Petycja ws. Dyrektywy Tytoniowej

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. Dyrektywy Tytoniowej

Partnerstwo "Polska bez Dymu"
Autor petycji

#1 Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

2012-12-19 14:02

Petycja dotyczy prac nad unijną Dyrektywą Tytoniową, która ma wprowadzić m.in. duże ostrzeżenia obrazkowe na paczkach papierosów oraz zakazać dodatków smakowych. Te rozwiązania zmniejszą atrakcyjność papierosów dla dzieci i młodzieży! Niestety, polski rząd zaczyna się wycofywać z poparcia pod wpływem nacisku lobby firm tytoniowych, które obawiają się strat. Pokażmy, że jesteśmy ważniejsi niż interes branży tytoniowej.

Palacz mentolowych slimów

#2 Hahaha

2012-12-19 15:51

Ciekawe czym załatacie dziurę po akcyzie... dostaniecie podatek od czystego powietrza... albo cóś równie głupiego.
Kamil Knyszewski

2012-12-19 16:19

Koncerny tytoniowe nigdy o tym nie mówią ale koszt leczenia z powodu palenia papierosów znacznie przekracza zysk państwa z akcyzy
pozdrawiam
Student Zdrowia Publicznego
mt

2012-12-19 18:17

Popieram zdecydowanie
społecznik

#5 Re: Hahaha

2012-12-19 20:19

#2: Palacz mentolowych slimów - Hahaha

Genialny komentarz na miarę onetu :) Oczy mi krwawią, kiedy dostrzegam niewiedzę tej wielkości i naprawdę czasem warto byłoby zaglądnąć do odpowiedniego źródła. Otóż to kiedy weźmiemy razem koszty chorób odtytoniowych (zarówno bezpośrednie jak i pośrednie) to okazuje się, że polski podatnik dopłaca do interesu palacza i to niemałą kwotę. Wpływy z akcyzy są niewystarczające. To bardzo niewygodny argument, o którym się zapomina, a przecież z powodu palenia umiera nam ok. 70 000 rodaków każdego roku. Tych ludzi trzeba leczyć, a terapia do tanich nie należy.

Dbający o interes publiczny - lekarz

#6 Petycja

2012-12-21 00:04

Popieram zdecydowanie. Za refundację leków u chorych na POChP, będących palaczami powinny płacić koncerny tytoniowe a nie NFZ. No cóż, Pan Minister Arłukowicz jest namiętnym palaczem, widzę to często na lotnisku. Petycji chyba nie podpisze?
Taz

#7 Re: Re: Hahaha

2012-12-21 16:08

#5: społecznik - Re: Hahaha

Jaka konkretnie kwota jest wydawana na leczenie chorób odtytoniowych - ze wskazaniem źródła poproszę.

Wpływy do budżetu z akcyzy od wyrobów tytoniowych

2004 – 9,28 mld zł

2005 – 9,82 mld zł

2006 – 11,25 mld zł

2007 – 13,48 mld zł

2008 – 13,46 mld zł

2009 – 16,06 mld zł

2010 – 15,13 mld zł

Źródło MF, via Money.pl

Autor petycji

#8 Re: Re: Re: Hahaha

2012-12-21 16:41

#7: Taz - Re: Re: Hahaha

Polska nie finansuje działań edukacyjnych w zakresie ograniczenia epidemii palenia tytoniu, więc co tu dopiero mówić o badaniach liczących koszty leczenia i koszty społeczne (przedwczesne renty, świadczenia chorobowe i pielęgnacyjne, zasiłek socjalny dla osieroconych dzieci). Ostatnie takie badania były zrobione w 2004 r. i zostały podsumowane w raporcie Ciecierski "Ekonomiczne aspekty palenia tytoniu i opodatkowania wyrobów tytoniowych". Wskazano tam, że koszty opieki zdrowotnej wynikające z leczenia chorób związanych z paleniam wyniosły 18 mld zł (w 2004 r.), a inne koszty związane z paleniem tytoniu, w tym zmniejszenie produktywności i wskaźnika zatrudnienia szacowano w tym samym roku na 15 mld zł. Tak jak Pan wskazał wpływy do budżetu państwa z tytułu podatku akcyzowego od wyrobów tytoniowych w 2004 r. wyniosły ponad 9 mld zł. Sam Pan widzi, że już wtedy nasze państwo poniosło straty. Obecnie koszty leczenia, z uwagi na rozwijającą się medycynę i inne czynniki, wzrastają. Stąd szacuje się, że koszty leczenia chorób odtytoniowych są dwukrotnie wyższe niż wpływy do budżetu państwa z akcyzy.

