Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Lodzia |
#1701 Re: Re:2012-10-11 00:10Prezesi mają porobione już uprawnienia likwidatorów i będą likwidować ten majątek do końca swojego życia. Mimo tego, że powstają współnoty to chcą teraz zostać zarządcami wspólnot bo przecież już i tak mają dane zasobów mieszkaniowych... |
obywatel tuskolandu-Radom |
#17022012-10-13 13:40 |
PRAWNIK |
#1703 Początek końca Nietykalnych?2012-10-13 13:50 |
martitta |
#1704 Witam.2012-10-23 00:09Witam, Mam pytanie odnośnie wykupu mieszkania spółdzielczego dawniej zakładowego. Jest możlisć wykupu takiego mieszkania. Mam mały problem ponieważ mój były mąż "dostał" mieszkanie od KWK i on przez wiele lat był głównym najemcą lokalu w 2010 odbyła sie sprawa o podział majątku lokalu, zostałam głównym najemcą lokalu i czy ja również mogę złożyć wniosek o wykup mieszkania? Dziękuje za odpowiedzi. |
kumaty |
#1705 Re: Witam.2012-10-25 12:14Skoro ma pani wyrok sądowy o prawie do lokalu w najmie jako główny najemca to ma pani pełne prawo do żądania od spółdzielni o przekształcenie prawa najmu we własność odrębną /nie wykupu/ na podstawie art.48.1 Ustawy o Spółdzielniach Mieszkqaniowych. Dz. U. Nr.119 z 2003r. poz1116. Jeżeli spółdzielnia przejeła mieszkania od zakładu pracy to najem ,przydział zakładowy,zmienił się na czas nieokreślony/ustawa o ochronie praw lokatorów/Dz.U.Nr.31z2005r.poz.266.Osobiście radzę poczekać do nowego roku od 1-szego stycznia wejdzie całkiem nowa ustawa o spółddzielniach mieszkaniowych stara przestaje obowiązywać-co stawia panią w korzystniejszej sytuacji.proszę wejść na stronę,Apel do posłów na Sejm załączam linki.Apeluję o podpisanie listy. http://www.petycjeonline.com/forum/38244/start/75#84 http://temidacontrasm.info/archiwa/950#comment-519 Proszę czytać od ostatnich stron jezeli nie była pani na tych witrynach, będzie pani na bieżącoŻyczę powodzenia |
Gość |
#1706 Re: Re: Witam.2012-10-28 23:13Dziękuje za odpowiedz. Jeżeli już złożyłam wniosek do spółdzielni, związany własnie z art.48.1, pogorszyłam sobie tym samym drogę do uwłaszczenia mieszkania. Pozdrawiam |
Gość |
#1707 Re: Re: Witam.2012-10-28 23:28Proszę mi jeszcze dlaczego stawia mnie to w lepszej sytuacji? Pozdrawiam |
Marcus |
#1708 Re: Re: Re: Witam.2012-10-30 09:22Uściślam: Pismo do SM (która to SM?) nalezy napisać w trybie art.48, pkt.2, aktualnie obowiazujacej ustawy z grudnia 2000r - należy żądać przeniesienia na Panią prawa własności lokalu, którego jest Pani najemcą, wraz z pomieszczeniami przynależnymi i udziałem w nieruchomościach wspólnych i działce na której jest ta nieruchomość. Nie ma na co czekać, bo ewent. jej nowelizacja i tak zawiera formułkę, że dla spraw rozpoczetych przed nowelizacją, obowiazują przepisy obecnej ustawy. Jaka dokładnie będzie nowelizacja, tego nikt nie wie. Natomiast, gdyby sprawa musiała się, z uwagi na upór SM, rozstzygać w sadzie, to wtedy dopiero należy poczekać na nowelizację, gdyż aktualnie obowiazujace przepisy nakładają na Panią obowiązek wpłacenia oplaty sądowej przy wnoszeniu sprawy do sądu (5% wartości sporu), a po nowelizacji będzie z nich Pani, prawdopodobnie, zwolniona. Nowelizacja powinna być przed 23.02.2013r, z uwagi na to, że wtedy traci moc (wyrok TK) cały art.48. |
