Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Gość |
#1751 Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-08 20:32#1750: Marcus - Najemca, a sprawa czynszu To chciałem wyjaśnić Marcus. Ale są conajmniej dwa poważne aspekty dlaczego najemcy-zakładowcy PŁACĄ fundusz remontowy. 1. Bo nie są najemcami spółdzielni tz umowy najmu były podpisywane z zakładem pracy,który pózniej przekazał CESJĄ budynki pod zarząd spółdzielni. Nigdy nie podpisano umów z spółdzielną a w aktach notarialnych z przekazania są zapisy,że najemcy mają być przyjęci w poczet członków oraz ma być ustanowione na ich rzecz lokatorskie prawo do zajmowanego lokalu.( Czego zarządy spółdzielni nigdy nie dopełniły). 2. Tak więc do płacenia to jesteśmy lokatorami natomiast do przekształcenia jesteśmy najemcami z ,,pogmatwanymi życiorysami,,. A co do płacenia to nikt nie dociekał, ponieważ fundusz remontowy został wyodrębniony z czynszu, każdy spółdzielca dostał kwity i płacił, bez wyjątku. Czy to jest kolejny kant prezesów.... |
doświadczony sądowo-przyjaciel |
#1752 Re:2012-11-08 20:37Interpretacja art 680 kc.Art. 680 § 1 K.c., według którego małżonkowie – bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe – są najemcami lokalu, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu, mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny, nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. zastanawiam sie nad sformulowaniem " mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny" bo wstapie w stosunek najmu nie po to by sluzyc zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych rodziny a dlatego ze moja mama zmarla. z reszta juz wtedy zona nie mieszkala ze mna. czy ktos slyszal o takim precedensie??bo moja interpretacja tego przepisu jest taka ze jestem w malzenstwie i skladam papiery o mieszkanie komunalne i je dostaje ja jako glowny najemca i wtedy ono rowniez nalezy do zony. ale nie wtedy gdy wchodze w najem po smierci mamy. prosze o pomoc...bo nie mam pieniedzy zeby splacic zone. gdybym mial to bym kupil sobie mieszkanie na kredyt...
|
Gość |
#1753 Re:2012-11-08 20:42Faktycznie z tego co piszesz nic nie wynika, jak pisze Marcus. Jeśli więc chcesz sobie ulżyć napisz coś więcej,to może inni skorzystają. |
Anonymous |
#17542012-11-08 20:52
|
doświadczony sądowo |
#1755 #17442012-11-08 21:36http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&sclient=psy-ab&q=art.680(1)+kodeksu+cywilnego&oq=art.680&gs_l=hp.1.2.0l3j0i30.0.0.1.2672.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1c.kF9PfaSbEMc&pbx=1&fp=1&bpcl=37643589&biw=1280&bih=685&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&cad=b Gośćiu przedstaw swój stan cywilny majątkowy określ się o co Ci chodzi bo tracimy cierpliwość do ciebie.Jeżeli podajesz jakiś art.parag.to musisz okreslić z jakiej ustawy pochodzi /DZ.U. rok, nr.poz./lub nazwać tematycznie ustawę np.kodeks cywilny,prawo spółdzielcze itp.powyżej masz link najedż strzałką i poczytaj!!!.Hej |
martitta |
#1756 Problem z prezesem2012-11-08 23:17Witam, mój mąż dostał przydział na mieszkanie z KWK w 1982r jak byliśmy małżeństwem, w 1989r wzieliśmy rozwód tylko że nie było podziału majątku, chodzi tu o mieszkanie którym moj ex był głownym najemca, w 2009r wniosłam sprawę do sądu o podział majątku i spłaciłam męża czyli jego część. Wysłałam pismo o uwłaszczenie mieszkania, niestety w odpowiedzi napisała "że nie przysługuje pani roszczenie o przeniesienie własności lokalu mieszkaniowego z uwagi na fakt iż nie była pani najemcą lokalu w dniu przejęcia budynku przez Spółdzielnie mieszkaniową od Jastrzębskiej Spółki Węglowej.", znalazłam artykuł na stronie i odpowiedziałam im tak:W nawiązaniu do pisma z dnia 29.10.2012r, SM/CM/10763/12, uważam iż argumenty, które państwo przedstawili są niewystarczające ponieważ podczas przejęcia budynku przez Spółdzielnie Mieszkaniową od Jastrzębskiej Spółki Węglowej byłam współnajemcą lokalu przy ........ Umowę najmu mój były mąż podpisał 10.07.1982r, gdy byliśmy już małżeństwem. Jeżeli umowa najmu została zawarta w trakcie trwania małżeństwa, a dany lokal ma służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej rodziny, to wówczas oboje małżonków automatycznie staje się współnajemcami danego lokalu. Do powstania współnajmu nie jest potrzebny podpis obojga małżonków na umowie, wystarczy podpis jednego z małżonków oraz to, że dane mieszkanie będzie służyło zaspokajaniu ich wspólnych potrzeb mieszkaniowych. W związku z powyższym wnoszę o przeniesienie na moją rzecz odrębnej własności lokalu mieszkalnego położonego w Jastrzębiu Zdroju przy ...... który zajmuję na podstawie umowy najmu. Powołując się na art. 48 ust. 1 ustawy z dn. 15 grudnia 2000r, o spółdzielniach mieszkaniowych. Podstawa prawna: art. 680(1) kodeksu cywilnego art. 32 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego Spóldzielnia odpisała mi tak: W odniesieniu do pani pisama z dnia............. informujemy iż pismo z dnia 29,10,2012 wyczerpuje calkowicie odpowiedz w temacie wniosku o przeniesienie własności lokalu mieszkalnego. Dodatkowo wyjaśniamy, iż przepis o wspólnym najmie malżonków, na który powołje sie pani w swoim piśmie obowiązuje od listopada 1994, a w tym czasie państwo nie byliście już małżeństwem i dlatego o ustanowienie na swoją rzecz prawa najmu przedmiotowego lokalu mieszkalnego występować musiała pani na drogę sądową. Najemcą lokalu stała sie pani z chwila podpisania umowy najmu w dniu 22,02,2010. Wiec prosze mi powiedziec po co był ten podział majatku. od kiedy obowiązuje art 6801 poniewaz na niego sie powołałam. |
doświadczony sądowo |
#17572012-11-09 05:31
|
doświadczony sądowo |
#1758 Re:2012-11-09 05:34http://www.eporady24.pl/wykup_mieszkania_komunalnego_najetego_przed_slubem,pytania,4,55,2835.html To jest cały art,do pani zapytania |
Marcus |
#1759 Do Martitty2012-11-09 10:03Szanowna Pani! PS. Chociaż nie pisała Pani tego wcześnij, domyśliliśmy się, że jest Pani z Jastrzębia |
Marcus |
#1760 Re: Re: Najemca, a sprawa czynszu2012-11-09 10:17#1751: - Re: Najemca, a sprawa czynszu Jężeli najemca w SM, dawnego mieszkania zakładowego, płaci NIE CZYNSZ, a tak jak członkowie SM (lokator jest członkiem SM), TO JEST TO DLA NIEGO KORZYSTNIEJSZE. W sytuacji Podkarpacia, skąd jestem, ustawowo liczony przez SM czynsz dla najemcy, jest 2,6x większy, niż opłaty mieszkaniowe (taka jest prawidłowa nazwa) wnoszone przez członków SM na rzecz tejże SM. A to, że "zakładowcy" nie są "lokatorami" i jest to "kantem", to przecież jeden z wątków tego forum. |
martitta |
#1761 Re: Re:2012-11-09 10:27#1758: doświadczony sądowo - Re: Te mieszkanie nie jest komunalne tylko spółdzielcze po zakładowe. |
Marcus |
#1762 Re: Re: Re:2012-11-09 10:47Ale właśnie "doświadczony sądowo" tam znalazł dokładne wytłumaczenie problemu "współnajemcy" pod "rządami" starego prawa, o który Pani pytała. |
Gość |
#1763 Re: Do 17172012-11-09 20:45Myśle,że w poście nr 1760 Marcus wystarczająco uzupełnił Twoją i moją wiedze. Zbierz i użyj tych argumentów w ponownej rozmowie z prawnikiem ( może wybierz innego). |
Gość |
#17642012-11-09 21:261717 prawnika można zmienić ale jeśli o oddanie sprawy do sądu to się trochę obawiam że tylko stracę pieniądze bo mieszkam na śląsku a tam jest największa korupcja |
Marcus |
#1765 Re:2012-11-09 22:08Temida, która jest naszą sztandarową postacią w walce o prawa spółdzielców i , jak nazwała ją jedna z uczestniczek naszego ruchu, IKONĄ tego ruchu, mieszka w Rudzie Śl. i własnie na Śląsku najwięcej zdziałała dla dobra ludzi. Między innymi, a takie mam odczucie po ostatnich sprawach na Ślasku, w dużym stopniu ucywilizowała Wasz wymiar sprawiedliwości(?), przynajmniej w tej części, która dotyczy SM. Tak nawiasem mówiąc, to pierwszy raz słyszę o adwokacie, który nie chce procesu - zmień chyba jednak adwokata. PS. zapraszam na naszą witrynę http://temidacontrasm.info/ , na której jest naprawdę dużo ciekawych rzeczy, w tym również linki do aktów prawnych |
Gość |
#17662012-11-11 05:361717 adwokat który nie chce podjąć się tego procesu to uczciwy adwokat,zna orzekanie sądów i nie chce żebym stracił pieniądze a zyskał pośmiewisko wobec zarządu spółdzielni |
Gość |
