Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

TEMIDA

/ #605 Re: 111

2012-02-16 23:40

#601: - 111

http://www.nau.net.pl/budynek.jpg...

Nie wiem jakie doświadczenia w relacjach z funkcjonariuszami wymiaru sprawiedliwości ma za sobą nasz gość. Pewno niezbyt budujące, skoro pisze, że nie wierzy  sędziom, którzy  mają wydać wyroki w naszych sprawach. Moje doświadczenia w tym zakresie to wręcz katastrofa. Gdybym miała oddać je słowami, to powiedziałabym, że w swojej słusznej już drodze życiowej nie spotkałam drugiego tak zdemoralizowanego środowiska zawodowego. W żadnym dosłownie środowisku nie spotkałam takiej ilości osób z tak niskim poziomem szacunku dla własnej godności oraz  godności sprawowanego urzędu jak wśród funkcjonariuszy organów powołanych do ścigania przestępstw i wymiaru sprawiedliwości.

Dlatego tak cenny wydaje się fakt, że orzekające w naszej sprawie gremium najwyższego organu władzy sądowniczej wskazało uchybienia w procesie przekazywania mieszkań zakładowych spółdzielniom mieszkaniowym, przyznało się do błędu i  zweryfikowało swoje stanowisko w sprawie dopuszczalności ingerencji ustawodawcy w niewzruszalną świętość  prawa własności. Taki akt pokory z pewnością zasługuje na uznanie. Ale na tym akcencie nasze uznanie się kończy, bo  pozostała część wyroku, obarczona ciężarem tego co już się wydarzyło nosi znamiona decyzji bardziej politycznej niż merytorycznej.

A o co chodzi? A chodzi o to, że od wszystkich tych, którzy uzyskali już do tej pory prawo odrębnej własności lokalu prezesi pobrali nienależną kasę. Zwrot tej kasy nie wchodzi w grę bo ona ma właściwości eteryczne i dawno już wyparowała.

Uznanie teraz zgodnego z obowiązującym prawem stanu rzeczy wedle którego, jeśli spółdzielnia nie ponosiła kosztów budowy, to nie ma podstaw prawnych do wysuwania roszczeń o ich zwrot i wprowadzenie zasad bezpłatnego uwłaszczenia dla pozostałej części najemców mogłoby przynieść skutki w postaci fali roszczeń ze strony już uwłaszczonych co może prowadzić do upadłości spółdzielni powstałych z zakładowych budynków mieszkalnych. Dlatego bezpieczniejsze jest wmawianie zainteresowanym, że nieodpłatne uwłaszczenie ich na lokalach powstałych z ich własnych środków finansowych jest niekonstytucyjne, nieproporcjonalne i bóg wie jeszcze jakie. A poza tym, ci, którzy nam to wmawiają muszą przecież z czegoś żyć.  Bo chyba nie wierzycie w to, że prezesi odmawiają posłom środków z naszych kieszeni na finansowanie kampanii wyborczych, albo w to, że prezesi sądów łamią prawo, aby zablokować nasze roszczenia, dla pięknych oczu prezesów naszych spółdzielni, albo, że związkowcy tak uporczywie milczą bo, no właśnie, bo co?

To czy się z tym pogodzicie, tylko od Was zależy. Został Wam rok czasu na skupienie się wokół osób godnych zaufania które są w stanie Wam pomóc. Ten rok to prezent od Trybunału, który podjął w naszej sprawie polityczną decyzję. Tylko od Was zależy, czy podarowany Wam czas właściwie wykorzystacie.