Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

martitta

/ #1756 Problem z prezesem

2012-11-08 23:17

Witam,
mój mąż dostał przydział na mieszkanie z KWK w 1982r jak byliśmy małżeństwem, w 1989r wzieliśmy rozwód tylko że nie było podziału majątku, chodzi tu o mieszkanie którym moj ex był głownym najemca, w 2009r wniosłam sprawę do sądu o podział majątku i spłaciłam męża czyli jego część. Wysłałam pismo o uwłaszczenie mieszkania, niestety w odpowiedzi napisała "że nie przysługuje pani roszczenie o przeniesienie własności lokalu mieszkaniowego z uwagi na fakt iż nie była pani najemcą lokalu w dniu przejęcia budynku przez Spółdzielnie mieszkaniową od Jastrzębskiej Spółki Węglowej.", znalazłam artykuł na stronie i odpowiedziałam im tak:W nawiązaniu do pisma z dnia 29.10.2012r, SM/CM/10763/12, uważam iż argumenty, które państwo przedstawili są niewystarczające ponieważ podczas przejęcia budynku przez Spółdzielnie Mieszkaniową od Jastrzębskiej Spółki Węglowej byłam współnajemcą lokalu przy ........ Umowę najmu mój były mąż podpisał 10.07.1982r, gdy byliśmy już małżeństwem. Jeżeli umowa najmu została zawarta w trakcie trwania małżeństwa, a dany lokal ma służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej rodziny, to wówczas oboje małżonków automatycznie staje się współnajemcami danego lokalu. Do powstania współnajmu nie jest potrzebny podpis obojga małżonków na umowie, wystarczy podpis jednego z małżonków oraz to, że dane mieszkanie będzie służyło zaspokajaniu ich wspólnych potrzeb mieszkaniowych.

W związku z powyższym wnoszę o przeniesienie na moją rzecz odrębnej własności lokalu mieszkalnego położonego w Jastrzębiu Zdroju przy ...... który zajmuję na podstawie umowy najmu. Powołując się na art. 48 ust. 1 ustawy z dn.
15 grudnia 2000r, o spółdzielniach mieszkaniowych.

Podstawa prawna: art. 680(1) kodeksu cywilnego
art. 32 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego

Spóldzielnia odpisała mi tak: W odniesieniu do pani pisama z dnia............. informujemy iż pismo z dnia 29,10,2012 wyczerpuje calkowicie odpowiedz w temacie wniosku o przeniesienie własności lokalu mieszkalnego. Dodatkowo wyjaśniamy, iż przepis o wspólnym najmie malżonków, na który powołje sie pani w swoim piśmie obowiązuje od listopada 1994, a w tym czasie państwo nie byliście już małżeństwem i dlatego o ustanowienie na swoją rzecz prawa najmu przedmiotowego lokalu mieszkalnego występować musiała pani na drogę sądową. Najemcą lokalu stała sie pani z chwila podpisania umowy najmu w dniu 22,02,2010.

Wiec prosze mi powiedziec po co był ten podział majatku. od kiedy obowiązuje art 6801 poniewaz na niego sie powołałam.