Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Quoted post
Gość |
#876 Re: Nina2012-03-25 11:47czy moge złozyć takie pismo Powołując się na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dn. 14 lutego 2012 r. w sprawie P 17/10, który opublikowany został w Dzienniku Ustaw nr 37, poz. 201 w dniu 22 lutego 2012r, wnoszę o uzgodnienie z kancelarią notarialną terminu sporządzenia umowy przenoszącej na moją rzecz odrębną własność lokalu, w którym mieszkam. Wniosek, o nabycie tego lokalu złożyłem w spółdzielni w dniu 01 08 2007 . Oświadczam, że jeśli zwłoka ze strony spółdzielni we wnioskowanej sprawie przekroczy okres 3 miesięcy, podejmę staranie o samodzielne ustalenie kancelarii notarialnej, która przyjmie zlecenie sporządzenia umowy w dogodnym dla mnie terminie. we wtorek pracuje do 19-tej ale moge skontaktowac sie w poniedzialek tylko jak i gdzie? pozdrawaim serdecznie nina |
Odpowiedzi
TEMIDA |
#877 Re: Re: Nina2012-03-25 14:44:10Dokładnie tej treści pismo powinni złożyć w swojej Spółdzielni wszyscy, którym ta Spółdzielnia do tej pory nie zrealizowała wniosków składanych w lipcu 2007 i później. Powinni je złożyć wszyscy, oprócz tych,którzy mają sprawy o własność mieszkania w sądzie. Pełny wzór takiego wniosku opublikowany jest na stronie 31 niniejszego forum (może być na 30 lub 32 str - w zależności od reklam). Po złożeniu pisma należy też upominać się w Spółdzielni o jego realizację. Nie należy ufać zapewnieniom administracji Spółdzielni, że macie spokojnie czekać. Przepis o darmowym uwłaszczeniu obowiązuje tylko do dnia 23 lutego 2013r. Żeby Wam nie dać tego mieszkania za darmo Spółdzielnia będzie grała na zwłokę. Zwłoka to stały punkt programu działania naszych Prezesów. Przyczyną tego, że nie zdążyli Was uwłaszczyć przed poprzednim wyrokiem Trybunału- tym z 15 lipca 2009r - też była zwłoka. Nie zdążyli, bo nie mieli przygotowanych uchwał stanowiących odrębną własność lokali w poszczególnych budynkach. Obowiązek przygotowania przez Spółdzielnię takich uchwał wszedł w życie w dniu 1 kwietnia 2001r. Przez 6 lat nie przygotowali tych uchwał bo były im nie na rękę. Ruszyli dopiero na gwałt w sierpniu 2007r wtedy, kiedy nowelizacja ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych odebrała im prawo sprzedaży spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu i zostawiła im tylko możliwowość zbywania odrębnej własności lokalu. To było wtedy, kiedy tak masowo składaliście wnioski. Trudno się dziwić, że jak przystąpili do załatwiania formalności dotyczących uchwał ustanawiających odrębną własność lokali w budynkach całej spóldzielni dopiero w sierpniu 2007r to nie zdążyli tego załatwić do dnia 15 lipca 2009r kiedy zapadł wyrok Trybunału i uchylił przepis o nakładach koniecznych. Ten wyrok stał się dla Prezesów pretekstem dla bezprawnego zawieszenia (o czym świadczy wyrok Sadu Najwyższego opunlikowany w moim poście nr # 853 ) zawieszenia procesu zbywania mieszkań na najemców. Dlatego pora, żebyście zaczęli upominać Prezesów, że mają święty obowiązek trzymać się prawa. Prezesi nie są Waszymi przełożonymi i nie mają prawa dyktować Wam warunków, a wręcz odwrotnie, to Wy jesteście przełożonymi Prezesów. To Wy fundujecie im pensje. Z Waszych pieniędzy przecież tak godziwie żyją. Oni wiedzą, że Wy tego do tej pory nie pojęliście i dlatego tak się spanoszyli. Gwarancją Waszej skuteczności jest wspólne dziłanie. Powinniście się wzajemnie informować wspierać, chodzić do Spóldzielni najlepiej grupowo. Jak będziecie działać jak to się zdaża, jeden przed drugim, albo jeszcze gorzej - poczekam aż inni to załatwią a ja się załapię- to nic nie załatwicie. Tylko grupa ( a im większa tym lepiej) ma siłę przebicia. Według prawa jesteście bowiem ziorowym pracodawcą Prezesów. |
Marcus |
#878 Re: Re: Nina2012-03-25 14:44:14Szanowna Pani Nino! Pismo takie oczywiście może Pani złożyć, ale sądząc z Pani wpisów nie przyniesie ono chyba większego skutku. Jak sama Pani pisze, 1.08.br minie 5(pięc) lat od złożenia pierwszego pismo, a skutek jest żaden. Spółdzielnie i ich prezesi mają do perfekcji opanowaną sztukę uników, gdy nie chcą przekształcić prawa własności, a do 23.02 2013r, kiedy upływa termin vacatio legis wyznaczony przez TK, wbrew pozorom, wcale nie jest tak daleko. Podam przykład: mój znajomy, który jest członkiem naszej SM i ma mieszkanie własnościowe, przez 1,5 roku był zwodzony przez prezesa, gdy chciał przeniść własność mieszkania na siebie( dodam, że w tym przypadku sprawa jest dużo prostsza, niż wprzypadku najemców). Dopiero, gdy napisałem mu pozew, który złożył w sądzie, a sąd przysłał do SM pismo procesowe o udzielenie odpowiedzi na pozew, w ciągu dwóch tygodni SM podpisała znim umowę notarialną. Dlatego uważam, że winna Pani: 1)wycofać pełnomocnictwo mecenasowi który nic nie robi, 2)sama złożyć pozew w sądzie (myślę, że koledzy z Rudy Pani pomogą, albo proszę podać mi swojego maila to przyślę Pani dokładny wzór takiego pozwu) 3) w piśmie które chce Pani złożyć do spółdzielni, napisać, że złożyła Pani pozew do sądu. Ogólnie uważam, ż SM które do tej pory wszelkimi możliwymi metodami unikały przeniesiena własności, dalej będą tak postępowały i nie ma na nie innej metody niż kierować sprawy do sądu i samemu monitorować co się z nimi w śdzie dzieje. Nie roszczę sobie pretensji, że mam absolutną rację w tym co tu napisałem, ale moje doświadczenia i moich znajomych z naszą spółdzielnią tok mi podpowiadają |
Apel o kontynuację budowy CPK
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
980 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42308 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
976 Utworzone: 2024-12-12
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
51 Utworzone: 2024-12-20
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5369 Utworzone: 2024-09-23
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
190 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
32 Utworzone: 2024-12-20
Unban dla Lugena
25 Utworzone: 2024-12-22
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
243 Utworzone: 2024-12-17
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2726 Utworzone: 2024-11-15
Petycja o przymusowym leczeniu psychiatrycznym dla Izabeli Kisio Skorupy
95 Utworzone: 2021-03-15
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1551 Utworzone: 2024-11-28
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
448 Utworzone: 2024-12-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
90 Utworzone: 2024-12-20
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
562 Utworzone: 2024-10-17
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim