NIE dla budowy Pomnika Wdzięczności nad poznańską Maltą
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji NIE dla budowy Pomnika Wdzięczności nad poznańską Maltą
podpisany |
#512014-12-22 23:07Kto mi powie czym ta religia różni się od pogaństwa. Poganie modlili się do bożków a katolicy do modlą się do figurek. Może postawmy tam pomnik Światowita, Swarożyca lub innego Boga dawnych Polan, okazując im tym samym wdzięczność że jesteśmy kim jesteśmy - Polakami. |
Gość |
#522014-12-22 23:14A przy okazji ... KIEDY SZKOŁY ZACZNĄ WYSTAWIAĆ FAKTURY KOŚCIOŁOWI ZA KORZYSTANIE Z SAL LEKCYJNYCH??? jestem zatwardziałym ateistą i drażni mnie to że moje podatki są wykorzystywane na cele religijne !!! Zażądali pieniędzy za korzystanie z ich budynków przez szkołę baletową to niech też płacą za to z czego korzystają....a szkoły będą miały środki na remonty i pomoce naukowe. |
św. rabin |
#53 blablabla2014-12-22 23:46a jak w Warszawie miał stanąć byczek to katabasom to kolidowało, mimo że nie na ich terenie. Won do swojego państwa pomniki katolskie stawiać... Rozpanoszyło się to fioletowe (nie tylko na sukienkach i torebkach po cukrze na głowie) jak jakaś zaraza i chcą coraz więcej i więcej. Jak nie dostaną to zaraz obraza uczuć. To działa tylko w jedną stronę - im tak, oni nie. Dokąd to zmierza wszystko. Mamy 21 wiek, internety w telefonach, tablety, a taki zaścianek mimo tego, mimo świadomości, wiedzy i nauki. Biznesy, piniondze, a Ty szary człowieczku nie masz nic do gadania tylko płać, płacz i morda w kubeł. |
hans |
#54 Re:2014-12-23 00:23to zapytaj sie platformy gdzie są te pieniądze to powiedzą: kilomterówka, urodziny, cygara, pizza, amber gold, OLT, pendolino, dremliner......etc |
Gość |
#552014-12-23 00:54Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez Kościół katolicki stało się w moim ukochanym Poznaniu plagą. Pomnik jest tego doskonałym przykładem. Co z tego, że ma stanąć na ziemi należącej do Kościoła skoro w trakcie organizacji różnej maści uroczystości "ku czci" blokowana będzie ul. JPII?! Czy ona także należy do Kościoła?! A może jest to już przestrzeń miejska?! Precz z miasta z tego typu inicjatywami. Dość!!! |
Antykleryk |
#572014-12-23 07:03Zwykłe bałwochwalstwo.... Mało macie pomników w tym kraju??? Weźcie się za budowę szpitali, domów opieki, schronisk a nie gównianych pomników i marketów. I to jeszcze w takim miejscu.... |
Gość |
#582014-12-23 07:12jeśli jest to pomnik wdzięczności dla CHRYSTUSA KRÓLA za odzyskanie niepodległości w 1918 roku to ja mam dwa pytania- 1. jaka była rola w/wym w tym akcie historycznym?, 2. gdzie był w/wym w roku 1795, kiedy to traciliśmy niepodległość? a jeśli koniecznie pomnik to na łęgach dębińskich na miejscu papieskiej mszy. |
ebliss73 |
#61 WIDOK z power-em...2014-12-23 09:25To ja wam powiem jakie jest załozenie lokalnego kleru... Idzcie na koniec toru na Malcie (bliżej Krańcowej). Zobaczycie przy ładnej pogodzie całą długość Malty.Piękny widok... Dalej tryska z wody fontanna,następnie widać budowle w centrum Poznania ,a przy ładnej pogodzie wieczorem,pięknie z tyłu zachodzi słońce chowając się za tym wszystkim daje poblaski i oświetla nam twarze na starcie toru... Pięknie,pięknie..! Kosciól to zauważył i wymyślił następującą rzecz. Teoretycznie gdyby pomnik powstał...stoimy na starcie toru i widzimy na jego końcu Pomnik. (to samo widzieliby kajakarze i płyneli w stronę Jezusa z rozłożonymi rękoma,który ich przyzywa ku sobie) Pomnik i Jezus zwróceni są na wschód,aby bronić przed złem z tej strony ...Chrystus chroni nasz "boży lud" od wschodu przed swołoczą... Za nim jest Poznań ,a przed miastem tama ostrzegająca agresorów rozpostatymi rękoma Chrystusa. Poza tym za pomnikim zachodzi słońce bijąc świetlistością w oczy (niby boską aurą) nas na końcu Malty i swołocz ciągnącą ze wschodu...Chrystus -wielki otoczony słoneczno-boską poświatą w perspektywie miasta za sobą ,trwa na straży... Żałosne. To sobie właście wymyślili "efekciarze" ..! Piekne miejsce... |
Gość |
#622014-12-23 09:27Uważam, że juz wystarczy tej religijności w mieście! Są kościoły więc kto chce niech idzie się tam modlić a nie zmusza innych do oglądania kolejnych bezsensownych pomników! Lepiej by te pieniądze przekazali biednym rodzinom a nie wydawali na takie bzdury. Totalna bezmyślność! |
