Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Marcus |
#1726 Re: Re: Proces w trybie uproszczonym2012-11-05 23:55#1721: - Re: Proces w trybie uproszczonym Jeżeli SM zażądała 5% wartości mieszkania, to wtedy ta wartość jest wykładnikiem "wartości przedmiotu sporu" i rzeczywiście wtedy może być niższa niż owe 10tys. Można wtedy wystąpić o "tryb uproszczony", ale tak jak pisałem - na specjalnym formularzu. Jeżeli zaś chodzi o te 50%, które "wołają" SM, to znam kilka takich, a wśród nich jest i moja. Gdy zaś chodizi o odzyskanie tych, "zaniesionych" do SM 5%, to czarno to widzę i raczej bez żadnej szansy, chociaż cwaniaki (nawet z tego forum, ale wcześniejszych postów) twierdzą inaczej. Problem w tym, że najpierw trzeba dać im kasę, to wtedy oni "wygrają" nam sprawę. |
Marcus |
#1727 Re:2012-11-06 00:07Jakiego rzeczoznawcę? Jeżeli SM woła 50% ceny, to musi ją podać sama. My występujemy o "PRZENIESIENIE WŁASNOŚCI", A NIE KUPUJEMY NIC OD SM |
Gość |
#17282012-11-06 00:131717 rzeczoznawce by wycenił wartość rynkową mieszkania . |
Marcus |
#1729 Re:2012-11-06 00:50Gościu! Nie mąć ludziom w głowie! Składając pozew, sami określamy wartość mieszkania, na podstawie średnich cen rynkowych w danej miejscowości i nie potrzebny nam jest ŻADEN RZECZOZNAWCA. Jeżeli się z naszą wyceną SM nie zgadza, zwraca się do sądu o określenie wartości przedmiotu sporu, a ten z kolei występuje do Urz.Skarbowego w którego rewirze znajduje się dana miejscowość o podanie średnich cen za m2 mieszkamia, z zarejestrowanych w tym urzedzie umów kupna-sprzedaży w danym okresie. Nie piszę tego, bo tak mi się wydaje, tylko z osobistej i innych praktyki. |
Gość |
#17302012-11-06 01:341717 o jakich ty sądach piszesz myślałem że jesteś w temacie s.m.na walnym ustaliła że rzeczoznawca wyceni mieszkanie a spółdzielnia za przekształcenie żąda 50% nie obrażaj mnie bo gdyby nie była prawda to bym tu nie pisał bo nie piszę tu dla żartów |
Marcus |
#1733 Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze2012-11-06 09:26W temacie to ja jestem od 5,5 lat. Wiem, że niektóre SM (np. moja, Luiza z Zabrza i jeszcze parę innych) uchwaliły na "walnych" (prezes, rada nadzorcza i pracownicy prezesa) takie zapisy - 5 do 50%. Weź ustawę z 15.12.2000r o SM (to ta podstawowa ustawa) i przeczytaj art.12; 17.14 i 48, które DOKŁADNIE OKREŚLAją na jakich warunkach finansowych następuje PRZENIESIENIE WŁASNOŚCI MIESZKANIA WRAZ Z POMIESZCZENIAMI PRZYNALEŻNYMI I UDZIAŁEM W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ I DZIAŁCE NA KTÓREJ JEST POSADOWIONA NIERUCHOMOŚĆ i nie znajdziesz tam upoważnienia dla SM aby coś innego mogła wprowadzić.To co uchwaliło "walne" jest niezgodne z prawem, jako próba "obejścia" obowiązującego prawa - to stwierdzenie, wydane przez sąd mam nawet w swoim wyroku (art.58 Kod.Cywilnego). Jeżeli jednak chcesz KUPIĆ mieszkanie od SM, na warunkach jakie prezio z przy.....mi "wysmażył", no to już Twoja sprawa, ale nie znając się dokładnie na tych przepisach prawa, proszę NIE MĄĆ WIĘCEJ LUDZIOM W GŁOWIE. Poczytaj lepiej ustawy i posty na tym forum z kwietnia, maja i czerwca. Acha, zapomniałeś dodać, że tego rzeczoznawcę wskaże SM - na pewno też taki zapis jest w tym co to "walne", o którym piszesz, uchwaliło. Jedyny pożytek z tego co takie "walne" uchwaliło jest taki, że ten zapis można wykorzystać przy określaniu dla potrzeb pozwu do sądu wartości przedmiotu sporu, (nie mylić z pojęciem "wartość rynkowa mieszkania"), który w pozwie musimy podać i od którego zapłacimy 5% tzw.opłaty sądowej. |
Gość |
#17342012-11-06 12:251717 powtarzam jeszcze raz chodzi o mieszkania nieodpłatnie od zakładu przejęte przez spółdzielnie z tego co mi wiadomo to ustawa niekorzystna dla najemców skoro tłumaczą się ustawą, zapewne napiszesz oddaj do sąd ale skąd wziąść 5% |
