Rozbudowa Szkoły Podstawowej nr 118 we Wrocławiu o blok sportowy z basenem oraz nowe sale dydaktyczne

Szanowny Panie Prezydencie,
Szanowni Radni.

My, uczniowie, nauczyciele, rodzice uczniów Szkoły Podstawowej nr 118 we Wrocławiu oraz mieszkańcy przyległych osiedli, zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie działań mających na celu budowę bloku sportowego przyległego do naszej szkoły. Obiekt ten miałby mieścić halę sportową, basen oraz dodatkowe sale dydaktyczne.
Budowa basenu była planowana już w momencie wznoszenia szkoły, niestety nie udało się wtedy zrealizować tego zamierzenia. Decyzja Prezydenta Wrocławia z 2011 roku również zakładała budowę basenu, jednak i tym razem nie doszło do jej realizacji z przyczyn finansowych. Zarówno podczas budowy jak i w póxniejszym okresie, temat rozbudowy wraca cyklicznie na forum Miasta. Potrzeba rozbudowy nie minęła, wręcz przeciwe, jest coraz bardziej poożądana. W związku z tym ponownie zwracamy uwagę na potrzebę dokończenia tego ważnego projektu, który zaspokoiłby potrzeby naszej szkoły oraz całej lokalnej społeczności. Szkoła Podstawowa nr 118, położona w dynamicznie rozwijającej się części Wrocławia, boryka się z niedoborem infrastruktury sportowej, która mogłaby sprostać rosnącym potrzebom naszych dzieci.
W okolicy brak jest obiektu, który mógłby spełniać takie funkcje, co zmusza dzieci do korzystania z innych placówek, znacząco ograniczając dostępność do zajęć sportowych jedynie do wybranych klas.
W ostatniej dekadzie szkoła musiała zrezygnować z pomieszczeń przewidzianych na sklepik szkolny, w tym roku zlikwidowana została harcówka. Wszystkie te zmiany to efekt rosnącej ilości uczniów przy tej samej powierzchni szkoły. Szkoła zmuszona została do rezygnacji z wielu zajęć pozalekcyjnych rozwijających talenty i zainteresowania uczniów, z powodu braku wolnych przestrzeni.
W przeciwieństwie do żłobków i przedszkoli, Szkoła Podstawowa nr 118 nie odczuwa nadchodzącego niżu demograficznego. Wręcz przeciwnie, szkoła stale przyjmuje coraz większą liczbę uczniów, co podkreśla pilność i znaczenie naszej prośby. Tego typu obiekt służyłby nie tylko szkole, ale także całej okolicy, stając się centrum sportowym dla wszystkich mieszkańców osiedla.
Proponowany blok sportowy, składający się z hali sportowej, basenu oraz sal dydaktycznych, oferowałby szerokie możliwości aktywności fizycznej, zarówno w ramach zajęć szkolnych, jak i pozalekcyjnych. Dzięki temu:
1. **Zwiększy się poziom aktywności fizycznej uczniów**, co jest kluczowe dla ich zdrowia i prawidłowego rozwoju.
2. **Szkoła będzie mogła organizować różnorodne zajęcia sportowe**, co przyczyni się do odkrywania i rozwijania talentów sportowych wśród dzieci.
3. **Umożliwi to organizację międzyszkolnych zawodów sportowych**, co wpłynie pozytywnie na integrację uczniów z różnych placówek oraz na rozwój ducha rywalizacji w zdrowym i bezpiecznym środowisku.
4. **Wykorzystanie dachu budynku (możliwy teren rekreacyjny lub instalacje OZE) stanowiłoby nowoczesne i efektywne wykorzystanie przestrzeni**, co jest szczególnie istotne w miejskich warunkach, gdzie brakuje miejsca na rozbudowę poziomą.
5. **W takiej placówce mogłaby działać gimnastyka wodna jako zajęcia korekcyjne pomagająca w problemach postawy i wad kręgosłupa, co w dzisiejszych czasach wydaje się coraz większym problemem.
6. **Zwiekszenie powierchni szkoły umożliwi powrót min, zlikwidowanej harcówki oraz sklepiku szkolnego, pozowli także na rozładowanie pracowni szkołnych i gabinetów dydaktycznych.
7. **Warunki oraz mozliwość rozwoju naszej młodziezy także poza wyznaczonym programem szkolnym, pozwoli zadbać o prawidłowy rozwój młodych ludzi i zagospodarowanie często bezproduktywnego czasu wolnego.
Warto przy okazji dodać, że obawy mieszkańców o zwiększony ruch kołowy można rozwiać poprzez uporządkowanie i budowę dodatkowego parkingu obok sklepu Biedronka przy ulicy Szybowcowej, ewentualnie zorganizowanie dojazdu do placówki właśnie od strony Szybowcowej. Blok sportowy nie spowoduje wzrostu ilości uczniów, zdecydowanie poprawi jednak warunki nauki oraz rozwoju fizycznego dla już uczęszczających przyszłych pokoleń. Ruch pod szkołą paradoksalnie może ulec zmniejszeniu z powodu braku potrzeby wyjazdu dzieci busami do innych placówek co w tej chwili ma juz miejsce.
Inwestycja w rozwój infrastruktury sportowej to inwestycja w przyszłość naszych dzieci oraz w zdrowie i dobrostan całej społeczności lokalnej. Jesteśmy przekonani, że Państwa decyzja o wsparciu budowy tego obiektu przyczyni się do znaczącej poprawy warunków nauczania w naszej szkole oraz wpłynie pozytywnie na całe lokalne środowisko.
Mając na uwadze powyższe argumenty, liczymy na Państwa przychylność i podjęcie działań w celu realizacji tej ważnej inwestycji.

Szkola_Podstawowa_Nr_118_im_Pulkownika_Pilota_Boleslawa_Orlinskiego_bulwar_Ikara_Wroclaw_88438381.jpg

Podpisując, akceptuję, że Rodzice SP118 będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach:
Upoważniam Rodzice SP118 do przekazania informacji podanych przeze mnie w tym formularzu następującym stronom: