Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Marcus

/ #1718 #1717 - co mam zrobić ?

2012-11-05 10:26

1) Złożyć w SM pismo, z żądaniem przeniesienia w trybie art.48 ustawy z 15.12.2000r, WŁASNOŚCI MIESZKANIA WRAZ Z POMIESZCZENIAMI PRZYNALEŻNYMI I UDZIAŁEM W NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ, ORAZ UDZIAŁEM W WŁASNOŚCI (dzierżawie wieczystej) DZIAŁKI NA KTÓREJ JEST POSADOWIONY BUDYNEK.
2) Po dwóch tygodniach, w przypadku braku odzewu z strony SM, złożyć ponaglenie.
3) Wszystkie pisma do SM składać z potwierdzeniem na kopii ich odbioru - ważne. To będą dowody w sprawie.
4)Jeżeli dalej SM nie będzie odpowiadała, lub dalej będzie żądała wpłaty 50% wartości mieszkania,złożyć do sądu pozew o nakazanie SM ZŁOŻENIA OŚWIADCZENIA WOLI, PRZENOSZĄCEGO WŁASNOŚĆ MIESZKANIA ....(itd jak wyżej). Tu jest problem, bo w aktualnie obowiązującym stanie prawnym, musimy wnieść opłatę sądową, która wynosi 5% wartości przedmiotu sporu, czyli 5% wartości rynkowej mieszkania. W takim przypadku jak ten, gdzie SM żąda 50% tej wartość, to ta kwota będzie określała wartość przedmiotu sporu. W pozwie obowiązkowo żądamy zwrotu kosztów sądowych i procesowych, a wtedy tą kwotę opłaty sądowej w całości odzyskamy, po korzystnym dla nas wyroku i jego uprawomocnieniu się.
5) Może być tak, że SM ma podjętą uchwałę o "Określeniu przedmiotu odrębnej własności lokali w nieruchomości ...". Wtedy,nie składamy pozwu, tylko musimy postarać się o to, aby mieć tą uchwałę osobiście i czekamy, aż wejdzie w życie nowa ustawa o SM. Wtedy z tą uchwałą, oraz zaświadczeniem z spółdzielni, z poświadczonymi notarialnie podpisami osób ją reprezentujących:
1) o dokonaniu przez zainteresowanego najemcę spłaty zadłużenia z tytułu świadczeń wynikających z umowy najmu;
2) o spełnieniu przesłanek, o których mowa w art. 47 ust. 6 ("z grubsza" to chodzi o to, że uchwała jest prawomocna),
idziemy do sądu-wydział ksiąg wieczystych i składamy wniosek o założenia księgi i dokonanie wpisu do niej, przenoszącego na nas własność.
6) Możemy też nie składać pozwu do sądu, jeżeli SM nie ma do tej pory takiej uchwały i czekać na nową ustawę, a wtedy zwrócić się do rady nadzorczej SM o podjęcie jej i wtedy dalej postępować tak jak napisałem w punkcie 5. Moim zdaniem jednak, złożenie pozwu, jest dla nas bezpieczniejsze, z uwagi na fakt, że zanim się te nowe procedury się "dotrą", upłynie trochę czasu.
W ŻADNYM Z OPISANYCH WYŻEJ PRZYPADKÓW NIE BĘDZIE NAM POTRZEBNY NOTARIUSZ.

TA SPRAWA  jest potwierdzeniem "złej woli" występującej gremialnie po stronie prawie wszystkich SM. Jej nagłośnienie medialne na naszej witrynie http://temidacontrasm.info/ mogło by jej bardzo pomóc, a także wielu innym ,podobnym, a szeroko występującym w Polsce sprawom. Prosimy więc o kontakt na kontaktowe adresy mailowe.