Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Marcus

/ #1733 Przeniesienie własności - posty: 1728, 1730 i wcześniejsze

2012-11-06 09:26

W temacie to ja jestem od 5,5 lat. Wiem, że niektóre SM (np. moja, Luiza z Zabrza i jeszcze parę innych) uchwaliły na "walnych" (prezes, rada nadzorcza i pracownicy prezesa) takie zapisy - 5 do 50%. Weź ustawę z 15.12.2000r o SM (to ta podstawowa ustawa) i przeczytaj art.12; 17.14 i 48, które DOKŁADNIE OKREŚLAją na jakich warunkach finansowych następuje PRZENIESIENIE WŁASNOŚCI MIESZKANIA WRAZ Z POMIESZCZENIAMI PRZYNALEŻNYMI I UDZIAŁEM W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ I DZIAŁCE NA KTÓREJ JEST POSADOWIONA NIERUCHOMOŚĆ i nie znajdziesz tam upoważnienia dla SM aby coś innego mogła wprowadzić.To co uchwaliło "walne" jest niezgodne z prawem, jako próba "obejścia" obowiązującego prawa - to stwierdzenie, wydane przez sąd mam nawet w swoim wyroku (art.58 Kod.Cywilnego). Jeżeli jednak chcesz KUPIĆ mieszkanie od SM, na warunkach jakie prezio z przy.....mi  "wysmażył", no to już Twoja sprawa, ale nie znając się dokładnie na tych przepisach prawa, proszę NIE MĄĆ WIĘCEJ LUDZIOM W GŁOWIE. Poczytaj lepiej ustawy i posty na tym forum z kwietnia, maja i czerwca. Acha, zapomniałeś dodać, że tego rzeczoznawcę wskaże SM - na pewno też taki zapis jest w tym co to "walne", o którym piszesz, uchwaliło. Jedyny pożytek z tego co takie "walne" uchwaliło jest taki, że ten zapis można wykorzystać przy określaniu dla potrzeb pozwu do sądu wartości przedmiotu sporu, (nie mylić z pojęciem "wartość rynkowa mieszkania"), który w pozwie musimy podać i od którego zapłacimy 5% tzw.opłaty sądowej.