Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja w obronie polskiej szkoły
Gość |
#251 Re: Re: Re: Tak za reformą2016-07-17 15:23"Idiotów"? Obraża Pan nie tylko uczniów/absolwentów, ale też ich rodziców i uczących nauczycieli. "Lewe ręce do pracy" mieli zawsze ci, którzy kiedyś i dziś byli na utrzymaniu społeczeństwa i państwa. Dzisiaj edukacja, wiedza, wykształcenie mocno się zdewaluowały, zwłaszcza wśród młódych ludzi, którzy widzą, że sukces finansowy zależy częściwj od umiejętności kombinowania, niż od wykształcenia. Wykszałceni są takimi fachowcami, jakimi ich uczyniły szkoły, wyższe uczelnie. Dzisiaj nie trzeba wiele umieć, żeby dostać się do szkoły ponadgimnazjalnej, zdać maturę i ukończyć studia. Jest tyle szkół i uczelni, że każdy może uzyskać jakiś dyplom. Pamięta Pan pomysł polityków, że każdy Polak będzie miał minimum średnie wykształcenie i to zdobyte także w "liceach zawodowych"? Zlikwidowano szkoły zawodowe, na rzecz klas wielozawodowych, bez zaplecza do praktyk zawodowych. Po maturach w tych liceach, w mediach podniesiono lament i obwiniono szkoły i nauczycieli za słabe wyniki. A kto poszedł do liceum zawodowego? Odpowiem: Ci co mieli iść do szkół zawodowych. Ilu fachowców zmarnowano? Kto wziął za to odpowiedzialność? Zapowiedź tej reformy znowu brzydko pachnie! O co w niej chodzi? Któż to wie? |
Gość |
#253 Re:2016-07-17 15:39Konsultacje polegały na mówieniu do zebranych, bez prawa zadawania pytań. Nie było odpowiedzi na pytania. Nie ujawniono listy ekspertów, którzy mieliby być autorami, współtwórcami tego, co MEN próbuje zwać reformą. |
Gość |
#2542016-07-17 15:42Nie mamy jako Państwo pieniędzy na zmiany, a jeśli mamy, to wprowadźmy zmiany potrzebne - udoskonalmy to, co jest dobre, dajmy do szkół psychologów, zajmijmy się wychowaniem i edukacją w spokojnych i unormowanych ramach, wbrew światu, który idzie w kierunku chaosu - poza tym pokażmy petycją, że władze (niekompetentne i nacjonalistyczne), które doprowadzają powoli Polskę do "ruiny", nie mogą robić co zechcą - wbrew Polakom, którzy naprawdę kochają swój kraj, a takich jest chyba większość. |
Gość |
#2552016-07-17 15:57Nie zgadzam się na niszczenie dorobku gimnazjów oraz szkoły dla interesów partyjnych. |
JolaPopieram |
#256 Re: Re: Re: Tak za reformą2016-07-17 17:08Popieram powrót do 8-letnich szkół podstawowych ale w jednym budynku .Dziecko prowadzone 8 lat przez tych samych nauczycieli jest lepiej poznane,można wiele pomóc.Pracowałam w obu systemach.Wszyscy krzyczeli że gimnazja to wylęgarnia zła i przemocy.Czy coś się zmieniło?NIE.Dlaczego naraz wszystko CACY?Jestem za reformą jeśli nie zagubi właściwego celu.Jeśli wprowadzi dyscyplinę ucznia i nauczyciela.Takiej samowolki i zachowań uczniów nigdzie nie widziałam a kilka szkół w innych krajach miałam okazję zobaczyć. Nauczyciel chcący czegoś nauczyć,mieć dyscyplinę na lekcji stał się niewygodny dla ucznia,rodzica i niektórych dyrekcji. Reforma-TAK ale mądra. |
Gość |
#2572016-07-17 17:40Jestem nauczycielem i odkąd samorządy przejęły placówki oświatowe, a zmieniające się rządy wprowadzają coraz większe zamieszanie i dokonują bzdurnych zmian, uważam to za swój obowiązek. Wielu z nas ma już tego dość |
Gość |
#2582016-07-17 17:56Edukacja i szkoły w Polsce ale i na świecie potrzebują konsekwentnej i ciągłej ewolucji a nie kolejnej rewolucji i powrotu do tego co było w poprzedniej epoce. Patrzenie na 8-letnią szkołę podstawową przez pryzmat swoich doświadczeń szkolnych z lat 70, 80 czy początku 90 świadczyć może raczej o niedojrzałości i nieznajomości tematu niż faktycznej analizie problemów i potrzeb dzisiejszej młodzieży. |
Gość |
#2592016-07-17 18:01Ponieważ nie mogę patrzeć jak wieloletni wysiłek ludzi jest niszczony jak marnowane sa pieniądze ktore zostaly do tej pory zainwestowane. I nie potrafie zaakceptowac wizji grożąc ego chaosu , mój syn idzie do drugiej klasy gimnazjum i w opowiadanie ze go to w żaden sposób nie dotyczy trudno mi uwierzyć |
Gość |
#2602016-07-17 19:08Nie chcę, żeby moje dziecko cofało się w szkole, zamiast rozwijać się. |
Gość |
#2612016-07-17 19:13Podpisałem, bo od roku 1989 aktywnie włączyłem się w zmieniane polskiej edukacji. Uważam, iż obecny stan edukacji wymaga nieznacznych korekt, a nie zaczynania wszystkiego od... Mieszka I. Potrzebujemy więcej autonomii dla szkoły jako głównego ogniwa edukacji. I więcej spokoju dla poszukiwania rozwiązań oraz rozwijania własnych koncepcji w każdej szkole. |
Gość |
