Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Gość |
#1776 Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-18 10:41#1760: Marcus - Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu Art.6 ustęp 3 ustawy z 15 grudnia 2000r zdanie drugie: Obowiązek świadczenia na fundusz dotyczy członków spółdzielni,właścicieli lokali niebędących członkami spółdzielni oraz osób niebędących członkami spółdzielni,którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokalu. A NIEJEDNOKROTNIE TAK JEST, ŻE NAJEMCA JEST CZŁONKIEM SPÓŁDZIELNI więc co ma płacić ten fundusz czy nie? A może to kolejna luka w prawie? |
Marcua |
#1777 Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-18 14:17#1776: - Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu To są dwa ODRĘBNE byty prawne: 1) bycie najemcą; 2) bycie członkiem SM. Powtarzam: Najemca, na podstawie umowy najmu, płaci CZYNSZ, który zawiera wszystkie składniki związane z uzytkowaniem i eksploatacją mieszkania wynajmowanego przez niego ( opłaty za media: prąd, woda, śmieci,gaz, itp NIE WCHODZĄ W SKŁAD STAWKI CZYNSZOWEJ). Przytoczony przez Ciebie fragment, jest wyrwany z kontekstu. Dokładnie to brzmi to tak: "Art. 4. 4. Właściciele lokali niebędący członkami spółdzielni są obowiązani uczestniczyć Zobacz, czy gdziekolwiek w w/w przepisach jest mowa o czynszu dla wymienionych tam osób. Osoby te NIE PŁACĄ CZYNSZU, tylko ponoszą opłaty, związane z".. pokrywaniem kosztów związanych z eksploatacją i Czy Ty kolego aby przypadkiem "nie bijesz piany" zadając takie pytania? Ten temat jest już dla mnie wyczerpany i już go nie będę więcej rozwijał. |
Gość |
#1778 Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-18 15:31#1777: Marcua - Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu Dzięki ! Otrzymaliśmy nowe Książeczki opłat za lokal mieszkalny. Z kwitu usunięto rubryke : opłaty za miesiąc..................w tym fundusz remontowy................. . Obecnie jest : opłata za lokal za miesiąc.................. : .................. . Ludzie są bardzo wrażliwi chciałem aby tą sprawe wyjaśnił ktoś bardziej obiektywny a znający sie na rzeczy. Pisałem na ten temat jak padały pytania. Ps zmieniłeś nicka ? (: |
Marcus |
#1779 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-18 16:52#1778: - Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu Przepraszam! Nicka nie zmieniłem, tylko w pośpiechu "klepnąłem" nie ten klawisz, a nie zauważyłem tego. Kiedyś, "lata świetlne" temu, zaraz po tym gdy "wszedł" podatek dochodowy, fundusz remontowy można było odpisywać od podstawy podatku i stąd są te "książeczki" z starymi rubrykami. Oczywiście mówię o "książeczkach" dla NAJEMCÓW. Właścicielom spółdzielczych praw do lokalu i właścicielom lokali WYODRĘBNIONYCH, SM ma OBOWIAZEK przedstawić OSOBNO wszystkie składniki opłat, o których mówi ustawa, w tym również f.remontowy. |
Gość |
#1780 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-18 18:01#1779: Marcus - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu Skladowe czynszu dla najemcy - 1.centralne ogrzewanie, 2.podatek od nieruchomosci, 3 fundusz remontowy, 4. eksploatacja, 5. wywoz nieczystosci, 6. oswietlenie (klatka schodowa), 7. sprzatanie klatek, 8,domofon . Skladowe dla wlascicieli - 1. fundusz remontowy, 2. eksploatacja, 3. mienie wspolne spoldzielni, 4. oswietlenie, 5. sprzatanie klatek, + oplaty czynszowe - 7. centralne ogrzewanie, 8. wywoz nieczystosci, + oplaty niezalezne od spoldzielni - 9. domofon i pozostale ( wartosc jak za domofon ) . Co sie zmienilo?( jesli chodzi o oplaty ) Prawie nic podatek od nieruchomosci odprowadzamy do gminy bezposrednio. Pytanie ; czy wspolnota otrzyma rozliczenie funduszu remontowego, jesli jest on czescia skladowa wlascicieli i jesli nie zostal wykorzystany przez spoldzielnie? |