Niepaląca

#9 Re: Petycja

2012-12-21 19:27

#6: Dbający o interes publiczny - lekarz - Petycja

Racja! Za skutki alkoholizmu powinny płacić browary, polmosy i winnice, za leczenie skutków otyłości - producenci coli, chipsów i burgerów, lekomania to wina koncernów farmaceutycznych a jak ktoś ulegnie wypadkowi przechodząc na czerwonym to niech zapłaci za karetkę albo zostanie tam gdzie upadł bo sam sobie winien.

I tylko szkoda że za  niekompetencję, fanatyzm i głupotę niektórych decydentów płacić musimy wszyscy solidarnie.

Jakub (rowniez niepalacy)

2013-01-03 14:22

W zyciu nie podpisze rownie glupiej petycji.
Inicjatorom polecam zalozenie nowej petycji - wniosek o pelne sprywatyzowanie dluzby zdrowia, zeby palacze leczyli sie jedynie za swoje pieniadze, a palaczom pozwolcie palic takie papierosy, jakie chca, a koncernom zarabiac na tym pieniadze, na co jest popyt. A jak kogos martwia palace 16-latki, to niech podpisze petycje o zaostrzenie systemu kontroli sprzedazy, a nie samej sprzedazy..
Pozwolcie ludziom robic to, co chca ze swoim zyciem.
Ania K

#11 Re:

2013-01-07 13:57

#10: Jakub (rowniez niepalacy) -

Mnie na przykład bardziej niż to, że palacze palą (bo niech sobie robią ze SWOIM życiem co chcą) martwi to, że przy okazji podtruwają mnie, moje dziecko, mojego męża i mój budżet domowy.

Taz

#12 Ale jak się wycofa mentole slimy bo o to w tej dyrektywie chodzi

2013-01-07 14:22

Ale jak się wycofa mentole slimy to ludzi po prostu pójdą na bazar. Kupią jakiś szajs z przemytu ale podróbki z kawałkami metalu i szczurzymi odchodami i dalej będą palić tyle ile palili dotąd.
SodomazGomorą

#13 Re: Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

2013-01-07 16:47

#1: Partnerstwo "Polska bez Dymu" - Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

Ponieważ ,autora petycji nie można zidentyfikować -a nie sądzę by ,ktoś kto o tę słuszna sprawę w gruncie rzeczy podejmuje inicjatywę, wstydził sie sam siebie- zatem wirzę w tym co njajmniej drugie ukryte dno"BA mam jakieś przekonanie,że nie idzie o petycję w samej rzeczy. To coś co skrywa się pod  działaniem "petycja"  jest podstępną metodą na wejście w posiadanie danych adresowych ,konieczynych do przesyłania niechcianych spamów ,a to dajmy na to reklama samochodów ,proszku do prania sexshopów czy "syganały od wróża czy wróżki. Z tego powodu nie podpisze  tego "anonima" zwanego  petycją i tyle.

kmieciu

#14 Re: Re: Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

2013-01-07 23:46

#13: SodomazGomorą - Re: Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

UNSUCCESSFUL TROLL IS UNSUCCESSFUL.

Idź do Macierewicza :)

Autor petycji

#15 Re: Re: Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

2013-01-08 10:08

#13: SodomazGomorą - Re: Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

Szanowny "SodomazGomorą" Partnerstwo Polska bez Dymu zostało założone przez Stowarzyszenie Manko oraz Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych w celu integracji sił środowisk naukowych, eksperckich oraz społecznych. Partnerstwo podejmuje wszelkie działania, które doprowadzą do maksymalnego ograniczenia zjawiska używania wyrobów tytoniowych w Polsce i tym samym eliminacji ogromnych skutków zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych jakie ono ze sobą niesie. Partnerstwo wspiera zmiany legislacyjne (również te na poziomie europejskim) i uczestniczy w debacie publicznej, zrzeszając ekspertów z zakresu zdrowia publicznego, medycyny, ekonomii czy marketingu.