doświadczony sądowo |
#1735 Re:2012-11-06 15:39Dobra rada nie idż do sądu choćbyś miał te 5% bo i tak przegrasz przy obecnych układach mafijnych prezesowsko-sądowych.Gościu w sprawie mieszkań byłych zakładowych/ przejętych darmo/ istniało i istnieje prawo" ustawowe"obowiąz- -ujące(art.48.1) Dz.Nr.119.2003r.poz1116. do lutego 2013r. termin orzeczony TK.W drodze jest nowa ustawa o S.M.druk sejmowy nr.819 link podam niżej.Ustawa ta autorstwa p.Staroń z P.O przedłuża o 1 rok art.48. Jeżeli sejm ją uchwali to wejdzie w życie od 1 stycznia 2013r. Art.49 znacząco zmieni drogę przekształceń mieszkań na własność odrębną.Wracając do tych 50% wartości rynkowej mieszkania ustalanej przez rzeczoznawcę nieruchomości są to działania sitw spółdzielczych pozaustawowe.W swietle prawa żaden organ spółdzielni niema prawa ustalania warunków finansowych przekształceń własnościowych mieszkań.Ale tu uwaga jeżeli członek spółdzielni przyjmie warunki sitwy na podstawie uchwalanych regulaminów/było takich"niekumatych" wielu/ to zawrze tzw.umowę cywilną !!! i cwaniaki zaliczą pańskie nie małe nie należne pieniądze jako wolne środki obrotowe,które się rozpłyną na premie itp.Gościu dostałeś na piśmie jakąś ofertę?,to ją sfaksuj i wklej albo przepisz na stronę,ponieważ piszesz jakoś tak niezrozumiale że trudno się do twoich problemów odnieść.Osobista rada poczekać do stycznia kiedy będą nowe przepisy, na razie nic się nie zmieni w obecnej po haniebnym orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego.Tu mała dygresja do orzeczenia T.K. PŁACIĆ ma ten kto wytworzył dobro a nie ten kto się wzbogacił cudzym kosztem. art.405 K.C. art.1.1ze zn.1 ustawy o SM. Pan po przekazaniu mieszkan do spółdzielni z mocy ustawy posiada prawo najmu na czas nieokreslony . W takiej sytuacji spóldzielnia nie może pana do niczego zmusić,to pan wybiera.A pozatym czytać nasze strony, jak to zaleca działajacy w imieniu pana i nie tylko Markus cdn. |
Marcus |
#1736 Re: Re:2012-11-06 17:15#1735: doświadczony sądowo - Re: Dodam tylko,że pismo do SM, zatytułowane tak jak napisałem wyżej, lepiej moim zdaniem zlożyć teraz, bo to co jest w projekcie nowej ustawy PO (czyli faktycznie pani Staroń) i prawdopodobnie będzie uchwalone jako obowiązujące prawo, troszkę ten początek procesu przenoszenia własnosci komplikuje i oddala w czasie, chociaż dalej będzie się to działo na podst. obecnego art.48, którego ważność prawną ta nowa ustawa przedłuża o rok. Z swojej ( i nie tylko) praktyki wiem, że preziom nie należy dawać czasu. Jeżeli zaś chodzi o tą umowę cywilną kupna mieszkania na warunkach "sitwy" prezesowskiej, to bardzo trudno będzie to potem odkręcić, gdyż sąd podchodzi do tego (zresztą na podstawie prawa), że "widziały gały, co brały". Nie twierdzę, że absolutnie jest to nie do wygrania w sądzie, ale to musi być wtedy super zdolny i super bystry adwokat, a tacy baaaaaaardzo się cenią. Nie znam osobiście takiego, a znam ich kilkunastu, chociaż w sądzie reprezentowałem się sam. Można zapytać w SM "Luiza" z Zabrza, gdzie na przełomie maja i czerwca br, grupa cwaniaków bez serca, obiecywała ludziom wygrać takie sprawy w sądzie, a nawet pobrali od niektórych kasę, czy któremuś się udało rzeczywiscie wygrać taki proces. |
doświadczony sądowo |
#1737 Re: Re:2012-11-06 19:47 |
Gość |