Ten wpis został usunięty przez administratora strony (Pokaż szczegóły)
2012-11-18 21:24- Date of removal: 2010-05-29
- Powód usunięcia: spam
Gość |
#17822012-11-21 16:01czy to prawda,że posłowie znowu wyrolowali spółdzielców ponoć dziś ustawy o spółdzielniach wzieły w łeb |
gość |
#1783 Re:2012-11-21 22:05TAK na wniosek SLD ponieważ przyjadą goście na historyczny Kongres prezesów i przydupasów kundli wselkiej maści --oszustów spółdzielców.TRZEBA tym gościom poprzez manifestacje pokazać stan polskiej spółdzielczości. |
Gość |
#17842012-11-21 22:50tyle gatki o spółdzielniach a jak doszło do obrad sejmu to znowu spółdzielcy w butelkę nabici ciekawe czy zdążą coś zmienić do lutego 2013r.chory kraj |
Gość |
#1785 Re:2012-11-22 15:48Wychodzą chyba z założenia ; po co mają coś zmieniać jeśli społeczeństwo nie potrafi wykorzystać tego co ma !!! Np. w dalszym ciągu przekształca sie mieszkania pozakładowe za 5% wartości rynkowej zamiast za przysłowiową złotówke ! Celuje w tym prezes GSM Luiza z Zabrza pan Waldek Chwist. Poprzez pokrętną korespondencje zaprasza do kancelarii notarialnej zdesperowanych lokatorów, którzy wpłacają wcześniej określona kwote, umowa-akt notarialny zostaje zawarty a na drugi dzień spółdzielca dostaje do domu pismo, że jest możliwość bezgotówkowego przekształcenia mieszkania. Mało tego czując ulge z faktu uzyskania odrębnej własności mieszkania właściciel podpisuje jeszcze zgode-dodatkową umowe na zwrot kosztów docieplenia comiesięcznym odpisem na fundusz remontowy. Tak sie to kręci a Parlament? No cóż wystarczy spojrzeć na oswiadczenia majątkowe posłów!!! |
Gość |
#1786 Re: Re:2012-11-22 15:58O jakiej manifestacji Pan pisze? A może inaczej, GDZIE I Z KIM chciałby Pan ją zorganizować? Prosze próbować. |
twoj antagonista prawiewielbiciel |
#1787 Re: Re: Re:2012-11-22 20:46Słuchaj trutniu pasożycie z pulpitu czuć twój smród prześlemy CI fotkę jaką widzisz w lustrze /jeżeli się w ogóle myjesz/ Zjmijcie się tym spadochroniarzem -skunksem. Smrodzi tu po przeróbce cudzego chleba na swoje gówno. Ty szujo naiwna myslisz ze swoimi wpisami coś zyszkasz. Spadaj hieno!!!!!!!!!!!! |
Gość |
#1788 Re: Re: Re: Re:2012-11-22 22:09#1787: twoj antagonista prawiewielbiciel - Re: Re: Re: , że też ludzie nie potrafją normalnie porozumiewać się...... |
Gość |
#17902012-11-23 10:27S.M.Koksik w Dąbrowie Górniczej nie chce przekształcić mieszkań w odrębną własność dla najemców pomimo że dostała je za darmo wnioski złożyłam .Jaka jest na to ustawa-pomocy |
doświadczony sądowo |
#1791 Re:2012-11-23 14:18http://temidacontrasm.info/ poczytaj koniecznie! |
doświadczony sądowo |
#1792 Re:2012-11-23 14:59Żeby pomóc trzeba znać sytuację,więc proszę podać jakie wnioski pani złożyła do spółdzielni, jaka była treść odpowiedzi .http://www.petycjeonline.com/forum/38244/start/150 prosimy podpisać petycję oraz poczytać stronę |
NIK |
#1793 Re: Re: Re: Re: Re:2012-11-23 15:21Ze spadochroniażami którzy pr.óbują siać zamęt w naszych sprawach we własnym a nie naszym interesie inaczej nie idzie postępować.Jak wam tak dobrze w tych nie waszych kołchozach to czego szukacie u nas macie pietra!!! |
Gość |
#1794 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2012-11-23 16:01#1793: NIK - Re: Re: Re: Re: Re: Jestem TU od samego początku ! A z IKONĄ tego forum byłem na niejednej manifestacji ! Dlatego pisze; prosze próbować i teraz dodam POWODZENIA. Tu każda pomoc czy incjatywa jest dobra. Oby tylko zdrowy rozsądek nie rozchorował sie z głupoty. |
Gość |
