Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Quoted post

doświadczony sądowo

2012-11-09 05:31

Te przepisy inaczej niż obecnie obowiązujący art. 6801 § 1 Kodeksu cywilnego regulowały kwestię wspólnego najmu małżonków. Według tych przepisów dla uznania małżonków za najemców nie było konieczne zawarcie umowy najmu w trakcie trwania małżeństwa. Małżonek niebędący stroną umowy najmu lokalu mieszkalnego stawał się najemcą z chwilą wspólnego zamieszkania z małżonkiem, który zajmował przedmiotowy lokal na podstawie umowy najmu zawartej przed zawarciem związku małżeńskiego.

Obecnie obowiązujący art. 6801 § 1 wskazuje, że małżonkowie stają się z mocy prawa wspólnajemcami lokalu, jeżeli umowa najmu zostanie zawarta chociażby przez jednego z nich w czasie trwania małżeństwa. Jeżeli jeden z małżonków zawarł umowę najmu przed zawarciem małżeństwa, to prawo najmu wchodzi w skład jego majątku osobistego, a drugi małżonek nie jest najemcą tego lokalu.

W Pani przypadku będzie miał jednak zastosowanie art. 10 ust. 3 Prawa lokalowego z 1974 r. Stosownie do tego przepisu Pani mąż z chwilą zamieszkania w lokalu, na który otrzymała Pani przydział, stał się z mocy prawa najemcą tego lokalu.

Jako że jest Pani współnajemcą lokalu razem ze swoim mężem (chyba że Pani mąż nie zamieszkał z Panią w ogóle po zawarciu małżeństwa lub zamieszkał po 21 lipca 2001 r., od kiedy to obowiązuje przepis z art. 6801 § 1 Kodeksu cywilnego), to wykupić lokal od gminy możecie Państwo wspólnie.

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj >>

Odpowiedzi

Gość

#1815 Re:

2012-11-30 10:03:33

#1757: doświadczony sądowo -

art. 10 ust. 3 prawa lokalowego z 1974 nie dotyczy mieszkan zakładowych wiec na co mam sie powołac? Moj maż dostał przydział z KWK jak bylismy juz małzenstwem, w spóldzielni mieszkaniowej musze udowodnic ze ja w czasie przejecia przez SM mieszkań od kopalni byłam współnajemcą mimo tego że mój mąż podpisał umowę.