#17382012-11-06 21:091717 doświadczony sądowo zrozumiale mi wytłumaczyłeś ,nie podpisałem żadnej umowy.w zakładzie pracowałem od 1986r.W 1991 r zakład pracy dał mieszkania pracownikom na czas nieokreślony.Wpłacaliśmy do zakładu kaucje.W 2000r.zakład przekazał darmo spółdzielni która się wówczas zawiązała i tak jest do tej pory.jeśli chodzi o pismo od s.m. to cytuje..warunkami do przekształcenia są.wpłata na konto s.m.na poczet ustanowienia odrębnej własności lokalu mieszkalnego 1000zł.koszty rzeczoznawcy i ew.inne.Po wycenie rzeczoznawcy ,wpłata na konto spółdzielni należności wynikającej z uchwały wymagana kwota zostanie przekazana pisemnie .Uregulowanie opłat sądowych i notarialnych przez wnioskodawców.Wpłata zadatku oznacza akceptacje przez wnioskodawce ww. warunków przekształcenia statusu prawnego mieszkania w odrębna własność lokalu mieszkalnego Proszę o odpowiedz do 31 maja 2011.Przewidywany termin umowy lipiec 2011.Warunków nie spełniliśmy i tak zostaliśmy dalej najemcami ja i moi znajomi do tej pory.Myślę że teraz napisałem zrozumiale. |
Gość |
#1739 Re:2012-11-06 22:24Kolego, Gościu 1717 nic z tego nie rozumie ! Może Marcus Ci pomoże. Ja bym olał to pismo spółdzielni,jeśli takowe jest.!? Kup sobie lokalną gazete, wyszukaj cene mieszkania podobnego do Twojego, oblicz 5% i złóż pozew do sądu z art 48 usm z 15 grudnia 2000r. A najlepiej poszukaj prawnika i dogadaj sie. Bo jeśli jesteś zakładowcem to sprawa jest wygrana i adwokat otrzyma kase 3600zł od spółdzielni, ale wartość tego 5% musisz mieć i ok 150 zł opłaty od pozwu też. Z tego co tu piszesz od począdku bez prawnika trudno Ci będzie samemu. |
Marcus |
#1740 Podsumowanie ostanich postów2012-11-07 13:50Najpierw opis tego co wynika z Twoich wpisów: |
Gość |
#1741 Do Marcusa i innych doświadczonych ......2012-11-07 19:21Proszę ustosunkujcie sie do kwesti funduszu remontowego i o ile to możliwe prosze o wyjaśnienie: 1. Dlaczego i na jakiej podstawie, (zkładowiec) NAJEMCA- jak ma taki status,PŁACI FUNDUSZ REMONTOWY. 2. Jak ma sie sprawa Gościa 1717 w stosunku do zapisów ustawy, że ,,spółdzielnia nie może zarabiać na swoich członkach,zwłaszcza przy przekształceniach mieszkaniowych,, |
Gość |
#1742 Re: Re: Re: Proces w trybie uproszczonym2012-11-07 19:58#1726: Marcus - Re: Re: Proces w trybie uproszczonym Dzięki Marcus! Czego Ci prezesi jeszcze nie wymyślą. W ZABRZU w tych dniach prezes Waldemar Chwist przekształcił mieszkanie Państwu w podeszłym wieku za 5% wartości rynkowej. Ale, że to cwaniak wcześniej sie zabezpieczył (bo przecież przegrał wiele spraw o mieszkania,w tym w sądzie apelacyjnym w Katowicach,gdzie koszty sądowe to bagatelka ok.15tys zł). Przed podpisaniem papierów za owe 5% wysłał pismo informujące, że przedmiotowe mieszkanie można przekształcić bezgotówkowo ! Nie opisuje tu sytuacji w jakiej znajdują sie zainteresowani bo to sprawa z innej beczki... . Chcę jednak zwrócić uwage na moralność Notariuszy, którzy sporządzają akty notarialne. Prosze o merytoryczne komentarze. |
Marcus |
#1743 Re: Do Marcusa i innych doświadczonych ......2012-11-07 20:43#1741: - Do Marcusa i innych doświadczonych ...... 1) Najemca płaci czynsz jako taki i nie ma to nic wspólnego z funduszami spóldzielni; 2) Najemca nie jest członkiem spółdzielni i w związku z tym spółdzielnia może na nim zarabiać ( a jak na to sobie pozwoli, to może nawet "zedrzeć z niego skórę") |
Gość |
#1744 Proste pytanie do Gościa 17172012-11-07 21:57W jakiej wysokości płaci Pan fundusz remontowy? |
doświadczony sądowo-przyjaciel |
