Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Quoted post

Humanus

#308 Re: Re: Re:

2014-08-10 10:26

#302: hmmm - Re: Re:  

Nie można osiągnąć w inny sposób, bo do zbawienia niezbędne jest karmienie się Ciałem i Krwią Chrystusa, a transsubstancjacja zachodzi tylko we Mszy świętej jeżeli we właściwy sposób wypowiedziano słowa konsekracji, była ona sprawowana przez wyświęconego katolickiego księdza itd.
"Toż gimnazjaliści nie wierżą" - po pierwsze, nie schodźmy do poziomu gimnazjum, jesteśmy dorośli. po drugie "społeczny dowód słuszności" to nie dowód. To że oni nie wierzą nie znaczy, że ja też mam nie wierzyć.
Jeśli już jesteśmy przy Ofierze - nie pamiątka, ale ta sama Ofiara co na Golgocie. Ofiara "co łaska" jest "co łaska" zatem pan ksiądz może nawet nie zobaczyć mojego portfela, moja to rzecz.
O sprawie innych wiar się nie wypowiem, bo to prosi się o Katechizm K. Katolickiego. Poza tym strumień świadomości, który Pan zafundował jest straszny. Także ten fragment proszę sobie przypisać na plus, znokautował mnie Pan :)
Jeśli chodzi o inne wiary - myślę, że gdyby zamiast katolików miał Pan islam z jego wojującymi rządaniami to zatęskniłby Pan za tymi "wszędzie-wciskającymi-się katolikami pragnącymi władzy", którzy czasem pójdą na pielgrzymkę, powiedzą w TV prawdę o aborcji i będą paradować z krzyżami na szyjach zamiast z bombą pod kurtką.
Nie chcę wrzucać wszystkich muzułmanów do jednego worka ale tam łatwiej o jakieś ekscesy.

Odpowiedzi

hmmmm

#309 Re: Re: Re: Re:

2014-08-10 10:44:09

#308: Humanus - Re: Re: Re:  

i  tym  sie rożnimy  drogi  panie,  pan  nie  wierzy  w  islam i  setkę innych  religii  ,  ja  także  plus   w   jedną -  pańską  , hasełko  " karmienie  się    ciałem  i krwią  Chrystusa ", pomijając  cala  duchowość tej  czynności - brzmi  strasznie...zwlaszcza  w  uszach dzieci  ,  prosze  o tym  pamietać  ,  bez  odbioru  po  raz  drugi  !!!