Nie dla beatyfikacji abp. Andrzeja Szeptyckiego!!!
Sławomir Tomasz Roch |
/ #116 Zdziwiłem się że ks Roman o takich rzeczach nie ma nawet zielonego pojęcia!2015-10-20 20:54W artykule Stanisława Woczeja: „Sutanna umaczana we krwi”, opublikowanym w ostatnich latach na stronie Kresowian z Kędzierzyna Koźle, natknąłem się na wstrząsające zdanie: „Metropolita greckokatolicki we Lwowie ks. abp. Andrzej Szeptycki zajmował stanowisko inspirujące w zakamuflowanej formie antylechicką nienawiść. Po tragedii wrześniowej w 1939 r. zalecał stawianie kurhanów (mogił) w każdej wsi wraz z przemówieniami i teatralnymi uroczystościami pogrzebowymi zmarłej Polski.”. Polecam całość tego cennego i b. potrzebnego opracowania. Czy może być to prawdą? W każdym razie gorąco proszę każdego, kto posiada informację na ten szczególny temat ewentualnego, publicznego grzebania Polski w latach 1939 - 1941, o przesłanie konkretnych treści, bądź wskazówek, gdzie mógłbym takie dane odszukać. Nie trzeba chyba dodawać, jak niezmiernie ważne jest to wobec procesu beatyfikacyjnego Abp Andrzeja Szeptyckiego, który toczy się obecnie w Watykanie, a szczególnie po decyzji Watykanu i samego Papieża Franciszka z 16 lipca 2015 r., o uznaniu heroicznych cnót Abp Andrzeja Szeptyckiego. Muszę przyznć, że gdy przeczytałem o tym „grzebaniu zmarłej Polski” po raz pierwszy (10 września), jako katolik i Polak, nadto mężczyzna, gorący patriota (czego się nie wstydzę), odnoszący się z szacunkiem do naszego narodu, (co uważam za rzecz absolutnie naturalną), do armii polskiej, do polskiego żołnierza, gotowego każdorazowo przelewać krew za ojczyznę (wielki szacunek) oraz historyk z wykształcenia (moja autentyczna pasja), czułem się zdradzony, zgorszony, czułem nie tylko niesmak, ale czułem się strasznie. Można spokojnie powiedzieć, że to są rzeczy straszne! I to negatywne poczucie siedziało we mnie przez następną, całą dobę. I gdy następnego dnia, po nabożeństwie (w kościele św. Krzyża w Watford, w każdy czwartek jest polska msza święta o godz. 19.00), udałem się do zakrystii i dziękowałem proboszczowi za odprawioną mszę świętą, zwierzyłem mu się, że dzień wcześniej, przeczytałem na portalu Kresowian opracowanie, w którym Abp Lwowa Andrzej Szeptycki, zalecał swoim wiernym m.in organizowanie spotkań publicznych, podczas których dokonywano publicznie grzebania Polski (dla przykładu pisano na trumnie Polska). Działo się to już w roku 1939, po przegranej przez polską armię Kampanii Wrześniowej. Ks. Roman Werner TChr był zszokowany. Na moje pytanie jak taki człowiek może być przedstawiany do beatyfikacji w Watykanie, ks Roman odparł zdecydowanie, że ktoś kto zionie nienawiścią do narodu polskiego nie może być przecież kandydatem na Ołtarze i zachęcał mnie, bym pisał w tej sprawie do samego Watykanu. Ks Roman zaznaczył, że jeśli jest to prawdą proces beatyfikacyjny Abp Andrzeja Szeptyckiego należałoby wstrzymać. Ja z kolei zdziwiłem się, że ks Roman o takich rzeczach nie ma nawet zielonego pojęcia, a on tymczasem dodał, że przecież gdyby to była prawda to Episkopat Polski, taki proces natychmiast by zablokował. Wtedy ja przypomniałem odważną postawę Prymasa Tysiąclecia Sługi Bożego Kard Stefana Wyszyńskiego, który dwukrotnie blokował w przeszłości rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego, tego moralnego zbrodniarza wojennego. Następnie gorąco dziękowałem proboszczowi za cenną radę i pocieszony opuściłem świątynię. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja w sprawie możliwości pracy stacji krótkofalarskiej spoza stałej lokalizacji
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie zapewnienia rodzicom dzieci hospitalizowanych w oddziałach intensywnej terapii całodobowego towarzyszenia rodzica.
26121 Utworzone: 2025-02-13
PETYCJA O WŁĄCZENIE BADANIA NA LEUKODYSTROFIĘ KRABBEGO DO BADAŃ PRZESIEWOWYCH NOWORODKÓW
7088 Utworzone: 2025-02-12
Petycja dotycząca odstąpienia od planów łączenia geografii z biologią w szkole podstawowej
2994 Utworzone: 2025-01-06
Szpitalny Oddział Ratunkowy dla zwierząt w Inowrocławiu
309 Utworzone: 2025-02-21
Absurdy Polskiego Orzecznictwa
5370 Utworzone: 2025-02-11
Nie dla Centrum Integracji Cudzoziemców w Łomży
1348 Utworzone: 2025-02-15
KASZUBSKIE NAZWY STACJI NA LINII KOLEJOWEJ 201!
127 Utworzone: 2025-02-22
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
617 Utworzone: 2025-02-20
Petycja o zachowanie linii autobusowej 116 i 121 w Olsztynie
149 Utworzone: 2025-02-20
Pozwólcie Nam Pracować: Zachowajmy Prawo do Biznesu dla Cudzoziemców w Polsce!
547 Utworzone: 2025-02-05
Sprzeciw wobec likwidacji WDŻ
929 Utworzone: 2025-02-16
Petycja o wydalenie Konsula Ukrainy w związku z zaproszeniem przez niego członków grupy Azov,
47 Utworzone: 2025-02-22
Petycja o przywrócenie kursowania linii autobusowej nr 297 lub uruchomienie dodatkowej linii autobusowej w Zielonkach
103 Utworzone: 2025-02-22
Odwołanie dr. Tomasza Makowskiego ze stanowiska Dyrektora Biblioteki Narodowej
679 Utworzone: 2025-02-15
Petycja w sprawie otwarcia naboru na studia podyplomowe z zakresu Analityki Medycznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach
694 Utworzone: 2025-02-09
STOP DYSKRYMINACJI SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI NIEPUBLICZNYCH (NIESAMORZĄDOWYCH)!
1556 Utworzone: 2025-02-12
Petycja o zmianę lasu gospodarczego Rejkowizna w Świdniku na las o zwiększonej funkcji społecznej.
577 Utworzone: 2025-02-14
Petycja o wpisanie Terapeuty Zajęciowego do Specjalizacji na Portalu Znany Lekarz
128 Utworzone: 2025-02-21
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa Aleksandra Miszalskiego
479 Utworzone: 2025-02-11
PETYCJA przeciwko “Budowie instalacji do termicznego przekształcania odpadów niebezpiecznych o wydajności 24.000 Mg (ton)/ rok” (spalarni) na terenie Puszczy Miejskiej.
422 Utworzone: 2025-02-18