Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Gość

#1776 Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 10:41

#1760: Marcus - Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

Art.6  ustęp 3 ustawy z 15 grudnia 2000r zdanie drugie: Obowiązek świadczenia na fundusz dotyczy członków spółdzielni,właścicieli lokali niebędących członkami spółdzielni oraz osób niebędących członkami spółdzielni,którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokalu. A NIEJEDNOKROTNIE TAK JEST, ŻE NAJEMCA JEST CZŁONKIEM SPÓŁDZIELNI więc co ma płacić ten fundusz czy nie? A może to kolejna luka w prawie?

Marcua

#1777 Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 14:17

#1776: - Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

To są dwa ODRĘBNE byty prawne: 1) bycie najemcą; 2) bycie członkiem SM. Powtarzam: Najemca, na podstawie umowy najmu, płaci CZYNSZ, który zawiera wszystkie składniki związane z uzytkowaniem i eksploatacją mieszkania wynajmowanego przez niego ( opłaty za media: prąd, woda, śmieci,gaz, itp NIE WCHODZĄ W SKŁAD STAWKI CZYNSZOWEJ). Przytoczony przez Ciebie fragment, jest wyrwany z kontekstu. Dokładnie to brzmi to tak:

"Art. 4.
1. Członkowie spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze prawa do lokali, są
obowiązani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i
utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na ich lokale, eksploatacją
i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przez
uiszczanie opłat zgodnie z postanowieniami statutu.
11. Osoby niebędące członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe
prawa do lokali, są obowiązane uczestniczyć w pokrywaniu kosztów
związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających
na ich lokale, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących
mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat na takich samych zasadach, jak członkowie
spółdzielni, z zastrzeżeniem art. 5.
2. Członkowie spółdzielni będący właścicielami lokali są obowiązani uczestniczyć
w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem ich lokali,
eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości wspólnych, eksploatacją i utrzymaniem
nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat.......

4. Właściciele lokali niebędący członkami spółdzielni są obowiązani uczestniczyć
w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem ich lokali,
eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości wspólnych. Są oni również obowiązani
uczestniczyć w wydatkach związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości
stanowiących mienie spółdzielni, które są przeznaczone do wspólnego
korzystania przez osoby zamieszkujące w określonych budynkach lub osiedlu.
Obowiązki te wykonują przez uiszczanie opłat na takich samych zasadach, jak
członkowie spółdzielni, z zastrzeżeniem art. 5."

Zobacz, czy gdziekolwiek w w/w przepisach jest mowa o czynszu dla wymienionych tam osób. Osoby te NIE PŁACĄ CZYNSZU, tylko ponoszą opłaty, związane z".. pokrywaniem kosztów związanych z eksploatacją i
utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na ich lokale, eksploatacją
i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni".

Czy Ty kolego aby przypadkiem  "nie bijesz piany" zadając takie pytania?

Ten temat jest już dla mnie wyczerpany i już go nie będę więcej rozwijał.

Gość

#1778 Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 15:31

#1777: Marcua - Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

Dzięki ! Otrzymaliśmy nowe Książeczki opłat za lokal mieszkalny. Z kwitu usunięto rubryke : opłaty za miesiąc..................w tym fundusz remontowy.................   . Obecnie jest : opłata za lokal za miesiąc.................. : ..................  .  Ludzie są bardzo wrażliwi chciałem aby tą sprawe wyjaśnił ktoś bardziej obiektywny a znający sie na rzeczy. Pisałem na ten temat jak padały pytania. Ps zmieniłeś nicka ? (:

Marcus

#1779 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 16:52

#1778: - Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

Przepraszam! Nicka nie zmieniłem, tylko w pośpiechu "klepnąłem" nie ten klawisz, a nie zauważyłem tego.

Kiedyś, "lata świetlne" temu, zaraz po tym gdy "wszedł" podatek dochodowy, fundusz remontowy można było odpisywać od podstawy podatku i stąd są te "książeczki" z starymi rubrykami. Oczywiście mówię o "książeczkach" dla NAJEMCÓW. Właścicielom spółdzielczych praw do lokalu i właścicielom lokali WYODRĘBNIONYCH, SM ma OBOWIAZEK przedstawić OSOBNO  wszystkie składniki opłat, o których mówi ustawa, w tym również f.remontowy.