Partnerstwo nie ma ukrytych zamiarów, również takich jak przesyłanie niechcianych spamów. Partnerstwo skorzystało z możliwości otwarcia petycji on-line celem szerszego zebrania poparcia dla opisanej w petycji idei.

Oczywiście szanujemy każdą Państwa decyzję, zarówno tę o podpisaniu, jak i tę o nie popieraniu petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej.

Z pozdrowieniami

Wioleta Tomczak

Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych

Partnerstwo Polska bez Dymu

student pracy socjalnej

#16 Całym sercem popieram inicjatywę

2013-01-10 09:53

Należę do jednej z tych osób, które się podpisały pod ustawą. Jest jak najbardziej słuszna. Niestety praktycznie każde działanie, nawet te najbardziej słuszne, które leży w interesie społeczeństwa czasem jest krytykowane. Namówiłem kilka osób do podpisania ustawy i przyznam, że się nie zawiodłem. Te osoby widzę, że się wpisały, za co im serdecznie dziękuję. Ogólnie natrafiłem na tą inicjatywę sprawdzając stornę internetową Stowarzyszenia Manko, którego działalność (także prowadzona przez Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych) całym sercem popieram. Wiem, że palenie papierosów ze względu na swoje rozpowszechnienie jest w zasadzie najpoważniejszą przyczyną niszczącą zdrowie na dziesiątki sposobów. Niestety koncerny tytoniowe mają ogromne fundusze, a ludzie palący papierosy rzadko wykazują wystarczająco dużo empatii, żeby nie narażać niepalących (zwłaszcza dzieci) na inhalację dymem tytoniowym, zawierającym tysiące substancji w tym około 40 kancerogennych. Ja w każdym razie nie poddaje się i cieszę się niezwykle, że Państwo podejmują wciąż nowe ciekawe inicjatywy. Ostatnio przeprowadziłem krótki wykład na temat szkodliwości palenia oraz rozdałem uczestnikom materiały edukacyjne, które dostałem z Centrum Onkologii. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów w przeprowadzaniu działań promujących zdrowie.
NIE CHCESZ TO NIE PAL ALE WARA OD MOICH WYBORÓW!

#17 ZATOŃSKIEGO SPONSORUJE PFIZER A WAS?

2013-01-16 03:05

#15: Partnerstwo "Polska bez Dymu" - Re: Re: Przesłanie petycji ws. Dyrektywy Tytoniowej

A kto Was finansuje? Od znanego 'eksperta' Zatońskiego producent gum Nicorette czyli Pfizer kupił 50. 000 sztuk egzemplarzy książek zatońskiego więc mamy jasność.

A jak u Was?

Autor petycji

#18 Re: ZATOŃSKIEGO SPONSORUJE PFIZER A WAS?

2013-01-17 12:01

#17: NIE CHCESZ TO NIE PAL ALE WARA OD MOICH WYBORÓW! - ZATOŃSKIEGO SPONSORUJE PFIZER A WAS?

Szanowna Pani / Szanowny Panie (niestety nie wiem, jak się zwracać)

Prowadzone przez nas działania antytytoniowe nie są finansowane przez żadną firmę farmaceutyczną w Polsce. Nie ukrywamy, że od kilku lat nasze działania od strony merytorycznej i finansowej są wspierane przez Inicjatywę Bloomberga, w skład której wchodzą WHO, Campaign for Tobacco-Free Kids, World Lung Foundation, CDC Foundation i John Hopkins Bloomberg School of Public Health. Jesteśmy również organizacjami pożytku publicznego. Wydawane przez nas publikacje (w przypadku PTPZ publikacje dot. palenia tytoniu to "Poradnik dla kobiet w ciąży", "Szkoły wolne od dymu tytoniowego" i "Miejsca pracy wolne od dymu tytoniowego") są nieodpłatnie udostępniane na stronie internetowej.

Z pozdrowieniami

Wioleta Tomczak

Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych

E-100 Heavy Tank

#19 Heheheehe

2013-01-21 21:14

Tutaj antynikotynka a na stronie MANKO zaproszenie na browarka czyli co ? Są złe nałogi i dobre nałogi ? Fałsz i obłuda
musthahh

#20 Re: Heheheehe

2013-02-07 13:58

#19: E-100 Heavy Tank - Heheheehe

Kolejne dziecko internetowego trolla, skąd to się bierze! Chętnie wypiłbym piwko, wszak jedno teoretycznie nie zaszkodzi w przeciwieństwie do paczki fajek.

