Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Quoted post

Gość

2012-11-08 17:37

Witam, prosze mi napisać kiedy wszedł w zycie art.680 1? Własnie na ten artykuł sie powołałam przy uwłaszczeniu przez najemce mieszkania. Mam dość bezsilności wobec tych durnych prezesów i rady nadzorczej, po co oni komu!!!!!!!!!

Odpowiedzi

Marcus

#1748 Re: Szukamy jelenia/

2012-11-08 19:15:52

#1747: -

Kolego!

Szukasz chyba jakiegoś haka, tylko nie wiem na kogo. Art.480¹ z KC (bo o niego Ci chyba chodzi) nie ma nic wspólnego z przeniesieniem własności mieszkania – dotyczy małżeństw, które się rozwodzą lub wyłączają małżeńską wspólność majątkową. Tego typu porady są dostępne u podrzędnago adwokata, tylko za odpowiednią opłatą!!!!

doświadczony sądowo-przyjaciel

#1752 Re:

2012-11-08 20:37:48

Interpretacja art 680 kc.

Art. 680 § 1 K.c., według którego małżonkowie – bez względu na istniejące między nimi stosunki majątkowe – są najemcami lokalu, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu, mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny, nastąpiło w czasie trwania małżeństwa. zastanawiam sie nad sformulowaniem " mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny" bo wstapie w stosunek najmu nie po to by sluzyc zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych rodziny a dlatego ze moja mama zmarla. z reszta juz wtedy zona nie mieszkala ze mna. czy ktos slyszal o takim precedensie??bo moja interpretacja tego przepisu jest taka ze jestem w malzenstwie i skladam papiery o mieszkanie komunalne i je dostaje ja jako glowny najemca i wtedy ono rowniez nalezy do zony. ale nie wtedy gdy wchodze w najem po smierci mamy. prosze o pomoc...bo nie mam pieniedzy zeby splacic zone. gdybym mial to bym kupil sobie mieszkanie na kredyt...

Gość

#1753 Re:

2012-11-08 20:42:31

Faktycznie z tego co piszesz nic nie wynika, jak pisze Marcus. Jeśli więc chcesz sobie ulżyć napisz coś więcej,to może inni skorzystają.