Gość |
#1709 Re: Re: Re: Re: Witam.2012-10-30 23:37#1708: Marcus - Re: Re: Re: Witam. Dziękuje za odpowiedz. W spóldzielni mieszkaniowej złożyłam wniosek 25.10 i dzis dostałam odpowiedź niestety niezadowalającą dla mnie:( wniosek napisłam taki: Powołując się na art. 48 ust. 1 ustawy z dn. 15 grudnia 2000r. o spółdzielniach mieszkaniowych wnoszę o przeniesienie na moją rzecz odrebnej własności lokalu mieszkaniowego położonego........., który zajmuję na podstawie umowy najmu. Dzisaj dostałam odpowiedz, czekałam na odpowiedz aż 3 dni:( treść pisma od spóldzielni: W nawiązaniu do pisma z dn 22.10.2012, informujemy , -tak jak w poprzednim pismie z dnia 15,02,2010 że nie przysługuje pani roszczenie o przeniesienie własności lokalu mieszkaniowego z uwagi na fakt iż nie była pani najemcą lokalu w dniu przejęcia budynku przez Spółdzielnie mieszkaniową od Jastrzębskiej Spółki Węglowej. treść pisma z dnia 15.02.2010r W nawiązaniu do złożonego wniosku w dniu 28.12.2009r. w/wym. wniosku zawiadamy, iż nie przysługuje Pani rozszczenie o ustanowienie prawa odrębnej własności zajmowanego lokalu mieszkaniowego. W dniu przejęcia budynków przez spóldzielnie głownym najemcą był mój były mąż, jak dostał mieszkanie od KWK byliśmy małżeństwem w 2009 zapadł wyrok o podział majątku, ja przejełam tytuł najemcy spłaciłam meża 18 tys. i niestety nie mogę uwłaszczyć mieszkania ponieważ jak wyżej. Nie wie jak sobie z tym poradzić prosiłabym o kontakt do dobrego radcy prawnego. |
Gość |
#1710 witam2012-10-30 23:45#1709: - Re: Re: Re: Re: Witam. W statucie mojej spółdzielni jest tak napisane
4. Prawo odrębnej własności lokalu
|
Marcus |
#1711 Re: Witam.2012-10-31 14:53Witam Panią! Aby móc Pani pomóc, prosimy o pilny kontakt na: ruda.temida@op.pl Wyrokiem sądu o podziale majątku zostały na panią przeniesione zarówno obowiązki jak i prawa z umowy najmu.Robi Panią ten dziad w balona i tyle. Pani sprawa jest raczej do załatwienia. |
gość |
#1712 Re: Re: Re: Witam.2012-11-01 16:39Brak tytułu prawnego do mieszkania – prawo korzystaniaJeżeli mieszkanie przysługuje tylko jednemu małżonkowi, drugi małżonek ma prawo stałego przebywania i korzystania z mieszkania. To samo dotyczy przedmiotów urządzenia domowego. Prawo drugiego małżonka do lokum może być – prawem własności, spółdzielczym własnościowym lub lokatorskim prawem do lokalu, prawem wynikającym z umowy najmu, użyczenia, dożywocia, służebnością osobistą małżonka. Charakter tego prawa nie ma znaczenia dla możliwości korzystania z mieszkania przez współmałżonka. To prawo nie oznacza, że małżonek staje się stroną stosunku prawnego, z którego wynikają prawa do mieszkania. Nie nabywa prawa do rozporządzenia nim i dokonywania czynności prawnych, do których uprawnia tytuł do lokum. Jest to prawo wyłącznie osobiste - nie wchodzi do jego majątku. Jego źródłem jest tylko zawarcie małżeństwa z małżonkiem uprawnionym do mieszkania. Utrata prawa korzystaniaMałżonek traci takie prawo w razie:
W tym ostatnim przypadku małżonek uprawniony do mieszkania może wystąpić do sądu z powództwem o nakazanie postępującemu nagannie małżonkowi opróżnienia mieszkania.
|
kumaty |
#1713 Re: Re: Re: Re: Witam.2012-11-02 11:20#1712: gość - Re: Re: Re: Witam.
