Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Marcus

/ #1740 Podsumowanie ostanich postów

2012-11-07 13:50

Najpierw opis tego co wynika z Twoich wpisów:
Typowa sytuacja w większości SM w Polsce. Zakład przekazuje mieszkania do SM (b.często jest to nowo utworzona SM, aby zapewnić „znajomym królika” „ciepłe stołeczki”). Po przekazaniu, ta SM, na mocy ustawy z 1993r była zobowiązana uczynić dotychczasowych najemców mieszkań zakładowych, lokatorami (właścicielami spółdzielczych lokatorskich praw do lokalu). Z naszych informacji wynika, ze 90% SM tego nie uczyniło. To pierwsze naruszenie prawa przez SM. Gdy, po 2007r zaczyna być „gorąco”dla SM, wokół przeniesienia własności mieszkania na dotychczasowych najemców dawnych mieszkań zakładowych, większość SM uchwala „prawem kaduka”, że przeniesie tą własność po wpłaceniu przez najemcę, na rzecz SM, od 5 do 50% wartości rynkowej mieszkania, ustalonej przez rzeczoznawcę wybranego przez SM i opłaconego przez najemcę. Jednocześnie uchwalano (też „prawem kaduka”), że kaucje wpłacane do zakładu przy otrzymywaniu przydziału mieszkania zakładowego, nie będą zliczane na poczet tej wpłaty. Obie te uchwały, na podstawie art.58 KC, jako będące próbą „obejścia” obowiązującego prawa, są NIEWAŻNE, co nie przeszkadza, że SM licząc na to, że znajdą „jeleni”,próbują je wykorzystywać. To drugie, ciężkie naruszenie obowiązującego prawa, przez SM. Większość SM robi wszystko, aby tylko nie przenieść własności mieszkania, na najemcą, uciekając się do kłamstw,przeciągania terminów,oszukiwania, itd. Ta petycja, na której jest to forum, powstała właśnie dlatego i to wszystko o czym teraz piszemy już było na niej „przerabiane” w pierwszych miesiącach jej istnienia. Teraz głównie działamy na http://temidacontrasm.info/
Co robić?
To co należy robić, jest już opisane w postach: 1716; 1718; 1726; 1733; 1735; 1736;.
Dodam tylko, że jeżeli zdecydujesz się na drogę sądową, to Twoje koszty na początku procesu będą takie:
- Oplata sądowa od pozwu, tj. 5% wartości przedmiotu sporu, określanej przez Ciebie, anie przez żadnego rzeczoznawcę. Aby ją max. Obniżyć, należy zastosować tą „nieprawną” uchwałę SM, w której żąda wpłacenia 5÷50% wartości mieszkania, aby przenieść własność.Czyli:
Opłata sądowa = (Pow. Mieszkania x średnia cena m² w Twojej miejscowości x % wpłaty jaki żąda SM) x 5%
Jeżeli po wyliczeniu tego co jest w nawiasach, wyjdzie Ci kwota niższa niż 10 tys, możesz pozew składać „w trybie uproszczonym”
- Powinieneś raczej wziąść adwokata. On za całą sprawę weźmie wg tego jak się umówicie. Jednak stawki są takie ; do 10tys - 600zł ; powyżej 10 do 200tys – 3,6tys. Na ogół trzeba dać adwokatowi zaliczkę, a po wygraniu sprawy SM będzie Ci musiała zwrócić wszystkie koszty sądowe i procesowe, w tym właśnie koszty „zastępstwa procesowego”, czyli adwokata. Na ogół adwokaci przejmują całość tego zwrotu i klientowi oddają tylko zwrot „opłaty sądowej” (to co tu napisałem wynika z znanej mi praktyki, jaka miała miejsce wobec moich kolegów, którzy mieli adwokatów - ja stawałem przed sądem osobiście).
Kolego! Jeżeli Twoja sprawa pokrywa się z tym co napisałem na początku tego postu, to masz ją na 110% wygraną i jest tylko kwestią Twoich decyzji, determinacji oraz czasu kiedy dostaniesz mieszkanie na własność.