O podjęcie działań przez Rząd RP, w związku z zapadliskami w Trzebini

Al. Ujazdowskie 1/3, 00-583 Warszawa

P E T Y C J A

Szanowny Panie Premierze,

My, niżej podpisani Mieszkańcy i Przedsiębiorcy Trzebini, na podstawie ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. z 2018 r. poz. 870), wnosimy o podjęcie przez Rząd RP natychmiastowych działań, które realnie zapobiegną powstawaniu zapadlisk i podtopień na terenie osiedli Siersza i Gaj w Trzebini.

Problem zapadlisk i podtopień stanowi skutek niewłaściwej, bandyckiej likwidacji KWK Siersza w Trzebini, co dziś sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo na użytkowników terenów zamieszkania, dróg publicznych, rodzinnych ogródków działkowych, cmentarza, strefy kontrolowanej rurociągu naftowego Boronów-Trzebinia, czy magistrali kolejowej do Elektrowni Siersza.

Mając na uwadze dotychczasowy, wieloletni impas w tej sprawie i bezradność Gminy oraz Spółki Restrukturyzacji Kopalń w zakresie wypracowania trwałego rozwiązania projektowo-inżynierskiego zapadlisk i podtopień oraz stanowisko Ministerstwa Infrastruktury wskazującego, że nie jest celowe rozszerzanie ustawy przeciwpowodziowej w ten sposób, aby obejmowała ona także inwestycje związane z likwidacją szkód górniczych, zwracamy się apelem o podjęcie przez Rząd RP natychmiastowych działań, mających na celu przywrócenie bezpieczeństwa życia i zdrowia ludzi, ich mienia oraz bezpieczeństwa infrastruktury o strategicznym znaczeniu dla Państwa Polskiego.

Mieszkańcy i Przedsiębiorcy Trzebini