Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Gość

/ #533 Emeryt z Zabrza do Pani Marii i nie tylko...

2012-02-08 11:26

Na Slasku np w ZABRZU tez chcielismy wykupic nasze mieszkania zgodnie z prawem tz na podstawie Ustawy z 15 grudnia 2000r o spoldzielniach mieszkaniowych. Zlozylismy stosowne wnioski w terminie tj w 2007r,uregolowano kwestje finanswe ze strony lokatorow-czynsze itp, wplacilismy jeszcze wowczas obowiazujace tz naklady konieczne-obliczone przez spoldzielnie. Ale matactwa Prezesow prowadzily do wydluzenia procesu przeksztalcen mieszkan.Nie chciano dopuscic aby ludzie sami decydowali o swoich mieszkaniach. Organizacja przetargow na docieplenia budynkow, wszelkiego rodzaju remonty to przeciez ZLOTY INTERES. Dwa jednakowe budynki stojace od siebie w odleglosci 40 m docieplane przez dwie rozne firmy i roznica w cenie 300 procent! Remont 3metrowego balkonu w 20 letnim budynku [przygotowanie i polozenie kafelek + pomalowanie barierki],to koszt 6 tys zl. Trwalo to do 15lipca 2009 kiedy TK wypowiedzial sie na temat art48 punkt3, orzekajac niezgodnosc powyzszego przepisu z Konstytucja. Slusznie zreszta bo mieszkancy placa na remonty tz fundusz remontowy [ja place miesiecznie 110zl]. Zwrocono wowczas nam pieniazki z nakladow koniecznych i powiedziano ze dalszych przeksztalcen nie bedzie. Jest tak do dzis choc do tej pory nikt prawa nie zmienil!!! W spoldzielni LUIZA w Zabrzu do chwili wstrzymania procesu uwlaszczen,przeksztalcono znajomym,poplecznikom i niektorym co sie przy okazji ,,musieli,, zalapac ok 350 lokali. Inna sprawa jest,ze prezesi spoldzielni znalezli sobie mocnych poplecznikow w osobach bylych decydentow kopaln,hut i innych zakladow pracy,ktore przekazaly budnki, stwozonym na bazie dzialow mieszkaniowch,spoldzielnia. Dyrektorzy kopaln i kierownictwo powolano do Rad Nadzorczych w spoldzielniach i kaska z boku dalej plynie. W miedzyczasie zawlaszczono pieniadze spoldzielcow z kaucji mieszkaniowych np wplacajac w 1988r kwote 1o8ooo zl dzis nalicza mi sie 30zl do zwrotu. W chwili obecnej macki-dlugie rece prezesow spoldzielni siegaja rowniez do Sadow, ktore zawieszaja rozprawy choc nie maja takiego prawa w SPRAWACH CYWILNYCH. Nie sposob tu wszystkiego opisac. Ale ciekawi mnie jak teraz CI co stwozyli TEN RUCH SPOLECZNY- PETYCJA- FORUM- LICZBA SYGNATARIUSZY wykozystaja poparcie dane IM w calym kraju i nie tylko. Ja podpisuje sie tu obiema rekami z cala rodzina. Pozdrawiam.