Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Gość |
#6762014-12-22 09:20Nie chcę, żeby moje pieniądze z podatków szły na kościół, jestem niewierząca i nie zamierzam poddawać się prawom wprowadzanym przez kościół wyłącznie dla powiększenia ich zasobów materialnych. Nie ma kasy na teatry, a daje się lekką ręką 16 milionów na świątynię opatrzności. Żyjemy w XXI wieku a nadal dajemy się traktować jak ciemny lud. Prawo w państwie powinno być grubą krechą oddzielone od kwestii wiary, to sprawa intymna każdego obywatela. |
norika |
#677 Re: Re: Re:2014-12-22 17:05Co do ostaniego zdania - Kościół mówi, że rozwody są złe, ale nie przeszkadza mu to brać grubych pieniędzy za tzw. unieważnienia małżeństwa zwane potocznie rozwodami kościelnymi. To jeden z dowodów hipokryzji tej instytucji. |
Gość |
#679 Re:2014-12-23 20:57Jak się pisze na jakiś temat, to warto mieć odrobinę pojęcia w danym temacie, a nie mylić całkowicie pojęcia. Państwem wyznaniowym, czyli czytaj "kościelnym" jest np. Izrael, a nie Polska. Ale jak tak to juz jest jak ktoś tylko mówi, a nie ma wiedzy na dany temat. |
Gość |
#680 Re: Re:2014-12-23 21:16"Inne kultury szanują inne przekonania." Szczególnie muzułmanie oraz Żydzi, a także spora część hindusów szanują inne przekonania. Tak bardzo szanują je, że z braterską milością mordują osoby o innych poglądach lub innej wierze. Po prostu wzory do naśladowania. |
Pablo |
#681 Re: Re: Re: Re: Re:2014-12-23 21:29#444: zyg-zak - Re: Re: Re: Re: "Ludzie niewierzący w Polsce - to nie świeta inkwizycja , znasz przypadek ,żeby ktoś z niewierzących zamordowal z tym kraju kogoś innego li tylko za to, że wierzy ? ludzie wierzący nigdy nie byli z tego powodu ani paleni na stosach, ani lamiani kolem natomiast niewierzący przez wierzących -owszem, a ty z tych wierzącyh azjatow czy rzymian ? tak z ciekawości pytam ..." Ja znam, m. in.: bł. ks. Jerzy Popiełuszko
|
Pablo |
#682 Re:2014-12-23 21:37Polska jest krajem świeckim. Może warto przejechać się do Izraela lub do paru innych państw na Świecie zeby zobaczyć co oznacza państwo wyznaniowe. |
Pablo |
#683 Re:2014-12-23 21:38Chyba nie masz pojęcia, co oznacza taliban i gdzie panuje. Warto nieco bardziej zgłębić temat. |
zyg-zak |
#684 Re: Re: Re: Re: Re: Re:2014-12-31 22:09#681: Pablo - Re: Re: Re: Re: Re: Ks Poplełuszko nie zginął za wiarę tylko za to , że robił cos czego robić nie powinien jako ksiądz , jeśli ksiądz chce się mieszac do polityki- powinien zrzucić sutanne |
Gość |
#6882015-01-04 00:06Aż dziw bierze że w cywilizowanym kraju swieckosc państwa wymaga petycji... Konstytucja do cholery a nie Biblia czy Koran! |
Gość |
#6892015-01-05 14:56Nadszedł czas aby każda grupa czy religia utrzymywała swoje, a nie składać swoje brzemię na innych i udawać, że wszystko jest Ok. To na pewno nie jest po bożemu. |
wredniak |
#690 Re:2015-01-08 21:24pkt. 8 - a czy kościół prowadzi jakąś działalność gospodarczą przynoszącą mu dochody. |
Gość |
#6912015-01-09 08:16podpisałam tę petycję ponieważ jestem już zmęczona tym co wyprawia kler a poza tym każdy punkt jest wg mnie właściwy |
Gość |
#6932015-01-09 09:53Władze samorządowe naszej gminy są pod wypływem proboszcza z naszej parafii, który ma na wszystko wpływ, nie szanuje ludzi tu mieszkających, organizując nawet przekupstwo radnych wybranych w demokratycznych wyborach. To mnie obrzydza. |
Ryszard |
#694 Re:2015-01-16 13:55brawo, jest to rzeczowa odpowiedź bojownikom o "tolerancję" . Wg nich tolerancja to zakaz nauczania religii, to zakaz istnienia religii w życiu publicznym. A jak jest np ze studiami gender? nie mówię o krytyce, niepochwalający tylko, jest homofobem!! to jest prawdziwa TOLERACNCJA
|
Gość |
#6952015-01-18 09:13Trzeba skończyć z wydawaniem milionów, na instytucję, która przez wieki, robiła więcej złego niż dobrego i teraz też, zamiast łączyć, dzieli ludzi. Rozdział Kościoła i Państwa, powinien być widoczny, jak "Mur Chiński". |
gość |
#696 Re:2015-01-19 10:50A ja nie chcę żeby z moich pieniędzy jako podatnika były refundowane leki antykoncepcyjne... i co ? i nie ma sprawiedliwości na tym świecie.... |
zzz |
#698 Re: Re:2015-01-22 16:15srender nie gender, poza tym wasza sekta katolska też bierze na to pieniądze |
Gość |
#6992015-01-23 19:25Nie dla religii w szkołach. W szkołach uczy się więcej grup religijnych i każdemu należałby się oddzielny katecheta. Nie wolno nikogo pominąć ani poniżać za to, że jest innego wyznania. A tak będzie kiedy tylko jedna religia będzie dominować. |