Art. 49. 1. Uchwała zarządu spółdzielni, o której mowa w art. 42 i 43 ustawy wymienionej w art. 62, albo uchwała rady nadzorczej albo prawomocne orzeczenie sądu zastępujące tę uchwałę stanowi podstawę wpisu odrębnej własności lokalu w księdze wieczystej na wniosek najemcy lokalu użytkowego, w tym garażu, najemcy lokalu mieszkalnego, a także najemcy pracowni wykorzystywanej przez twórcę do prowadzenia działalności w dziedzinie kultury i sztuki, którzy ponieśli w pełni koszty budowy tego lokalu albo ponieśli je ich poprzednicy prawni. Koszty sądowe w postępowaniu wieczystoksięgowym obciążają najemcę. Przepisy art. 47 ust. 1–4, 6 i 7 stosuje się odpowiednio. 2. Sąd dokona wpisu, o którym mowa w ust. 1, po przedstawieniu zaświadczenia spółdzielni z poświadczonymi notarialnie podpisami osób ją reprezentujących: 1) o dokonaniu przez zainteresowanego najemcę spłaty zadłużenia z tytułu świadczeń wynikających z umowy najmu; 2) o spełnieniu przesłanek, o których mowa w art. 47 ust. 6. 3. Spółdzielnia wyda zaświadczenie, o którym mowa w ust. 2, na wniosek zainteresowanego najemcy, w terminie nie dłuższym niż miesiąc od dnia zgłoszenia tego wniosku. 4. Po śmierci najemcy, który zgłosił wniosek o dokonanie wpisu odrębnej własności lokalu w księdze wieczystej, sąd dokona wpisu, o którym mowa w ust. 1, na rzecz osób, które wstępują w stosunek najmu na podstawie art. 691 Kodeksu cywilnego, a w ich braku – na rzecz spadkobierców najemcy, choćby te osoby albo spadkobiercy nie byli członkami spółdzielni. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio.
|
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2012-11-02 11:28- Date of removal: 2012-11-02
- Powód usunięcia:
gość doświadczony sądowo |
#1715 PROBLEMYnie tylko Maritty2012-11-02 17:34. NAJEM |
Marcus |
#1716 PROBLEMY nie tylko Maritty2012-11-02 21:27Mniej więcej to co naprawdę ŻYCZLIWI KOLEDZY napisali w powyższych postach ( WIELKIE DZIĘKI ZA OKAZANĄ PRZEZ WAS SOLIDARNOŚĆ I ŻYCZLIWOŚĆ) , chcieliśmy Pani przekazać bardziej osobiście.Tytuł ostatniego postu uświadomił nam jednak, że problem może być znacznie szerszy i dlatego postanowiłem zreasumować powyższe posty, w rodzaj krótkiego poradnika: |
Gość |
#17172012-11-05 08:57mieszkanie otrzymałem od zakładu 1991r. przed przejęciem nieodpłatnie przez spółdzielnie 2000.Jestem najemcą mieszkania .S.M.nie chce przekształcić w odrębną własność co mam zrobić proszę o pomoc wszystkie wnioski złożyłem a S.M. żąda 50% wartości mieszkania |
Marcus |
#1718 #1717 - co mam zrobić ?2012-11-05 10:261) Złożyć w SM pismo, z żądaniem przeniesienia w trybie art.48 ustawy z 15.12.2000r, WŁASNOŚCI MIESZKANIA WRAZ Z POMIESZCZENIAMI PRZYNALEŻNYMI I UDZIAŁEM W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ, ORAZ UDZIAŁEM W WŁASNOŚCI (dzierżawie wieczystej) DZIAŁKI NA KTÓREJ JEST POSADOWIONY BUDYNEK. TA SPRAWA jest potwierdzeniem "złej woli" występującej gremialnie po stronie prawie wszystkich SM. Jej nagłośnienie medialne na naszej witrynie http://temidacontrasm.info/ mogło by jej bardzo pomóc, a także wielu innym ,podobnym, a szeroko występującym w Polsce sprawom. Prosimy więc o kontakt na kontaktowe adresy mailowe. |
Gość |
#1719 Re: PROBLEMYnie tylko Maritty2012-11-05 20:54#1715: gość doświadczony sądowo - PROBLEMYnie tylko Maritty Mam pytanie : Co to jest PROCES W TRYBIE UPROSZCZONYM ? Jak złożyc stosowny pozew ? Czy można wystąpić do sądu z pozwem o OŚWIADCZENIE WOLI [ o mieszkanie ] w trybie uproszczonym? |
Marcus |
#1720 Proces w trybie uproszczonym2012-11-05 21:26#1719: - Re: PROBLEMYnie tylko Maritty Zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego część spraw rozpatrywanych jest w postępowaniu uproszczonym. Pozew w takiej sprawie spisany być musi na specjalnym urzędowym formularzu. W postępowaniu uproszczonym rozpatrywane są sprawy w których wartość przedmiotu sporu nie przekracza 10.000 zł. W takim samym trybie sąd rozstrzyga w sprawach o zapłatę czynszu. Ewentualnie o mieszkanie też można wystąpić, ale jakie mieszkanie ma wartość do 10tys. zł? |
Gość |
#1721 Re: Proces w trybie uproszczonym2012-11-05 21:59#1720: Marcus - Proces w trybie uproszczonym Dzięki Marcus! Mieszkanie- np takie za które spółdzielnia żądała 5% wartości a Ci bardziej nerwowi zanieśli wyliczoną kwote prezesom. Wiem, że znane osoby na tym forum, które oferują odzyskanie owych 5% unieważniając Akty Notarialne zawarte na podstawie art 12 usm i wniesienie pozwów z art 48 usm ?! Co o tym myślisz. A swoją drogą Marcus Ty nie odpoczywasz bo zawsze jesteś dostępny? Pozdrawiam. |
Gość |
#1722 Re: #1717 - co mam zrobić ?2012-11-05 22:17#1718: Marcus - #1717 - co mam zrobić ? Marcus myśle, że u Gościa 1717 coś nie gra! A może inni sie wypowiedzą ? Nie słyszałem do tej pory aby spółdzielnia żądała od zakładowca 50% wartości mieszkania??? |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2012-11-05 23:29- Date of removal: 2012-11-05
- Powód usunięcia:
Gość |
#17242012-11-05 23:431717 to nie żart to prawda tyle zażądała s.m. w Dąbrowie Górniczej tłumacząc się że T.K. zakwestionował ustawę dla najemców mieszkań które spółdzielnia przejęła nieodpłatnie od zakładu |
Gość |
#17252012-11-05 23:49 1717 nadmieniam że rzeczoznawce trzeba opłacić samemu |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42118 Utworzone: 2024-04-25
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
669 Utworzone: 2024-12-21
NIE dla końca vapowania w Polsce
835 Utworzone: 2024-12-12
Go ahead, brother /Idź przodem, bracie - Chcemy 2. i 3. sezon
554 Utworzone: 2024-11-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
433 Utworzone: 2024-12-15
Petycja w sprawie przywrócenia postojów pociągów PKP Intercity w Makowie Podhalańskim
1478 Utworzone: 2024-12-11
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
350 Utworzone: 2024-12-18
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
290 Utworzone: 2024-12-17
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
488 Utworzone: 2024-11-25
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
224 Utworzone: 2024-12-17
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
224 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5330 Utworzone: 2024-09-23
W obronie szkoły podstawowej im Tonego Halika w Górznej
174 Utworzone: 2024-12-16
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
164 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
155 Utworzone: 2024-12-19
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1535 Utworzone: 2024-11-28
Wniosek o przywrócenie sprzedaży maskotek jamników w sklepie Solaris
140 Utworzone: 2024-12-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
552 Utworzone: 2024-10-17
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
1070 Utworzone: 2024-11-06
PETYCJA w sprawie PARKINGÓW przy UCK w Gdańsku
969 Utworzone: 2024-04-03