Gość

#1780 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

2012-11-18 18:01

#1779: Marcus - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu

Skladowe czynszu dla najemcy - 1.centralne ogrzewanie, 2.podatek od nieruchomosci, 3 fundusz remontowy, 4. eksploatacja, 5. wywoz nieczystosci, 6. oswietlenie (klatka schodowa), 7. sprzatanie klatek, 8,domofon . Skladowe dla wlascicieli - 1. fundusz remontowy, 2. eksploatacja, 3. mienie wspolne spoldzielni, 4. oswietlenie, 5. sprzatanie klatek, + oplaty czynszowe - 7. centralne ogrzewanie, 8. wywoz nieczystosci, + oplaty niezalezne od spoldzielni - 9. domofon i pozostale ( wartosc jak za domofon ) . Co sie zmienilo?( jesli chodzi o oplaty ) Prawie nic podatek od nieruchomosci odprowadzamy do gminy bezposrednio. Pytanie ; czy wspolnota otrzyma rozliczenie funduszu remontowego, jesli jest on czescia skladowa wlascicieli i jesli nie zostal wykorzystany przez spoldzielnie?

Ten wpis został usunięty przez administratora strony (Pokaż szczegóły)

2012-11-18 21:24

Gość

2012-11-21 16:01

czy to prawda,że posłowie znowu wyrolowali spółdzielców ponoć dziś ustawy o spółdzielniach wzieły w łeb
gość

#1783 Re:

2012-11-21 22:05

#1782: -

TAK na wniosek SLD  ponieważ przyjadą goście na historyczny Kongres prezesów i przydupasów kundli wselkiej maści --oszustów spółdzielców.TRZEBA tym gościom poprzez manifestacje pokazać stan polskiej spółdzielczości.

Gość

2012-11-21 22:50

tyle gatki o spółdzielniach a jak doszło do obrad sejmu to znowu spółdzielcy w butelkę nabici ciekawe czy zdążą coś zmienić do lutego 2013r.chory kraj

Gość

#1785 Re:

2012-11-22 15:48

#1784: -

Wychodzą chyba z założenia ; po co mają coś zmieniać jeśli społeczeństwo nie potrafi wykorzystać tego co ma !!! Np. w dalszym ciągu przekształca sie mieszkania pozakładowe za 5% wartości rynkowej zamiast za przysłowiową złotówke ! Celuje w tym prezes GSM Luiza z Zabrza pan Waldek Chwist. Poprzez pokrętną korespondencje zaprasza do kancelarii notarialnej zdesperowanych lokatorów, którzy wpłacają wcześniej określona kwote, umowa-akt notarialny zostaje zawarty a na drugi dzień spółdzielca dostaje do domu pismo, że jest możliwość bezgotówkowego przekształcenia mieszkania. Mało tego czując ulge z faktu uzyskania odrębnej własności mieszkania właściciel podpisuje jeszcze zgode-dodatkową umowe na zwrot kosztów docieplenia comiesięcznym odpisem na fundusz remontowy. Tak sie to kręci a Parlament? No cóż wystarczy spojrzeć na oswiadczenia majątkowe posłów!!!

Gość

#1786 Re: Re:

2012-11-22 15:58

#1783: gość - Re:

O jakiej manifestacji Pan pisze? A może inaczej, GDZIE I Z KIM chciałby Pan ją zorganizować? Prosze próbować.

twoj antagonista prawiewielbiciel

#1787 Re: Re: Re:

2012-11-22 20:46

#1786: - Re: Re:

Słuchaj trutniu pasożycie z pulpitu czuć twój smród prześlemy CI  fotkę  jaką widzisz w lustrze /jeżeli się w ogóle myjesz/

Zjmijcie się tym spadochroniarzem -skunksem. Smrodzi tu po przeróbce cudzego chleba na swoje gówno. Ty szujo naiwna myslisz  ze swoimi wpisami coś zyszkasz. Spadaj hieno!!!!!!!!!!!!

Gość

#1788 Re: Re: Re: Re:

2012-11-22 22:09

#1787: twoj antagonista prawiewielbiciel - Re: Re: Re:

, że też ludzie nie potrafją normalnie porozumiewać się......

Gość

2012-11-22 23:55

dlaczego nie ma kary na prezesów s.m.,którzy łamią prawo?

