Petycja o nadanie koniom statusu zwierząt towarzyszących

Wnosimy o nadanie KONIOM, tytułu ZWIERZĄT TOWARZYSZĄCYCH oraz należnych im praw do poszanowania, życia bez bólu, cierpienia, przedwczesnej śmierci. Wnosimy o wprowadzenie zakazu hodowli tych zwierząt na mięso, które w naszym kraju, kulturze, społeczeństwie i tak nie jest popularne. Wnosimy o zakaz zabijania ich bez powodów medycznych. Wnosimy o zakaz wykorzystywania koni do pracy, również w jeździectwie, w wieku poniżej 2 lat.

UZASADNIENIE

Konie, od zarania dziejów, na całym świecie, uznawane były za najznamienitsze spośród zwierząt. Odważne, mądre, szybkie, dostojne. Były i są, symbolem siły, potęgi, zwycięstwa. Stawia im się pomniki. Są integralną częścią pomników największych bohaterów, rycerzy, królów. Do niedawna, były dumą również Polskiego narodu. Ich posiadanie świadczyło o wysokim statusie. Co prawda przed rozwojem obecnej cywilizacji, automatyzacji, były wykorzystywane również do pracy. Przy ich udziale budowano drugi, fabryki, prowadzono gospodarstwa, ale te czasy już dawno minęły. Ich siła zastąpiona została maszynami.

Dzisiaj konie trzymane są dla przyjemności, sportu, w celach terapeutycznych, ale powinny być traktowane humanitarnie. Dlaczego są sponiewierane, zapomniane, wzgardzone. Utraciły nie tylko prawa, ale również szacunek człowieka.

Siodło zakłada im się, kiedy są jeszcze dziećmi. Ich kości, mięśnie są zbyt słabe, aby dźwigać człowieka. Nim osiągną wiek dojrzałości, oddawane są do rzeźni jako stare, wyniszczone, kalekie, choć tak naprawdę są tylko młodymi końmi skrzywdzonymi przez ludzi. Innych ich braci spotyka jeszcze gorszy los. Idą na mięso, na eksport, konają w mękach. W najbardziej niehumanitarny sposób odbiera im się wszystko, co mają, wszystko, na co zasługują. Pomału, w cierpieniu, strachu, przerażeniu, wykrwawiają się. Długo, boleśnie. Nie sposób nie reagować.

Nie godzi się bowiem człowiekowi tak traktować swoich wybawców, przyjaciół, niezwykle pięknych, mądrych zwierząt. Nie godzi się tak traktować kogokolwiek. To bardzo egoistyczne, nieludzkie.

Dlatego dzisiaj poruszamy ten temat. Problem koni i naszego człowieczeństwa.

Prosimy o nadanie im praw, uszanowania ich, uznania za naszych towarzyszy. Ustanowienie przepisów chroniących ich życie.

ZDJĘCIA

8a45dee04ef394d65eb6e96c6879.jpg

golden-rider-957288_1920.jpg

freeze-frame-3562658_1920.jpg

animal-3099035_1920.jpg

horses-2904536_1920.jpg

inbound10557275056129453344.jpg

Fundacja Opieki i Rozwoju "Humanitares"    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Fundacja Opieki i Rozwoju "Humanitares" będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: