Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Gość

2014-08-09 21:55

Tak jestem za
hmmm

#302 Re: Re:

2014-08-09 22:14

#298: Humanus - Re:  

"dzięki KK można osiągnąć zbawienie"    od  czego  ?   co  to  jest  to  zbawienie  i  dlaczego  nie można  go  osiągnać  w  inny  sposob, np  w  taki, że  jest  się  dobrym  czlowiekiem  ?  powymyślali  jakies  "grzechy"  i  za  to  każą  pokutować  ...  przepraszam  ale  ta  rozmowa  zanczyna  byc  nurząca ,  toż  gimnazjaliści  nie  wierzą  w żadnych  bogow ,  otchlanie  piekielne,  aniolkow  i  diabolkow  a  tu  niby  dorosly  czlowiek   a wyjeżdza  z  tekstem  o  ZBAWIENIU ...  samonakręcająca  się  maszynka... zbawienie  osiągniesz  dzieki  KK  ale  zeby je  uzyskać  musisz  chodzić  do  kościola  ,  jesli chodzisz  do kosciola  to musisz  sie  go  sluchac  we  wszyskim,  jesli dobrze   sluchasz  to  wiesz  że  zbawienie  masz  juz  zapewnione  bo  ktoś  , umarl  za  ciebie  aby  "odkupić"  twoje  grzechy  ,  ta  osobą jest  Jezus,  wiec  masz  obowiązek  uczestniczenia  w  OFIERZE  na jego pamietke  i  przy okazji  zlozenia  tez ofiary  "co łaska"  etc  etc  etc  .... w  efekcie  ...  szaman  zabiera  ofiarę    a  ciemny  ludek  usatysfakcjonowany,  nasz  klient,  nasz pan jak to  mowia,   i  wilk i  owca  nasycone  ,  wilk  ofiarą ,  owca  strawą  duchową  :)  śmieeeeeeeeszne  baranku  boży,   no śmieszne  ,  tak  dzialaly  WSZYSTKIE   wiary  od  początku  dziejów  ludzkości ...    wystraszony ludek przynosil  na " oltarz  panski "  wolu  a  kiedy  szaman   zaklinający  grzechotką  bóstwo  zostawal  sam,  miał  żarcia  na  tydzień  i  nie  częstował boga ...no  chyba , że  tylko  dymem  pieczystego  ,  wystraszony  ludek  powoli  z  czasem  przstawal sie  bać  "gniewu  boskiego"  w  postaci  piorunow   panazeusowych  i  marsowych  min  boga  wojny ,    więc  trzeba   bylo użyc  kolejnego  chwytu  aby  ludek  dalej  byl  ludkiem  i przynosil  ofiary,  szamany  kombinowaly  i   wymyslono i  wmowiono   ludkowi   "grzech"  oraz  ZBAWIENIE ktore  mialo  nastąpic  poprzez  syna  bożego  ,  po  śmierci   przedstawiciela  ludku ,  zbawienie  ( nowy , niezane  dotąd  ludowi wyraz )    zaofiarowal  kolejny  już  ,  najprawdziwszy  z prawdziwych  bogów  ,  bo  sam  BOG  przez  duże  B  .zbawienie  oczywiscie,  prosze  bardzo ...do  uslug ....ale  tylko pod  warunkiem .  że  ...no  ... te  ofiary  ...ofiary nadal  beda  się pojawiać  na  ołtarzu ...może  już nie  woly  ale  drob,  owoce  świeże  pieczywko    co  tam kto  ma  ,  a jak nie  ma  żywego  inwentarza  to może byc  gotówka  ...i  ludek  durny  wierzył,  ciułał i  ofiarował  bo  bardzo ale  to bardzo  zapragnął  zostać  zbawionym   i  tak  sobie   szamani   sory  ...wtedy  juz  chyba  kaplani  dobrze  żyli w  zgodzie  ze  swoim  umilownym  ludkiem     ale  jak  to  z  ludźmi  bywa.  ludek  zacząl   szemrać  po setkach lat  oczekiwania na  swojego wybawce , że  czekają  ,  czekają  a  tu  nic  ...    no i  w końcu   MUSIALA  sie  pojawić  kluczowa  karta  przetargowa  i  bilet  do raju  czyli  sam    JEZUS  ...bez  niego...wstęp do  kosmosu  przecież  zabroniony    ,  mówię  panu  ..jak  się  ludek ucieszył !!!!!!   ma  w  końcu  PEWNOSC  , ze  tylko  przez  Jezusa  ,  tylko  tą  drogą   dostąpią  zaszczytu  obcowania  zez  samym  Bogiem  przez  duże  B  ...     wie  Pan  co  ?   żal  mi  tych  co  w to uwierzyli  ...stracili  kasę  i  może  drogę  do prawdziwego  boga ..  bo  jednak  w  historii ludzkości   bylo  ich  troche  ,,,tyakich    mniej  lub bardziej  prawdziwych , nawet namacalnych   a także  jedynych, więc  ?  maja  pozamiatane  ?  bajka  fajna ,  efekt  końcowy  -taki  sobie ,  nabijanie   ludzi  w butelke  i  sprzedawanie  gruszek  na   wierzbie  bez  możliwości  sprawdzenia  czy gruszka  jest  osiągalna,  to  wg  mnie  ani  moralne  ani  etyczne   zajecie  dla  kogokowiek  -  szczegolnie w  XXI  wieku,  i  na  koniec  jeszcze  jedna  uwaga  ... tak sobie  myślę, ze  żadna  wiara  nie jest  szkodliwa i nie  stanowi  problemu  póki  wierzący  w  nia  wierzący, nie  zaczyna wierzyć, że  wszyscy  inni  ludzie  mają  wrącz  obowiązek  wierzenia   w  to samo  w  co  on  wierzy  i  probuje    ...e  tam    próbuje ....  bez  pardonu  "zaraża  "  i  wciska  swoje  wierzenia   innym  !   -  wtedy  pojawia  się  już  problem,    bez  odbioru

