Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Quoted post

Marcus

#1779 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 16:52

#1778: - Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

Przepraszam! Nicka nie zmieniłem, tylko w pośpiechu "klepnąłem" nie ten klawisz, a nie zauważyłem tego.

Kiedyś, "lata świetlne" temu, zaraz po tym gdy "wszedł" podatek dochodowy, fundusz remontowy można było odpisywać od podstawy podatku i stąd są te "książeczki" z starymi rubrykami. Oczywiście mówię o "książeczkach" dla NAJEMCÓW. Właścicielom spółdzielczych praw do lokalu i właścicielom lokali WYODRĘBNIONYCH, SM ma OBOWIAZEK przedstawić OSOBNO  wszystkie składniki opłat, o których mówi ustawa, w tym również f.remontowy.

Odpowiedzi

Gość

#1780 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 18:01:55

#1779: Marcus - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

Skladowe czynszu dla najemcy - 1.centralne ogrzewanie, 2.podatek od nieruchomosci, 3 fundusz remontowy, 4. eksploatacja, 5. wywoz nieczystosci, 6. oswietlenie (klatka schodowa), 7. sprzatanie klatek, 8,domofon . Skladowe dla wlascicieli - 1. fundusz remontowy, 2. eksploatacja, 3. mienie wspolne spoldzielni, 4. oswietlenie, 5. sprzatanie klatek, + oplaty czynszowe - 7. centralne ogrzewanie, 8. wywoz nieczystosci, + oplaty niezalezne od spoldzielni - 9. domofon i pozostale ( wartosc jak za domofon ) . Co sie zmienilo?( jesli chodzi o oplaty ) Prawie nic podatek od nieruchomosci odprowadzamy do gminy bezposrednio. Pytanie ; czy wspolnota otrzyma rozliczenie funduszu remontowego, jesli jest on czescia skladowa wlascicieli i jesli nie zostal wykorzystany przez spoldzielnie?