Gość |
#632014-12-23 09:35Głównym powodem mojego sprzeciwu wobec odbudowy pomnika jest opinia moich dziadków - którzy z racji wieku pamiętają wygląd pomnika. Ich zdaniem jego wygląd jest wystarczającym argumentem żeby pomnika nie odbudowywać. Pomnik w nowym kształcie i przemyślanym miejscu - tak. "To szkaradziejstwo" - nie. Nad rekreacyjną Maltą - też nie. |
Gość |
#642014-12-23 09:39tereny rekreacyjne niech będą terenami rekreacyjnymi , a po drugie kuria tyle zgarnęła pieniędzy i nieruchomości wiec proponuje pomnik postawić wizawi starej siódemki |
Gość |
#652014-12-23 09:43uważam że pomników mamy za dużo,są inne ważniejsze sprawy od wdzięczności |
Gość |
#662014-12-23 09:45W pełni popieram te petycję.Proponuje udostepnić ja w ogrodach archidiecezji poznańskiej. |
Polak |
#67 Re:2014-12-23 09:50A za co mamy być "wdzięczni" Jezusowi? Za to, że we wrześniu 1939 roku, mając do wyboru Wojsko Polskie i Wehrmacht wybrał tych z napisem na pasach "Gott mit uns"? Trochę godności, człowieku :-) |
Polak |
#68 Re: Lewactwo2014-12-23 09:52A kto tam będzie sądził? TY? |
Gość |
#692014-12-23 10:09Niby za co i komu mamy być wdzięczni? Nie pamiętam, aby ktoś bezinteresownie coś dla mnie zrobił, a za okradanie trudno być wdzięcznym! |
Gość |
#702014-12-23 10:15Uważam ,że koścól ma dosyc terenów ,gdzie może stanąc pomnik Tereny rekreacyjne niech pozostana rekreacyjnymi,a jeżeli ktos sie chce pomodlic to ma blisko koścół,a Bóg jest wszedzie. |
Gość |
#712014-12-23 10:19Nie było to wybitne dzieło sztuki. Dopóki istniał oryginał, był świadectwem epoki. "Odbudowa" to nic innego, jak stworzenie propagandowej atrapy. Jeśli abp uważa, że warto za duże pieniądze tworzyć bezwartościowe budowle - jego sprawa. Byle to robił swoim kosztem i na swoim gruncie. |
Gość |
#722014-12-23 10:41Nie mieszkam w Poznaniu. Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez różne pomniki i budowle sakralne najczęściej bez konsultacji społecznych za to z udziałem publicznych pieniędzy, jest codzienną praktyką w Polsce. Tak samo, jak odsprzedawanie ziemi kościołowi za przysłowiowy grosz. Dlatego podpisuję. |
Gość |
#732014-12-23 10:41Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie (znaczy Państwu co świeckie) |
Gość |
#752014-12-23 10:58Jestem za tym aby Kościół stawiał pomniki na własnych terenach. A ma ich dość dużo. Bo stawianie pomników kościelnych, krzyży czy kapliczek powoduje klasyczne zawłaszczanie terenu. Nie ważne do kogo on pierwotnie należy, czy do państwa czy do prywatnej osoby. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
41968 Utworzone: 2024-04-25
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
521 Utworzone: 2024-12-21
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
155 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
288 Utworzone: 2024-12-17
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2707 Utworzone: 2024-11-15
NIE dla końca vapowania w Polsce
827 Utworzone: 2024-12-12
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5328 Utworzone: 2024-09-23
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
550 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
154 Utworzone: 2024-12-19
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
432 Utworzone: 2024-12-15
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
221 Utworzone: 2024-12-17
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1177 Utworzone: 2024-12-09
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
485 Utworzone: 2024-11-25
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
349 Utworzone: 2024-12-18
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1533 Utworzone: 2024-11-28
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
327 Utworzone: 2024-12-03
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
78 Utworzone: 2024-12-20
WSEI Pozostaje WSEI – Nie dla Utraty Nazwy i Tożsamości Uczelni!
687 Utworzone: 2024-12-05
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
9 Utworzone: 2024-12-20
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
104 Utworzone: 2024-12-08