Gość

2014-08-09 23:54

moim zdaniem trzeba jak najszybciej obalic władze kk w polsce ale chyba jeszcze wladza nasza nie jest na to gotowa aby z nimi walczyc
belfer

#304 Re: postuluje troche wiecej logiki rozumowania

2014-08-10 00:20

#15: -  Szanowny adwersarzu, mieszasz g...o z majonezem.Nikt nikomu nie zabrania odbywac modlow, pielgrzymek i innych praktyk religijnych. Ale niech to robi PRYWATNIE! I niech wlodarze tych religijnych zabobonow utrzymuja sie TYLKO Z DATKOW WIERNYCH i niech NIE WTRACAJA SIE DO RZADZENIA!

Gość

2014-08-10 07:43

Najwyższy czas.

Gość

#306 Re:

2014-08-10 08:22

#15: -  

Swarożyc również jest częścią naszej kultury, na której wyrosła nasza Ojczyzna, a mimo to nigdzie go nie widać.

Na zagranicznych wyciczkach nikt nie jest okadzany kadzidełkami jeśli nie wyrazi na to zgody. Inne kultury szanują inne przekonania. U nas głównie się o szacunku mówi. To nie jest to samo.

Nie można dbać o przestrzeganie odbywania innych zajęć w miejsce religii, jeśli szkoła akurat "przypadkiem", "z braku zainteresowania rodziców" itp. nie ma pedagogów mogących takie zajęcia prowadzić. W praktyce niewiele szkół jest przygotowana na zajęcia z etyki zamiast religii. Kompletnie "niechcący".

