Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Anonymous

/ #1754

2012-11-08 20:52

Twoje tematy
Nie śledzisz jeszcze żadnych tematów
Interpretacja art 680 kc.
Art. 680 § 1 K.c., według którego małżonkowie – bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe – są najemcami lokalu, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu, mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny, nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. zastanawiam sie nad sformulowaniem " mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny" bo wstapie w stosunek najmu nie po to by sluzyc zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych rodziny a dlatego ze moja mama zmarla. z reszta juz wtedy zona nie mieszkala ze mna. czy ktos slyszal o takim precedensie??bo moja interpretacja tego przepisu jest taka ze jestem w malzenstwie i skladam papiery o mieszkanie komunalne i je dostaje ja jako glowny najemca i wtedy ono rowniez nalezy do zony. ale nie wtedy gdy wchodze w najem po smierci mamy. prosze o pomoc...bo nie mam pieniedzy zeby splacic zone. gdybym mial to bym kupil sobie mieszkanie na kredyt...
Jesteś prawnikiem? Udziel odpowiedzi
1 odpowiedź prawnika
5
Pomocna

Tomasz Rokicki, Aplikant radcowski/Specjalista d/s prawnych
Zagłosowali: Arkadiusz Znój, Malgorzata Korona, Paweł Gruszka, więcej
Witam.
Może na początek przytoczę całą treść art. 680 ze znaczkiem 1 k.c.:
Art. 6801. § 1. Małżonkowie są najemcami lokalu bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. Jeżeli między małżonkami istnieje rozdzielność majątkowa albo rozdzielność majątkowa z wyrównaniem dorobków do wspólności najmu stosuje się odpowiednio przepisy o wspólności ustawowej.
§ 2. Ustanie wspólności majątkowej w czasie trwania małżeństwa nie powoduje ustania wspólności najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych rodziny. Sąd, stosując odpowiednio przepisy o ustanowieniu w wyroku rozdzielności majątkowej, może z ważnych powodów na żądanie jednego z małżonków znieść wspólność najmu lokalu.

Ten przepis należy interpretować w ten sposób, że w sytuacji gdy dochodzi do zawarcia umowy najmu przez chociażby jednego z małżonków w celu zamieszkiwania w wynajętym lokalu przez obydwoje małżonków i ich dzieci, to również drugi z małżonków jest najemcą lokalu. W Pana sytuacji wstąpienie w stosunek najmu lokalu nie służyło zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych żony i założonej przez Was rodziny, najemcą lokalu był tylko Pan. Tak więc żona nie stanie się tutaj automatycznie (tj. z tytułu pozostawania z Panem w związku małżeńskim) współnajemcą, bowiem nie zaspokaja ona swoich potrzeb mieszkaniowych w tym lokalu. Służy on wyłącznie Panu.
Ja widzę to w ten sposób.

Jak rozumiem wstąpił Pan w stosunek najmu tego lokalu na mocy art. 691 k.c.:
Art. 691. § 1. W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek niebędący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.
§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci.
§ 3. W razie braku osób wymienionych w § 1 stosunek najmu lokalu mieszkalnego wygasa.
§ 4. Osoby, które wstąpiły w stosunek najmu lokalu mieszkalnego na podstawie § 1, mogą go wypowiedzieć z zachowaniem terminów ustawowych, chociażby umowa najmu była zawarta na czas oznaczony. W razie wypowiedzenia stosunku najmu przez niektóre z tych osób stosunek ten wygasa względem osób, które go wypowiedziały.
§ 5. Przepisów § 1-4 nie stosuje się w razie śmierci jednego ze współnajemców lokalu mieszkalnego.

Chciałbym tu zwrócić szczególną uwagę na § 2. tego artykułu. W jego świetle nawet w razie pańskiej śmierci żona nie będzie mogła wstąpić w stosunek najmu pańskiego lokalu, bowiem musiałaby stale zamieszkiwać w nim do chwili pańskiej śmierci.

Reasumując, tylko Pan jest najemcą lokalu przejętego w myśl art. 691 k.c.
22.02.2010 10:10 • Edycja 22.02.2010 10:11