Gość

2012-11-23 10:27

S.M.Koksik w Dąbrowie Górniczej nie chce przekształcić mieszkań w odrębną własność dla najemców pomimo że dostała je za darmo wnioski złożyłam .Jaka jest na to ustawa-pomocy
doświadczony sądowo

#1791 Re:

2012-11-23 14:18

http://temidacontrasm.info/ poczytaj koniecznie!

doświadczony sądowo

#1792 Re:

2012-11-23 14:59

#1790: -

Żeby pomóc trzeba znać sytuację,więc proszę podać jakie wnioski pani złożyła do spółdzielni, jaka była treść odpowiedzi

.http://www.petycjeonline.com/forum/38244/start/150 prosimy podpisać petycję oraz poczytać stronę

NIK

#1793 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-11-23 15:21

#1788: - Re: Re: Re: Re:

Ze spadochroniażami którzy pr.óbują siać zamęt  w naszych sprawach we własnym a nie naszym interesie inaczej nie idzie postępować.Jak wam tak dobrze w tych   nie waszych kołchozach  to czego szukacie u nas macie pietra!!!

Gość

#1794 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-11-23 16:01

#1793: NIK - Re: Re: Re: Re: Re:

Jestem TU od samego początku ! A z IKONĄ tego forum byłem na niejednej manifestacji ! Dlatego pisze; prosze próbować i teraz dodam POWODZENIA. Tu każda pomoc czy incjatywa jest dobra. Oby tylko zdrowy rozsądek nie rozchorował sie z głupoty.

Gość

#1795 Re:

2012-11-23 16:21

#1790: -

Ustawa z 15-go grudnia 2000r ( art. 48.1 ). Ale skoro do tej pory Pani tego nie zna prosze poszukać sobie adwokata,który zajmie sie sprawą. Osobiście nie znam takiego mecenasa,który w obecnym stanie prawnym tj po orzeczeniu TK na ten temat nie podjoł sie sprawy. W Dąbrowie też Pani znajdzie. A tu prosze podać więcej szczegółów.

Gość

2012-11-24 12:26

czytając wasze posty pisał ktoś z Dąbrowy Górniczej, ma identyczne problemy co ja i chyba jest z tej samej s.m.Koksik co ja
doświadczony

#1797 Re:

2012-11-24 16:07

#1796: -

Z tego pani wpisu nic nie wynika podobnie jak i wyżej opiszcie szerzej wasze sprawy i problemy i ich stan , i czytajcie strony.

Gość

2012-11-24 23:39

mam pytanie do doświadczonego złożyłem wniosek o przekształcenie mieszkania zakładowego do s.m. w 2007r.odpowiedz była że nie ustalone grunty przeciągali z gruntami do 2009r.i odpisali że nie ma ustawy bo T.K.zakwestionował ustawę. w 2011r. dowiedziałem się że grunty są ustalone więc ponownie złożyłem wniosek i do dziś nie mam odpowiedzi, co mam teraz zrobić? wiem że oddać do sądu,
wiem również że trzeba wpłacić 5% nie wiem natomiast że gdybym przegrał w sądzie czy dojdą do tego jeszcze koszty sądowe?

Marcus

#1799 Re: Przegrana w sądzie

2012-11-25 00:26

#1798: -

W obecnie obowiązującym stanie prawnym, nawet jezeli projekt PO wejdzie jako nowa ustawa, jeżeli przegra Pan w sądzie, to napewno bedzie Pan musiał zwrócić SM jej koszty sądowe - przede wszystkim tzw."zastępstwa procesowego", czyli jej mecenasa. Natomiast jeżeli Pan wygra, to SM zwróci Panu te 5%. Ale dlaczego ma Pan przegrać? Proszę coś wiecej napisać o szczegółach sprawy.

Marcus

#1800 Posty : #1790 , #1796 , #1798 - Przeniesienie własności

2012-11-25 00:43

Z Waszych wpisów widać, że nie jesteście Państwo biegli w obcowaniu z machiną sprawiedliwości, w związku z tym lepiej będzie gdy weźmiecie sobie adwokata, a tak jak pisze "gość" w poście #1795 , ja też nie znam adwokata, który przy aktualnie obowiązującym stanie prawnym i tym, który będzie obowiązywał po nowelizacji obecnej ustawy, nie wygrał dla Was tej sprawy "w cuglach". Chyba, że Wasze sprawy są bardziej skomplikowane, ale wtedy napiszcie więcej szczegółów ( to, że SM nie chce przenieść własności, to nie jest komplikacja). Często się zdarza, że SM gdy dostaje z sądu taki pozew,szczególnie gdy Rada Nadzorcza jest "konkretna", to "kładzie uszy po sobie" i aby uniknąć kosztów podpisuje akty przeniesienia własności.