Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Marcus

/ #1211 #1207 i #1209 Dylemat

2012-05-31 11:10

Najpierw sprawa Temidy - OTÓŻ NIE MA ONA OBECNIE INTERNETU W DOMU I DLATEGO JEST NIEOBECNA NA FORUM.Wcale się nie wyłączyła
Koszty sądowe to w zasadzie 5% wartości przedmiotu sporu, ale sądy mają tu możliwość zasądzania ich w wysokości od max.,czyli te 5%, do zera. Nas to w zasadzie NIE INTERESUJE. Natomiast koszty zastępstwa procesowego (czyli adwokata) w przypadku naszych spraw wynoszą:średnio 2,5tys do 3,6tys zł "do ręki"(takie stawki są przynajmniej u nas) plus to co zasądzi sąd jako zwrot kosztów zastępstwa procesowego wg "stawek przypisanych", czyli określonych urzędowo,a co zwyczajowo daje się adwokatowi. Wysokość tych "stawek przypisanych" wynosi 617 zł od procesu. Tzn. osobno liczą się się procesy w 1-ej i w 2-ej instancji. Sąd ma tu też możliwość manewru.
SZANSE:Na chwilę obecną mamy prawie 9 m-cy czasu i w warunkach podkarpacia sprawy "założone" obecnie, winny zakończyć się (licząc apelację) ok. listopada- grudnia br.Proszę się nie sugerować moją sprawą, gdyż ona ze względu na stosunki jakie mnie łączą w niej z preziem, jest przez niego traktowana wyjątkowo, tak, że liczę się z kasacją. W Waszych warunkach, myślę, że przy przeciętnym adwokacie, nawet w najgorszym przypadku, do końca stycznia przyszłego roku winny się te sprawy zakończyć  .Mnie "nie zgadza się", w związku z tym co pisałem wyżej, wysokość tej kwoty którą zbiera ten adwokat - wygląda mi to podejrzanie. W zasadzie sądy obecnie, można powiedzieć "rutynowo" wydają wyroki dla nas korzystne. Wszystko zależ w zasadzie od "zdolności" mecenasa SM, tzn. jak będzie kręcił, mataczył i przeciągał terminy. Najważniejszy jest PIERWSZY WYROK!, bo w apelacji sąd "związany jest" (to taki prawniczy termin) zakresem apelacji, czyli rozpatruje tylko, czy wydany wyrok BYŁ ZGODNY Z "LITERĄ PRAWA", OBOWIĄZUJĄCEGO NA DZIEŃ WYDANIA WYROKU i czy sąd 1-ej instancji rozpatrzył prawidłowo wszystkie okoliczności sprawy.Moja rada - SKŁADAĆ, przecież i tak nic nie tracicie.