Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Quoted post

Helena, znajoma z podwórka

#1144 do # 1141- wyskoczył jak Filip z konopi

2012-05-24 12:50

2. Postulują zabranie ze sobą 1000 zł na opłate notarjalną i wpis do KW - nie do przyjęcia,wyrok sądowy zwalnia z tych opłat. 3. Brak zapisów o pomieszczeniach przynależnych: piwnice i balkony - nie do przyjęcia.,,,,,,,,,,,-----w tych dwóch przypadkach pan nie ma racji, odnośnie punktu 2 , o ile spółdzielnia wyszła z propozycją ugody , a my do niej się nie dostosujemy to zgodnie z zapisem ustawy o usm. koszty sporządzenia aktu notarialnego pokrywamy my, nie mamy pewności , że sąd orzeknie inaczej. jeżeli chodzi o punkt 3.,to pan też nie ma racji, bo uchwały odnośnie przynależności piwnic i balkonów były uchwalone i zatwierdzone już 4 lata temu, więc minął czas na to aby było można je zaskarżyć w sądzie. Ps. Proponuje interesować się tymi sprawami na bieżąco, a nie wyskakiwać jak Filip z konopi, ja rozumie że przebywanie długi czas w lesie powoduje uchybienia myślowe, więc wracaj Jerzy, wracaj do cywilizacji.

Odpowiedzi

Marcus

#1145 Re: do # 1141- wyskoczył jak Filip z konopi

2012-05-24 14:26:08

#1144: Helena, znajoma z podwórka - do # 1141- wyskoczył jak Filip z konopi

Nikoniecznie, i uważam, że lepiej by było trochę ważyć słowa. W przypadku wyroku sądowego, koszty sądowe i zastępstwa procesowego, w KAŻDYM PRZYPADKU wynoszą 0(zero) zł.Jeżeli chodzi o wpis do KW: Wyrok sądowy zastępuje akt notarialny w postępowaniu wieczysto-księgowym, a więc wtedy odpadają koszty notariusza.W przypadku umowy notarialnej te koszty trzeba zapłacić i rzeczywiście łącznie wynosi to ok.1 tys. zł. Myślę, że w sytuacjach "niewątpliwych" lepiej zdać się na wyrok sądu, bo wtedy prezio już nic nie będzie mógł wymyśleć. W przypadku najemców którzy zostali nimi na danym mieszkaniu już po przejęciu go przez SM, mam mieszane uczucia. Teoretycznie wyrok TK z lutego daje im takie same prawa jak i innym do momentu obowiązywania ustawy w obecnym kształcie i formie. Nie da się jednak zaprzeczyć, że istnieje wyrok SN z czerwca 2010r, który im te prawa zabiera. Ja w takim przypadku podpisał bym umowę notarialna z SM, bardzo wnikliwie ją czytając i dopiero wtedy wycofał sprawę z sądu. Zwracam uwagę na to wnikliwe przeczytanie umowy, bo "zprzyjaźniony" notariusz różne kruczki może do niej "włożyć".   Balkony i piwnice: Balkony i loggie SĄ CZĘŚCIĄ MIESZKANIA, nie wliczającą się do pow. mieszkalnej - wyrok SA; piwnice jako pom. przynależne, MUSZĄ BYĆ UJĘTE jako przechodzące na własność razem z mieszkaniem, czy to w wyroku sądu, czy też w umowie notarialnej.