestania zapisywania katolickich bredni, sprzeciwiających się ustaleniom nauki i zdrowemu rozsądkowi i katolickich subiektywnych przekonań w formie obowiązujących mnie ustaw, których nie mogę złamać pod groźbą kary, także więzienia.

Żądam zaprzestania miotania obelg, zniesławiania i odsądzania od czci i wiary wszystkich, którzy nie wierzą w Boga.

Żądam edukacji, w tym seksualnej i zaprzestania traktowania jawnych idiotyzmów głoszonych przez ludzi, którzy albo nie skończyli szkół, albo zapomnieli już dawno, czego się w nich nauczyli i nie czytają nic poza katolickimi gadzinówkami, jako równoprawnego głosu w debacie publicznej.

Żądam zaprzestania pouczania Polaków o moralności i życiu w cnocie przez funkcjonariuszy kościoła katolickiego często tarzających się w rozpuście, zbrodniach na dzieciach, intrygach,także politycznych i ewidentnie nieczułych na ludzką krzywdę, nawet, a może szczególnie tę, którą sami wyrządzili.

Żądam zaprzestania wmawiania obywatelom, że religia katolicka to szkolny przedmiot taki jak fizyka czy chemia.

Nie będąc katolikiem czuję się w tym kraju obywatelem drugiej kategorii.

"Stop nachalnej katopropagandzie" Eliza Michalik
Tadeusz Wiktor
Sosnowiec

#843 Swieckie państwo .

2015-06-08 11:09

Uważam ,że państwo powinno być świeckie ,nowoczesne nie sklerykalizowane. Uważam że wybór ma należec do obywatela a światopogląd  nie narzucany na siłe.

Gość

2015-06-08 16:26

Państwo polskie powinno być świeckie, a religia w kościele. Dzieci, które nie chodzą w szkole na religię są wysmiewane, prześladowane.

Gość

2015-06-09 06:17

Mimo, że jestem agnostyczką uważam, że Polska powinna pozostać krajem chrześcijańskim by nie powtórzyła się sytuacja z Francji czy Holandii. Jednakże postulaty petycji nie są z tym sprzeczne a sama miałam do czynienia z paragrafem 196, zaś kilka lat temu brutalnie odmówiono mi apostazji zarówno w "mojej" parafii jak i w archidiecezji gdzie potraktowano mnie jak śmiecia i niemalże siłą wyrzucono za drzwi. Ciężko komentować tą petycję, ponieważ na każdy z punktów mogłabym napisać obszerną rozprawkę.

Gość

#846 Re:

2015-06-09 06:19

#844: -  

Na szczęście to się powoli zmienia. Bardzo powoli ale jakieś postępy widać. Mój syn nie chodzi na religię i nie miał do tej pory żadnych nieprzyjemności z tego powodu. Na szczęście. Ale zobaczymy, co będzie kiedy we wrześniu pójdzie do gimnazjum :/

Gość

2015-06-09 07:10

Podpisałam, bo nie zgadzam się z narastającą nachalną klerykalizacją życia codziennego kraju w szczególności młodzieży i dzieci, już chyba niedługo od żłobka.

Gość

2015-06-11 19:23

Bo, zgodnie z Konstytucją Kościół ma za duże przywileje. Rozdzielić trzeba od państwa. Stać go, aby sam się utrzymywał a nie państwo wszystkich obywatele płcą! Dlaczego wszyscy ludzie niewierzacy! mają ponosić koszty utrzymania kościoła!

Gość

2015-06-12 12:06

Państwo polskie musi być przyjazne dla WSZYSTKICH obywateli. Jego oddalanie się od neutralności światopoglądowej niebezpiecznie tę przyjazność miażdży.
k0ktajl

#850 Re:

2015-06-12 12:12

#848: -  

Zgodnie z Konstytucją RP Kościół wcale nie ma takich dużych przywilejów. Niestety politycy polscy w stosunkach z Kościołem i Watykanem używaja zbyt dużo wazeliny ;-)