#2622016-07-17 20:11Likwidacja gimnazjów po 17 latach ich istnienia jest pozbawiona sensu. Szkoła wymaga dofinansowania i refleksyjnego potraktowania jej potrzeb. Szykują się zwolnienia masowe wartościowych nauczycieli i innych pracowników. Gdzie ta dbałość o zwijającą się Polskę powiatową? Czy 14 latek sprawiający w podstawówce problemy będzie lepszy od tego w gimnazjum? I tak można mnożyć pytania. |
Gość |
#2632016-07-17 20:12Nie zgadzam się z tak rewolucyjnymi zmianami w oświacie, tworzeniem szkół-molochów, gdzie uczeń bedzie anonimowy, połaczenie 7-latków z 15-16 latkami uwazam za niekorzystne. zamiast tego należałoby udoskonalić gimnazja a nie narazać maluchy na spotkanie z szkolnej toalecie z seksem, przemocą i deprawacją. |
Gość |
#2652016-07-18 07:3038 lat pracuję w szkole ale takiego chaosu mało kto nam zafundował - może warto porozmawiać z tymi uczącymi na najniższych szczeblach czyli w szkołach podstawowych, w mniejszych niż Warszawa miejscowościach (tam zarabiają dużo mniej niż w stolicy) |
Gość |
#2662016-07-18 07:54Nie można cofać się wstecz. Należy doskonalić to co już jest!!! |
Gość |
#2672016-07-18 08:01Z uwagi na obronę szkolnictwa przed chaosem i skłóceniem środowiska oświatowego, a także ku przestrodze wszystkich obecnych i przyszłych polityków, aby nie BAWILI się dziećmi i rodzicami - głosząc bzdurne hasła wyborcze i realizując je bez względu na koszty rzeczywiste i społeczne. |
Gość |
#2682016-07-18 08:10Kto zapłaci za widzimisie polityki PIS? My wszyscy podatnicy, rodzice a przede wszystkim uczniowie! I po co? By zniweczyc tyle lat dobrze wykonanej pracy, z coraz lepszymi efektami edukacyjnymi młodzieży w badaniach światowych. |
Gość |
#270 Re: Re: Re: Re: Tak za reformą2016-07-18 08:32#256: JolaPopieram - Re: Re: Re: Tak za reformą Sukces wychowawcy w dzisiejszej szkole odnoszą nauczyciele, którzy potrafią ułozyć relacje: uczeń - uczeń, uczeń - nauzyciel. Nauczyciel musi być dla uczniów uznanym autorytetem, który bezwzględnie szanuje prawa ucznia, jako człowieka: do szacunku, godności osobistej, popełniania błędów, ale też musi umieć dzielić się wiedzą i mieć pomysły na metody, sposoby pracy z uczzniami. Ci, którzy sądzą, że mając dziennik, mają władzę, ponoszą porażki - uczniowie z nimi walczą, a i Herkules pupa, kiedy w sile grupa. Powie ktoś: no tak! Uczniowie mają prawa, a nauczyciel? Też ma prawa, takie jak człowiek: do szacunku, godności osobistej, itd. Tyle, że to on jest dorosły, wykształcony i powinien mieć pełną kontrolę nad sytuacją: Nie wchodzić na emocje ucznia, ale sprowadzać "rozgrzanego" do poziomu swoich emocji (zachować profesjonalizm). TO SIĘ SPRAWDZA W PRAKTYCE! |
Gość |
#2732016-07-18 08:49Nie znam rzeczywistych powodów tej "reformy". Chcę rzetelnej debaty o oświacie, a nie wprowadzania sobie tylko wiadomych zmian, i z sobie tylko wiadomych powodów pod osłoną nocy. |
Gość |
#2752016-07-18 09:17Uważam,że zmiana systemu nie ma sensu! Lepiej doskonalić to, co funkcjonuje coraz lepiej, aniżeli zaczynać wszystko od nowa. Czy stać nas na takie zmiany? |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
22368 Utworzone: 2024-04-25
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1399 Utworzone: 2024-11-18
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1487 Utworzone: 2024-11-15
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3441 Utworzone: 2024-11-14
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101050 Utworzone: 2024-11-13
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
912 Utworzone: 2024-11-19
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4319 Utworzone: 2024-09-23
Otwarty List do Generała Rajmunda Andrzejczaka aby kandydował na prezydenta Polski
616 Utworzone: 2024-11-09
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
514 Utworzone: 2023-11-15
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1934 Utworzone: 2024-11-16
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17344 Utworzone: 2023-10-23
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1588 Utworzone: 2024-11-08
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7518 Utworzone: 2022-12-31
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
158 Utworzone: 2024-11-18
Nie dla tramwaju w wariancie 3,4 i 5 w Borku Fałęcki
310 Utworzone: 2024-11-17
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
341 Utworzone: 2024-11-17
Uratujmy stary gmach szkoły przed zniszczeniem
23 Utworzone: 2024-11-20
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
410 Utworzone: 2024-11-09
Petycja Sołtysów Rzeczypospolitej Polskiej o Formalne Włączenie w System Zarządzania Kryzysowego oraz Usprawnienie Współpracy z Jednostkami Odpowiedzialnymi za Bezpieczeństwo Publiczne
36 Utworzone: 2024-11-20
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
1352 Utworzone: 2024-11-10