Nie dla beatyfikacji abp. Andrzeja Szeptyckiego!!!
Sławomir Tomasz Roch |
/ #116 Zdziwiłem się że ks Roman o takich rzeczach nie ma nawet zielonego pojęcia!2015-10-20 20:54W artykule Stanisława Woczeja: „Sutanna umaczana we krwi”, opublikowanym w ostatnich latach na stronie Kresowian z Kędzierzyna Koźle, natknąłem się na wstrząsające zdanie: „Metropolita greckokatolicki we Lwowie ks. abp. Andrzej Szeptycki zajmował stanowisko inspirujące w zakamuflowanej formie antylechicką nienawiść. Po tragedii wrześniowej w 1939 r. zalecał stawianie kurhanów (mogił) w każdej wsi wraz z przemówieniami i teatralnymi uroczystościami pogrzebowymi zmarłej Polski.”. Polecam całość tego cennego i b. potrzebnego opracowania. Czy może być to prawdą? W każdym razie gorąco proszę każdego, kto posiada informację na ten szczególny temat ewentualnego, publicznego grzebania Polski w latach 1939 - 1941, o przesłanie konkretnych treści, bądź wskazówek, gdzie mógłbym takie dane odszukać. Nie trzeba chyba dodawać, jak niezmiernie ważne jest to wobec procesu beatyfikacyjnego Abp Andrzeja Szeptyckiego, który toczy się obecnie w Watykanie, a szczególnie po decyzji Watykanu i samego Papieża Franciszka z 16 lipca 2015 r., o uznaniu heroicznych cnót Abp Andrzeja Szeptyckiego. Muszę przyznć, że gdy przeczytałem o tym „grzebaniu zmarłej Polski” po raz pierwszy (10 września), jako katolik i Polak, nadto mężczyzna, gorący patriota (czego się nie wstydzę), odnoszący się z szacunkiem do naszego narodu, (co uważam za rzecz absolutnie naturalną), do armii polskiej, do polskiego żołnierza, gotowego każdorazowo przelewać krew za ojczyznę (wielki szacunek) oraz historyk z wykształcenia (moja autentyczna pasja), czułem się zdradzony, zgorszony, czułem nie tylko niesmak, ale czułem się strasznie. Można spokojnie powiedzieć, że to są rzeczy straszne! I to negatywne poczucie siedziało we mnie przez następną, całą dobę. I gdy następnego dnia, po nabożeństwie (w kościele św. Krzyża w Watford, w każdy czwartek jest polska msza święta o godz. 19.00), udałem się do zakrystii i dziękowałem proboszczowi za odprawioną mszę świętą, zwierzyłem mu się, że dzień wcześniej, przeczytałem na portalu Kresowian opracowanie, w którym Abp Lwowa Andrzej Szeptycki, zalecał swoim wiernym m.in organizowanie spotkań publicznych, podczas których dokonywano publicznie grzebania Polski (dla przykładu pisano na trumnie Polska). Działo się to już w roku 1939, po przegranej przez polską armię Kampanii Wrześniowej. Ks. Roman Werner TChr był zszokowany. Na moje pytanie jak taki człowiek może być przedstawiany do beatyfikacji w Watykanie, ks Roman odparł zdecydowanie, że ktoś kto zionie nienawiścią do narodu polskiego nie może być przecież kandydatem na Ołtarze i zachęcał mnie, bym pisał w tej sprawie do samego Watykanu. Ks Roman zaznaczył, że jeśli jest to prawdą proces beatyfikacyjny Abp Andrzeja Szeptyckiego należałoby wstrzymać. Ja z kolei zdziwiłem się, że ks Roman o takich rzeczach nie ma nawet zielonego pojęcia, a on tymczasem dodał, że przecież gdyby to była prawda to Episkopat Polski, taki proces natychmiast by zablokował. Wtedy ja przypomniałem odważną postawę Prymasa Tysiąclecia Sługi Bożego Kard Stefana Wyszyńskiego, który dwukrotnie blokował w przeszłości rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego, tego moralnego zbrodniarza wojennego. Następnie gorąco dziękowałem proboszczowi za cenną radę i pocieszony opuściłem świątynię. |
|
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
NIE dla wyburzenia "Pałacyku pod Pszczółką" w Limanowej
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
NIE farmom fotowoltaicznym w okolicy Źródeł Łyny #RatujmyŁynę
Apel o kontynuację budowy CPK
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja do WOŚP celem zakupu nowego sprzętu do jedynych takich operacji w Polsce
1618 Utworzone: 2025-03-28
PETYCJA W SPRAWIE DOSTĘPU DO POMP INSULINOWYCH DLA CHORYCH NA CUKRZYCĘ PO UKOŃCZENIU 26 ROKU ŻYCIA
17720 Utworzone: 2025-03-17
STOP BIOGAZOWNI W PACÓŁTOWIE POD NOWYM MIASTEM LUBAWSKIM.
329 Utworzone: 2025-03-28
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa Aleksandra Miszalskiego w sprawie infrastruktury drogowej na Klinach
154 Utworzone: 2025-04-02
STOP dla lokalizacji kamieniołomu Jurczyce w Krainie Wygasłych Wulkanów
1620 Utworzone: 2025-03-18
Petycja o odwołanie Pawła Grzesiowskiego ze stanowiska Głównego Inspektora Sanitarnego
34053 Utworzone: 2024-06-26
Petycja do Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy o weto dla Ustawy zmieniającej ustawę z 13 lipca 2023r. o zmianie ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
4103 Utworzone: 2025-03-25
Sprzeciw wobec projektu utworzenia Centrum Integracji Cudzoziemców w Toruniu.
1637 Utworzone: 2025-03-04
Petycja w sprawie: Przywrócenia porannego kursu autobusu linii „Z” o godz. 6.45 z Żukowa do Gdyni oraz istotne zwiększenie ilości kursów linii "Z".
113 Utworzone: 2025-04-01
Petycja o przedłużenie umowy najmu dla baru "Eskulap" / Petition for the Lease Extension of the "Eskulap" Bar
352 Utworzone: 2025-03-28
Petycja w sprawie zapewnienia rodzicom dzieci hospitalizowanych w oddziałach intensywnej terapii całodobowego towarzyszenia rodzica.
57016 Utworzone: 2025-02-13
NIE dla wyburzenia "Pałacyku pod Pszczółką" w Limanowej
303 Utworzone: 2025-03-29
Protest "NIE dla wysypiska odpadów przemysłowych w Krainie Wygasłych Wulkanów"
1611 Utworzone: 2024-09-10
Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.
22440 Utworzone: 2025-01-05
Wprowadzenie Dnia Zabawy w Kałuży do Kalendarza Nietypowych Świąt
41 Utworzone: 2025-03-31
Petycja STOP budowie elektrowni fotowoltaicznej o mocy ok. 30 MW wraz infrastrukturą towarzyszącą, obręb Annowo, gmina Czerwonak, województwo wielkopolskie
270 Utworzone: 2025-03-26
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
11374 Utworzone: 2025-01-30
PETYCJA PRZECIWKO BUDOWIE SPALARNI ODPADÓW (modernizacji ciepłowni na ul. Pontonierów w spalarnię odpadów komunalnych) W DZIELNICY REMBERTÓW M.ST. WARSZAWY
487 Utworzone: 2025-03-25
Zabierzmy wypłaty politykom
18 Utworzone: 2025-03-10
NIE farmom fotowoltaicznym w okolicy Źródeł Łyny #RatujmyŁynę
413 Utworzone: 2025-03-06