#1795 Re:2012-11-23 16:21Ustawa z 15-go grudnia 2000r ( art. 48.1 ). Ale skoro do tej pory Pani tego nie zna prosze poszukać sobie adwokata,który zajmie sie sprawą. Osobiście nie znam takiego mecenasa,który w obecnym stanie prawnym tj po orzeczeniu TK na ten temat nie podjoł sie sprawy. W Dąbrowie też Pani znajdzie. A tu prosze podać więcej szczegółów. |
Gość |
#17962012-11-24 12:26czytając wasze posty pisał ktoś z Dąbrowy Górniczej, ma identyczne problemy co ja i chyba jest z tej samej s.m.Koksik co ja |
doświadczony |
#1797 Re:2012-11-24 16:07Z tego pani wpisu nic nie wynika podobnie jak i wyżej opiszcie szerzej wasze sprawy i problemy i ich stan , i czytajcie strony. |
Gość |
#17982012-11-24 23:39mam pytanie do doświadczonego złożyłem wniosek o przekształcenie mieszkania zakładowego do s.m. w 2007r.odpowiedz była że nie ustalone grunty przeciągali z gruntami do 2009r.i odpisali że nie ma ustawy bo T.K.zakwestionował ustawę. w 2011r. dowiedziałem się że grunty są ustalone więc ponownie złożyłem wniosek i do dziś nie mam odpowiedzi, co mam teraz zrobić? wiem że oddać do sądu, wiem również że trzeba wpłacić 5% nie wiem natomiast że gdybym przegrał w sądzie czy dojdą do tego jeszcze koszty sądowe? |
Marcus |
#1799 Re: Przegrana w sądzie2012-11-25 00:26W obecnie obowiązującym stanie prawnym, nawet jezeli projekt PO wejdzie jako nowa ustawa, jeżeli przegra Pan w sądzie, to napewno bedzie Pan musiał zwrócić SM jej koszty sądowe - przede wszystkim tzw."zastępstwa procesowego", czyli jej mecenasa. Natomiast jeżeli Pan wygra, to SM zwróci Panu te 5%. Ale dlaczego ma Pan przegrać? Proszę coś wiecej napisać o szczegółach sprawy. |
Marcus |
#1800 Posty : #1790 , #1796 , #1798 - Przeniesienie własności2012-11-25 00:43Z Waszych wpisów widać, że nie jesteście Państwo biegli w obcowaniu z machiną sprawiedliwości, w związku z tym lepiej będzie gdy weźmiecie sobie adwokata, a tak jak pisze "gość" w poście #1795 , ja też nie znam adwokata, który przy aktualnie obowiązującym stanie prawnym i tym, który będzie obowiązywał po nowelizacji obecnej ustawy, nie wygrał dla Was tej sprawy "w cuglach". Chyba, że Wasze sprawy są bardziej skomplikowane, ale wtedy napiszcie więcej szczegółów ( to, że SM nie chce przenieść własności, to nie jest komplikacja). Często się zdarza, że SM gdy dostaje z sądu taki pozew,szczególnie gdy Rada Nadzorcza jest "konkretna", to "kładzie uszy po sobie" i aby uniknąć kosztów podpisuje akty przeniesienia własności. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
863 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42119 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
909 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
179 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
41 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2717 Utworzone: 2024-11-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
24 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
291 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5338 Utworzone: 2024-09-23
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
234 Utworzone: 2024-12-17
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
439 Utworzone: 2024-12-15
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1542 Utworzone: 2024-11-28
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
85 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7809 Utworzone: 2022-12-31
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
354 Utworzone: 2024-12-18
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
490 Utworzone: 2024-11-25
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
227 Utworzone: 2024-12-17