Gość

2014-08-10 09:23

To petycja wskazująca, że polska władza POWINNA zacząć przestrzegać konstytucji tego kraju.
Humanus

#308 Re: Re: Re:

2014-08-10 10:26

#302: hmmm - Re: Re:  

Nie można osiągnąć w inny sposób, bo do zbawienia niezbędne jest karmienie się Ciałem i Krwią Chrystusa, a transsubstancjacja zachodzi tylko we Mszy świętej jeżeli we właściwy sposób wypowiedziano słowa konsekracji, była ona sprawowana przez wyświęconego katolickiego księdza itd.
"Toż gimnazjaliści nie wierżą" - po pierwsze, nie schodźmy do poziomu gimnazjum, jesteśmy dorośli. po drugie "społeczny dowód słuszności" to nie dowód. To że oni nie wierzą nie znaczy, że ja też mam nie wierzyć.
Jeśli już jesteśmy przy Ofierze - nie pamiątka, ale ta sama Ofiara co na Golgocie. Ofiara "co łaska" jest "co łaska" zatem pan ksiądz może nawet nie zobaczyć mojego portfela, moja to rzecz.
O sprawie innych wiar się nie wypowiem, bo to prosi się o Katechizm K. Katolickiego. Poza tym strumień świadomości, który Pan zafundował jest straszny. Także ten fragment proszę sobie przypisać na plus, znokautował mnie Pan :)
Jeśli chodzi o inne wiary - myślę, że gdyby zamiast katolików miał Pan islam z jego wojującymi rządaniami to zatęskniłby Pan za tymi "wszędzie-wciskającymi-się katolikami pragnącymi władzy", którzy czasem pójdą na pielgrzymkę, powiedzą w TV prawdę o aborcji i będą paradować z krzyżami na szyjach zamiast z bombą pod kurtką.
Nie chcę wrzucać wszystkich muzułmanów do jednego worka ale tam łatwiej o jakieś ekscesy.

hmmmm

#309 Re: Re: Re: Re:

2014-08-10 10:44

#308: Humanus - Re: Re: Re:  

i  tym  sie rożnimy  drogi  panie,  pan  nie  wierzy  w  islam i  setkę innych  religii  ,  ja  także  plus   w   jedną -  pańską  , hasełko  " karmienie  się    ciałem  i krwią  Chrystusa ", pomijając  cala  duchowość tej  czynności - brzmi  strasznie...zwlaszcza  w  uszach dzieci  ,  prosze  o tym  pamietać  ,  bez  odbioru  po  raz  drugi  !!!

Gość

#310 Re: Re: postuluje troche wiecej logiki rozumowania

2014-08-10 11:02

#304: belfer - Re: postuluje troche wiecej logiki rozumowania 

punkt 7 - wystarczy czytać ze zrozumieniem o finansowaniu
punkt 2 - w sprawie rządzenia będzie się wtrącać reprezentując wiernych jako obywateli

Również postuluję logikę. Milego dnia

Gość

2014-08-10 11:16

Petycja nie bylaby konieczna, gdyby nasz rzad przestrzegal Konstytucje.

Gość

2014-08-10 12:15

Bardzo cenna inicjatywa.
Małgorzata Wojtaszek
Gość

2014-08-10 12:50

Świeckie Państwo jest dla Wszystkich Obywateli.

Małgorzata Wojtaszek

hmmm

#314 Re: Re:

2014-08-10 13:11

#306: - Re:  

Slowiański  Swarożyc ,  nie  mial  szans  zresztą  jak  pozostale  słowiańskie  bostwa,  na  to  aby  rozwinąć  skrzydla  i  stać  się  bogiem   a  nawet  Bogiem,  azjatycko  - rzymscy  katolicy  mu na  to  nie  pozwolili  , przywlekli  tu  swojego  i  kazali w  niego  uwierzć

Gość

2014-08-10 14:25

Czas na wprowadzenie w życie ideałów epoki Oświecenia: świeckiego i racjonalnego państwa. Mija już 250 lat - czas najwyższy na zrealizowanie tych postulatów.