Kara |
#7002015-01-27 10:50Dodałabym do tego jeden punkt który według mnie jest ważny. Przy odbiorze dowodu każdy zaznaczałby jakiej jest wiary/religii (z tych zarejestrowanych w Polsce) byłyby też opcje agnostyk, ateista, nie chcę ujawniać, oraz inne. Te dane liczone byłyby do statystyk. Jestem wierząca ale jestem zdecydowanie przeciwko sakramentom udzielanym dzieciom. Jestem chrześcijanką ale zdecydowanie nie jestem katoliczkom i nie podoba mi się to, że chrzczone są nieświadome dzieci a bierzmowanie często pod przymusem jest w gimnazjum a podobno jest to sakrament dojrzałości chrześcijańskiej. Poniżej kilka moich przemyśleń. Uważam, że część winy za obecną sytuację ponoszą pseudo ateiści którzy biorą ślub kościelny, chrzczą dzieci, posyłają je na religię. Ja mimo tego, że jestem wierząca jeśli będę miała dziecko nie ochrzczę go. Przedstawie mu różne światopoglądy, jeśli zechce to przyjmie jedno z nich. Zdecydowanie wykluczyłabym religię ze szkół gdyż dzieci oraz młodzież są często zmuszane do tego by w zajęciach religii uczestniczyć. W liceum przez rok miałam filozofię i uważam, że to dobry pomysł by w szkole średniej był przynajmniej rok filozofii. Jeśli chodzi o antykoncepcje, tabletkę po, aborcję itp. itd. to jest ogromna ochrona życia poczętego, ale gdy dziecko już się narodzi to nikogo już owe dziecko nie obchodzi. Wychowanie (nie hodowanie) dziecka wymaga bardzo dużo czasu oraz środków finansowych a jeśli chodzi o domy dziecka w większości jest po prostu koszmarnie. Wśród niektórych panuje błędne przekonanie, że tabletka Po jest w jakimkolwiek stopniu poronna. Nie jest. Zapobiega ona zapłodnieniu, jeśli do niego doszło to w żaden sposób nie zaszkodzi. Jestem zdecydowanie za antykoncepcją, pomaga ona zapobiegać tragediom. Bo ślub dwojga ludzi którzy się nie kochają i wychowują dziecko którego nie chcą uważam za tragedię. Jeśli ktokolwiek jest przeciw tabletce Po, mam prostą radę niech po prostu jej nie bierze. Jestem wegetarianką. Nie bronię innym jedzenie mięsa. Po prostu sama go nie jem. Z moich obserwacji wynika, że jeśli ktoś nie jest za Kościołem to traktuję się tę osobę jakby była przeciwko niemu. Tak samo jest z Bogiem. Niektórym bardzo trudno uwierzyć, że można być neutralnym. Wciąż żywa jest zasada "kto to nie jest z nami, ten jest przeciwko nam" i brak chęci popierania/wspomagania/uczestnictwa jest traktowany jako atak. Pozdrawiam :)
|
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
95261 Utworzone: 2024-11-13
SPRZECIW MIESZKAŃCÓW ZABRZA ORAZ UCZNIÓW I PRACOWNIKÓW ZS17 W SPRAWIE MOŻLIWYCH ZMIAN/LIKWIDACJI ZESPOŁU SZKÓŁ NR 17 W ZABRZU
1370 Utworzone: 2024-11-15
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
351 Utworzone: 2024-11-15
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1545 Utworzone: 2024-10-21
Petycja o NATYCHMIASTOWE rozwiązanie Reprezentacji Polski w piłce nożnej
527 Utworzone: 2024-10-15
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1227 Utworzone: 2024-11-08
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17114 Utworzone: 2023-10-23
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4050 Utworzone: 2024-09-23
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1374 Utworzone: 2024-11-08
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
270 Utworzone: 2024-11-09
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
49 Utworzone: 2024-11-16
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
45 Utworzone: 2024-11-16
Protest pacjentów i ich rodzin oraz opiekunów - przeciw wejściu w życie nowelizacji przepisów dotyczących świadczeń rehabilitacji leczniczej
5823 Utworzone: 2024-10-15
no to the death penalty
305 Utworzone: 2024-11-08
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
541 Utworzone: 2024-11-12
Petycja w obronie bezpieczeństwa prawnego obywateli i nieusuwalności sędziów
4952 Utworzone: 2023-12-09
PETYCJA w sprawie wstrzymania procedowania ZPI i odstąpienia od projektów zabudowy terenu Górek Czechowskich w Lublinie
998 Utworzone: 2024-10-29
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa- budowa nowego, bezpiecznego mostu nad Rudawą w Mydlnikach
28 Utworzone: 2024-11-15
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
965 Utworzone: 2024-11-10
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
660 Utworzone: 2024-11-07