E-100 Heavy Tank

#21 Re: Re: Heheheehe

2013-02-11 17:53

#20: musthahh - Re: Heheheehe

Jeden papierosek też nie zaszkodzi a wiesz ile chorób i nieszczęść powstaje dzięki nadużywaniu alkoholi ? Tobie przeszkadza palenie ,innym napici alkoholicy .

Daria

#22 Re: Re: Petycja

2013-06-04 07:41

#9: Niepaląca - Re: Petycja

Za skutki wypadków powinny oczywiście płacić koncerny samochodowe;)

Daria

#23 Re:

2013-06-04 07:49

#3: Kamil Knyszewski -

Proszę o wiarygodne dane odnośnie :

1. bezpośredniego wpływu nikotynizmu na występowanie chorób nowotworowych - w liczbach

jeśli masz dobrych wykładowców, to powiedzą tylko, że JEST. Ale jaki, konkretnie i naukowo w liczbach - to już nie. Nie ma takich badań, trzebaby wyeliminować zbyt wiele zmiennych, zeby jakikolwiek naukowiec (poważny naukowiec) mógł przeprowadzić takie badania i sie pod nimi podpisać.

Ja mogę stwierdzić, ze wstawanie lewą nogą powoduje degenerację stawu biodrowego, rozpropagować to dzielnie po świecie - i wyjdzie na to samo. Na logikę wpływ może być - ale jaki? Hmmm...

2. Jaki jest koszt leczenia chorób "występujących z powodu palenia papierosów"?

Również w liczbach. Z konkretnym podziałem na np. problemy krążeniowe WYWOŁANE nikotynizmem i wywołane innymi czynnikami, PoChp WYWOŁANE nikotynizmem i wywołane innymi czynnikami, i tak dalej...

Proszę również o odniesienie danych liczbowych do zysków gospodarki - miejsc zatrudnienia, nie tylko w branży tytoniowej, ale z uwzględnieniem np. sektora handlowego, sektora nawozów sztucznych - i znów - i tak dalej...

Widać, ze jesteś Studentem... W zdrowiu publicznym jeszcze sporo się musisz nauczyć, w ekonomii - tym bardziej.

Daria

#24 Re: Re: Re: Re: Hahaha

2013-06-04 07:57

#8: Partnerstwo "Polska bez Dymu" - Re: Re: Re: Hahaha

niestety naukowcy, do dziś dnia nie są zgodni co do faktycznego wpływu palenia tytoniu na występowanie chorób (i wcale nei nowotwory sa tu najroźniejsze). Poważne opracowania mówią tylko o CZYNNIKU RYZYKA. Trudno więc mówić o odniesieniu kosztów społecznych do zysków z akcyzy, bo nie da się ich na poważnie obliczyć. Można tylko wymyślać. A tym razem to wymyślanie i snucie teorii ma spory wpływ na polską gospodarkę.

Daria

#25 Zakażmy...

2013-06-04 08:09

W NOWOTWORY Journal of Oncology • 2008 • volume 58
czytamy:

Od ponad 20 lat organizacja IARC ocenia ryzyko zachorowania
na nowotwory złośliwe w odniesieniu do
ich lokalizacji w poszczególnych narządach. Pierwsza
kompleksowa ocena pochodzi z roku 1980 i powstała na
podstawie doniesień UICC Technical Report Series [5],
gdzie czynniki ryzyka podzielono na dwie grupy: ze strony
gospodarza oraz środowiska. Sześć czynników ryzyka
ze strony gospodarza to: płeć, wiek, predyspozycje genetyczne,
obecność zmian przednowotworowych, choroby
predysponujące oraz występowanie mnogich nowotworów
pierwotnych. Dziesięć czynników środowiskowych
to: sytuacja socjoekonomiczna, palenie tytoniu, leki,
alkohol, dieta, promieniowanie, zawód, zanieczyszczenie
powietrza, obyczaje seksualne i ciąża oraz czynniki
biologiczne.

Jak widać sporo jest czynników ryzyka. Którego jeszcze zakażemy?
Proponuję wprowadzenie nakazu diety wege, zakaz uprawiania seksu (tu podpada i czynnik ryzyka "ciąża"), zakaz spożywania alkoholu, itd.

Tylko z wiekiem i płcią może być problem...