#1745 Re: Do Marcusa i innych doświadczonych ......2012-11-07 22:15#1741: - Do Marcusa i innych doświadczonych ...... http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&sclient=psy-ab&q=najemca+a+fundusz+remontowy&oq=najemca+afundusz&gs_l=hp.1.0.0i13i30.411.736.2.4984.2.2.0.0.0.0.351.624.2-1j1.2.0...0.0...1c.1.L8LWxvnMOoo&pbx=1&fp=1&bpcl=37643589&biw=1280&bih=685&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&cad=b dzisiaj tylko tyle,jutro mam sprawę po wykluczeniu mnie ze spółdzielni przez " przydupasów"prezesa czyli Radę Nadzorczą(obrońcy interesu członków S.M.w świetle prawa i statutu opartego na ust.A tu uwaga> Statut spoldzielni nie stanowi żródła Oprawa lecz ma charakter umowy/IICKN 434//00. OSOBOWOŚĆ prawna spółdzielni jest odrębną od osobowości jej człónków /C I 1244/33 / STATUT jest umową do której mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego . Pamiętajce więc że biuro spółdzielnin to nie kaplica a prezes zarządu to nie ksiądz!!!. Czytajcie witrynę waszych przyjaciół TEMIDA A przedewszystkim wpisujcie się nal istę "Apel do posłów na Sejm" w naszej wspólnej sprawie!!!! cdn. |
Gość |
#17462012-11-07 23:03wszystko zależy1717 byłem dzisiaj u prawnika i powiedział że wszystko zależy od sądu jak się do mojej sprawy ustosunkuje mogę wygrać a także mogę przegrać.Gdy przegram stracę pieniądze ,radził się jeszcze wstrzymać do nowego roku.Jeśli chodzi o remontowe to płacę 100 zł. |
Gość |
#17472012-11-08 17:37Witam, prosze mi napisać kiedy wszedł w zycie art.680 1? Własnie na ten artykuł sie powołałam przy uwłaszczeniu przez najemce mieszkania. Mam dość bezsilności wobec tych durnych prezesów i rady nadzorczej, po co oni komu!!!!!!!!! |
Marcus |
#1748 Re: Szukamy jelenia/2012-11-08 19:15Kolego! Szukasz chyba jakiegoś haka, tylko nie wiem na kogo. Art.480¹ z KC (bo o niego Ci chyba chodzi) nie ma nic wspólnego z przeniesieniem własności mieszkania – dotyczy małżeństw, które się rozwodzą lub wyłączają małżeńską wspólność majątkową. Tego typu porady są dostępne u podrzędnago adwokata, tylko za odpowiednią opłatą!!!! |
Marcus |
#1749 Re: Zależy???2012-11-08 19:19Nic tu nie zależy od sądu, przy obecnym stanie prawnym, jeżeli spełniasz warunki określone w ustawie. Ustawa mówi, że sąd wydaje wyrok zgodnie z obowiązujacym prawem, w dniu wydawania wyroku |
Marcus |
#1750 Najemca, a sprawa czynszu2012-11-08 19:34Sprawy płatności czynszu, reguluje Ustawa z 21.06.2001r o ochronie praw lokatorów, ....itd. Jeżeli z głupoty podpisujecie umowy najmu niezgodne z tymi przepisami, to nie dziwcie się, że potem płacicie różne różności (np. jakiś f. remontowy). Powtarzam: NAJEMCA PŁACI WYNAJMUJĄCEMU UZGODNIONY CZYNSZ i tyle.Jak wynajmujący nie potrafi określić ile ten czynsz ma wynosić, aby uzyskał godziwy zarobek (czyli wg. Biblii, do 12%), to jest to jego problem i zmartwienie. Nic, poza to co jest określone w umowie najmu, NIE MUSICIE PŁACIĆ |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
863 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42119 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
909 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
179 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
41 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2717 Utworzone: 2024-11-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
24 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
291 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5338 Utworzone: 2024-09-23
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
234 Utworzone: 2024-12-17
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
439 Utworzone: 2024-12-15
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1542 Utworzone: 2024-11-28
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
85 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7809 Utworzone: 2022-12-31
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
354 Utworzone: 2024-12-18
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
490 Utworzone: 2024-11-25
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
227 Utworzone: 2024-12-17