Gość

2014-08-10 16:30

Chcę mieć prawo swobodnego wyboru,a nie prawny przymus :-(

Gość

#317 Re:

2014-08-10 17:01

#316: -  

Prawny przymus. Leżę i kwiczę. Dziecko, Ty przymusu na oczy nie widziałeś

xxxgośćxxx

#318 Re: Re:

2014-08-10 17:58

#317: - Re:  

jesli  to  twoje  dziecko  ,  to  powiedz  mu  to w  domu,  musisz  tutaj  ?

Nitsche

#319 Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.

2014-08-10 18:55

#15: -  

Zadaniem Kościoła nie jest dbanie o interesy jego członków. Wierni będąc członkami Kościoła są nadal obywatelami państwa i mają swoją reprezentację pozakościelną. Zadaniem Kościoła jest pomoc wszystkim ubiegającym się o wstęp do nieba w osiągnięciu celu. Do wypełnienia tego zadania Kościół nie potrzebuje latyfundiów, nieruchomości, dotacji na utrzymanie rozleniwionego kleru. 

Nitsche

#320 Re: Re: Re:

2014-08-10 19:00

#302: hmmm - Re: Re:  

W większości religii z biegiem czasu alienowała się grupa pasterzy żyjących na koszt trzody wiernych.

Gość

2014-08-10 19:16

Szkoda,że musimy podpisywać takie petycje skoro mamy to zapewnione w Konstytucji,ale widocznie trzeba o tym przypominać...
twarde prawo, ale prawo

#322 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-08-10 19:41

#309: hmmmm - Re: Re: Re: Re:  

Toż to jawne molestowanie nieletnich i podlega pod paragraf

Gość

2014-08-10 19:53

Tylko świeckie państwo daje szansę na szeroko pojęty rozwój i wolność w wyrażaniu myśli. Pozostawanie w oparach religii katolickiej uczyni z nas ludzi niezdolnych do samodzielnego myślenia, a więc zacofanych i o średniowiecznej mentalności. Nie zgadzam się na taką Polskę.

Gość

#324 Re: Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.

2014-08-10 20:31

#319: Nitsche - Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy. 

Myli się Pan. 
O funduszu kościelnym pisałem - można znosić. tak samo nie mam nic przecwko finansowaniu Kościoła tylko z podatków katolików (tudzież darowizn, tacy i jakkolwiek by to nie było rozwiązane)

Natomiast KK troszczy się także o doczesny interes wiernych podobnie jak organizacja zrzeszająca niepełnosprawnych troszczy się o interesy niepełnosprawnych, jakieś organizacje rolników troszczą się o interesy rolników itd. Tak działa społeczeństwo obywatelskie i demokracja. I jeśli w takim chcemy żyć (a ktoś już tu chyba doszedł do wniosku, że zapewnia to ładny rozwój) to musimy się godzić na wielość myśli i poglądów w życiu społecznym. I własne przekonanie o tym, że dany pogląd jest błędny można wyrażać, ale nie można go zakazać. Jeśli ktoś jest przeciwnikiem dajmy na to poglądów ekologów, to nie zabroni im się wypowiadać tylko będzie podawał kontrargumenty.
Co jeszcze ciekawe - misją KK jest ewangelizować i nawracać. Wypełnia zatem swoje zadanie.

zyg-zak

#325 Re: Re: Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy.

2014-08-10 20:42

#324: - Re: Re: Nie jest OK. W p.2 zawarłeś błąd myślowy. 

Jesli    dzialalność krk  jest   misją  ewangelizacji  i nawracania  ,  nie  należy się  jej  wynagrodzenie  za  pracę,   a  przynajmniej nie  z kieszeni polskiego  podatnika,    to  watykan  wysyla  swoich  misjonarzy  ,  zatem  to  on  powinien  także  utrzymywac  swoich  wysłannikow  , proste