#1768 Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni2012-11-11 21:32Jako spółdzielca-zakładowiec uzyskałem sądownie odrębną własność mieszkania z gruntem i częścią wspólną. Sąd w orzeczeniu nie uwzględnił pomieszczenia przynależnego tj piwnicy. Uchwała Zarządu odnośnie wyodrębnienia lokali w moim bloku nie uwzględniała piwnic. Nie została zaskarżona. Czy jest szansa na usunięcie tych błędów formalnych? Mamy Akty Notarialne. Czy Rada Nadzorcza ma taką moc sprawczą aby nakazać Zarządowi wyprostowanie tych spraw, czy tylko Walne Zgromadzenie na prawidłowo złożony wniosek ( 10 podpisów, 14 dni). Czy też jest może prostszy sposób? Wiem,że Sąd Najwyższy wydał ostatnio (podobny w temacie wyrok) przeciwko Spółdzielni Perspektywa z Rudy Śląskiej ale tam chodzi o adaptacje pomieszczenia. |
Gość |
#1769 Re: Re: Do Marcusa i innych doświadczonych ......2012-11-11 21:43#1745: doświadczony sądowo-przyjaciel - Re: Do Marcusa i innych doświadczonych ...... Kolego i jak Ci poszło 8-go ? |
Marcus |
#1770 Re: Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni2012-11-11 23:17#1768: - Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni Wyrok SN, o którym piszesz dotyczy prawniczo całkiem innej sprawy. Jeżeli zaś chodzi o Twoją sprawę, to bez dobrej woli z strony SM, musielibyście (ale 100% tych którzy mają wyodrębnione mieszkania) składać sprawę do sądu. Z RN i Walnym można wcześniej próbować, ale jdna Bozia wie, czy to sie powiedzie. Ustawa, na podstawie której sąd przyznał Wam prawa własności oraz ustawa o własności lokali, są tak skonstruowane, że 100% (WSZYSCY) tych, którzy maja wydzieloną własność mieszkania, musiało by złozyć pozew o wyprostowanie błędów formalnych, które zawiera zarówno uchwała SM jak i wyrok sądu ( w wyroku już powinna być określona własność pomieszczeń przynależnych). |
Gość |
#1771 Re: Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni2012-11-12 12:14#1768: - Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni Witam, wynajął pan Adwokata, może mi pan polecić? |
doświadczony sądowo-przyjaciel |
#1772 Re: Re: Re: Do Marcusa i innych doświadczonych ......2012-11-12 19:52#1745: - Re: Re: Do Marcusa i innych doświadczonych ...... No cóż sprawa się oddbyła mimo nie przybycia 1-nego świadka ze strony pozwanej.To był pierwszy etap ,słuchanie świadków/popleczników prezesa" nietykalnego "/To był festiwal fałszywych zeznań w świetle posiadanych przeze mnie dokumentów.Rozprawa była nagrywana elektronicznie /plytę otrzymałem dzisiaj/ciekawy i ważny element do dalszego toku sprawy.następny termin to18 grudnia.Na razie nic więcej nie mogę napisać. |
gość |
#1773 Re: Re: Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni2012-11-12 20:03#1771: - Re: Jak uzyskać usunięcia błędów z Uchwał Zarządu Spółdzielni adres adwokata z Katowic - kancelaria.plus@ gmail.com |
obywatel tuskolandu |
#1774 nasze mieszkania2012-11-16 18:53 |
ED |
#17752012-11-17 15:14 |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
864 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42119 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
909 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
179 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
41 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2717 Utworzone: 2024-11-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
24 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
291 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5338 Utworzone: 2024-09-23
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
234 Utworzone: 2024-12-17
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
439 Utworzone: 2024-12-15
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1542 Utworzone: 2024-11-28
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
85 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7809 Utworzone: 2022-12-31
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
354 Utworzone: 2024-12-18
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
490 Utworzone: 2024-11-25
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
227 Utworzone: 2024-12-17