Petycja w obronie polskiej szkoły
Quoted post
Gość |
#74 Re: Re: Tak za reformą2016-07-14 19:22Szanowna Pani "tylko nauczyciele" mają wielką wadę nie znają wogole realiów rynku pracy i jego zapotrzebowania oraz perspektyw. Oprócz tego, że jestem nauczycielem wpierw zdobyłem doświadczenie w branży elektroniczno-informatycznej, nie znam fachowca ( lub osobę co ma coś w głowie i tzw w ręku fach) który zarabia 1000 zł na umowę zlecenie, czy pracując w korporacjach czy w mniejszych firmach. Pracując w korpo często rekrutowałem nowych pracowników szkoląc ich. Pamiętam, że raz rekrutowałem na 15 stanowisk z 400 kandydatów. Niestety z tego grona nie byłem wstanie wybrać nawet 10, a wymagania były na poziomie podstawowym. Dlatego mam dość tworzenia w szkołach idiotów i młodzieży którzy kolokwialnie mają lewe ręcę do pracy. Dlatego trzeba zmian. Na dzień dzisiejszy czy szkoła średnia czy wyższa kompletnie odbiegają od wymagań rynku pracy. A Pani niech się nie martwi ma Pani dyplomowanego więc tak łato z pracy nie wyrzucą. Pozostanę jednak zwolennikiem starego systemu, którego jest szansa porządnie udoskonalić, tylko mam nadzieje (a to budzi największe moje obawy), że Ministerstwo sobie z tymi wielkimi planami poradzi |
Odpowiedzi
xxx |
#128 Re: Re: Re: Tak za reformą2016-07-15 07:57:31Dyplomowany nie daje gwarancji zatrudnienia... |
Gość |
#251 Re: Re: Re: Tak za reformą2016-07-17 15:23:30"Idiotów"? Obraża Pan nie tylko uczniów/absolwentów, ale też ich rodziców i uczących nauczycieli. "Lewe ręce do pracy" mieli zawsze ci, którzy kiedyś i dziś byli na utrzymaniu społeczeństwa i państwa. Dzisiaj edukacja, wiedza, wykształcenie mocno się zdewaluowały, zwłaszcza wśród młódych ludzi, którzy widzą, że sukces finansowy zależy częściwj od umiejętności kombinowania, niż od wykształcenia. Wykszałceni są takimi fachowcami, jakimi ich uczyniły szkoły, wyższe uczelnie. Dzisiaj nie trzeba wiele umieć, żeby dostać się do szkoły ponadgimnazjalnej, zdać maturę i ukończyć studia. Jest tyle szkół i uczelni, że każdy może uzyskać jakiś dyplom. Pamięta Pan pomysł polityków, że każdy Polak będzie miał minimum średnie wykształcenie i to zdobyte także w "liceach zawodowych"? Zlikwidowano szkoły zawodowe, na rzecz klas wielozawodowych, bez zaplecza do praktyk zawodowych. Po maturach w tych liceach, w mediach podniesiono lament i obwiniono szkoły i nauczycieli za słabe wyniki. A kto poszedł do liceum zawodowego? Odpowiem: Ci co mieli iść do szkół zawodowych. Ilu fachowców zmarnowano? Kto wziął za to odpowiedzialność? Zapowiedź tej reformy znowu brzydko pachnie! O co w niej chodzi? Któż to wie? |
JolaPopieram |
#256 Re: Re: Re: Tak za reformą2016-07-17 17:08:40Popieram powrót do 8-letnich szkół podstawowych ale w jednym budynku .Dziecko prowadzone 8 lat przez tych samych nauczycieli jest lepiej poznane,można wiele pomóc.Pracowałam w obu systemach.Wszyscy krzyczeli że gimnazja to wylęgarnia zła i przemocy.Czy coś się zmieniło?NIE.Dlaczego naraz wszystko CACY?Jestem za reformą jeśli nie zagubi właściwego celu.Jeśli wprowadzi dyscyplinę ucznia i nauczyciela.Takiej samowolki i zachowań uczniów nigdzie nie widziałam a kilka szkół w innych krajach miałam okazję zobaczyć. Nauczyciel chcący czegoś nauczyć,mieć dyscyplinę na lekcji stał się niewygodny dla ucznia,rodzica i niektórych dyrekcji. Reforma-TAK ale mądra. |
Ela |
#937 Re: Re: Re: Tak za reformą2016-09-06 19:47:00To prawda, nauczyciele słabo znali rynek pracy, dlatego w szkołach mieli być zatrudnieni doradcy zawodowi. Ale jak zwykle z ambitnych planów nic nie wyszło. Ludzie poopłacali i pokończyli studia podyplomowe, szkolenia, kursy ale pieniędzy na zatrudnienie ich w szkołach zabrakło. Jak zwykle zarobili "znajomi królika", a reszta (łącznie z uczniami) została wykiwana. Zamiast zmieniać i unowocześniać szkolnictwo zawodowe, zaczęto je likwidować. Wmawiano wszystkim, że najważniejsze jest posiadanie średniego wykształcenia i zaczęto pchać osoby o słabych możliwościach intelektualnych do liceów. A teraz wszyscy się dziwią, że jest taka słaba zdawalność matury - zwłaszcza z matematyki. Zlikwidowano większość działań rozwijających umiejętności manualne i koordynację wzrokowo ruchową, a teraz się dziwimy, że młodzi ludzie nie potrafią wykonywać wielu prostych czynności niezbędnych na stanowiskach pracy. I można by tak mnożyć idiotyzmy i nieprzemyślane reformy edukacji w tym kraju, które pochłaniały pieniądze i energię ludzką, nie tworząc w zamian nic pozytywnego większości społeczeństwa. A powrót do starych systemów jest kolejnym "WSPANIAŁYM" marnotrawieniem sił i środków. |
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja do Ministra Edukacji Narodowej - wsparcie polskiej uzdolnionej młodzieży
7074 Utworzone: 2024-08-11
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
23524 Utworzone: 2024-04-25
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
442 Utworzone: 2024-11-21
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3847 Utworzone: 2024-11-14
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
1168 Utworzone: 2024-11-19
UFAM ORKIESTRZE ŁĘCZESZYCE - popieram udostępnienie pomieszczenia nad Urzędem Gminy Belsk Duży na salę prób zespołu
127 Utworzone: 2024-11-22
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1745 Utworzone: 2024-11-15
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1559 Utworzone: 2024-11-02
STOP DLA LIKWIDACJI NAJSTARSZEGO PRZEDSZKOLA W OLSZTYNIE
645 Utworzone: 2024-11-07
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1625 Utworzone: 2024-11-18
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101170 Utworzone: 2024-11-13
Petycja w sprawie ratowania zabytku budynku szpitala a następnie szkoły, powszechnie zwanego "Pałacykiem", zlokalizowanego przy ul. Broniewskiego w Pruszkowie.
37 Utworzone: 2024-11-23
Czas na etyczne galerie - OCHNIK nie ma tu miejsca!
57 Utworzone: 2024-11-22
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
385 Utworzone: 2024-11-17
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
130 Utworzone: 2024-11-22
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17413 Utworzone: 2023-10-23
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4387 Utworzone: 2024-09-23
Bądz bezpieczny na przejściu dla pieszych!
37 Utworzone: 2024-11-23
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1453 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
184 Utworzone: 2024-11-18