Petycja w sprawie określenia w Planie Ogólnym granic strefy zabudowy śródmiejskiej.

Katowice, dn. 26.09.2024 r.

Stowarzyszenie KATO Protest
ul. Raciborska 13/11
40-074 Katowice

Szanowny Pan Marcin Krupa,
Prezydent Miasta Katowice
ul. Młyńska 4 40-098 Katowice

PETYCJA

w sprawie określenia w Planie Ogólnym granic strefy zabudowy śródmiejskiej.

Szanowny Panie Prezydencie, w najbliższych miesiącach urzędnicy i urzędniczki podległego Panu Urzędu tworzyć będą najistotniejszy dokument planistyczny dla naszego miasta – Plan Ogólny, który zdefiniuje uwarunkowania i kierunki zagospodarowania przestrzennego w Katowicach na następne dekady. Jednym z istotnych punktów opracowania tego Planu powinno być wyznaczenie granic strefy zabudowy śródmiejskiej, która pozwala na zagospodarowanie przestrzeni znajdującej się w niej na specjalnych zasadach – zgodnie z Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002r. (Dz.U. 2022  poz. 1225 z późniejszymi zmianami).

Konsekwencją zakwalifikowania terenu do zabudowy śródmiejskiej jest m.in.: złagodzenie o połowę (par 13 pkt 4) wymogów dot. odległości budynku z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi od innych obiektów (par 13, pkt 1b) określonych w wyżej wzmiankowanym Rozporządzeniu, a także zmniejszenie wymogów dotyczących czasu oświetlenia pokoi mieszkalnych (1,5 godziny zamiast 3), w tym dla mieszkań jednopokojowych nie stawia się żadnych wymagań (0 zamiast 3 godzin)!

Rozumiemy, że prowadzenie nowych inwestycji, w warunkach zgrupowania intensywnej zabudowy na obszarze śródmieścia wymaga specjalnego podejścia i odrębnych, mniej wyśrubowanych, zasad. Dlatego też uważamy wyznaczenie takiej strefy za konieczność. Jednocześnie mając na względzie dobro publiczne, dobrostan mieszkańców i mieszkanek centralnych części Katowic wnosimy o wyznaczenie strefy zabudowy śródmiejskiej ograniczonej od pólnocy ul. Chorzowską i al. Walentego Roździeńskiego. Jednocześnie wnosimy o szeroko zakrojone konsultacje społeczne i eksperckie dotyczące ustanowienia pozostałych granic.

Mapa5.png

Ograniczenie strefy zabudowy śródmiejskiej wyłącznie do ścisłego centrum Katowic leży w szeroko pojętym interesie obywateli i obywatelek naszego miasta, będzie miało zbawienny wpływ na ład przestrzenny w mieście, transport, a także na eliminację skutków kryzysów środowiskowych, tj. miejskie wyspy ciepła, susze czy powodzie błyskawiczne. Prosimy o uwzględnienie naszego postulatu w pracach nad Planem Ogólnym dla Katowic.

Z poważaniem,
Piotr Ziegler

Podpisując, akceptuję, że Piotr Ziegler będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: