„Oddajcie Kamionkę!” Petycja przeciwko likwidacji Domu Studenckiego „Kamionka” w Krakowie

Skontaktuj się z autorem petycji

PODPISZ LIST OTWARTY WYDZIAŁOWEJ RADY SAMORZĄDU STUDENTÓW UJ!

2024-05-23 13:31:24

Członkinie i członkowie Wydziałowych Rad Samorządu Studentów UJ, Rad Domów Studenckich oraz Rad Mieszkańców, a także przedstawiciele osób studiujących w Radach Wydziałów wyrażają silne poparcie dla naszego strajku!

Autorzy listu otwartego potępiają nietransparentne działania władz uniwersyteckich, wytykając szereg błędów i zakłamań, przedstawianych na oficjalnych kanałach UJ. Powołują się na długą tradycję przypadków, kiedy pokojowe protesty mogą łamać prawo, zwłaszcza w oczach organów ścigania, lecz ich założenia były moralne, a dziś są uważane za słuszne. Przedstawiciele WRSS, RDS i RM apelują do władz o wycofanie się z groźby wyciągnięcia konsekwencji prawnych i dyscyplinarnych od wszystkich osób strajkujących.

Twórczynie i twórcy listu podkreślają, że skandaliczne pismo wystosowane 21 maja przez samorząd, NIE ZOSTAŁO SKONSULTOWANE Z UCZELNIANĄ RADĄ SAMORZĄDU STUDENTÓW, Z REPREZENTATYWNĄ LICZBĄ CZŁONKÓW WYDZIAŁOWYCH RAD SAMORZĄDÓW, Z CZŁONKAMI RAD MIESZKAŃCÓW DS, ANI TEŻ SZERZEJ ZE SPOŁECZNOŚCIĄ STUDENCKĄ! Autorki i autorzy deklarują, że w przypadku odmowy lub uniemożliwiania przez władze uniwersytetu realizacji postulatów oraz podjęcia z nami transparentnych, otwartych rozmów, oczekują ogłoszenia przez Samorząd strajku studenckiego przewidzianego przez przepisy prawa.

Należy podkreślić, że procedura strajku studenckiego, zawarta w Ustawie o Szkolnictwie Wyższym i Nauce, nigdy nie była wszczynana przez uprawnione podmioty. Apelujemy do władz o podjęcie z nami bezpośrednich negocjacji na przejrzystych zasadach. Nie damy się zastraszyć!

Podpisz list tutaj: List otwarty w sprawie „Kamionki” (google.com)

Studencka Inicjatywa Mieszkaniowa, Krakowskie Koło Młodych Inicjatywy Pracowniczej

17. MAJA ROZPOCZĘLIŚMY STRAJK OKUPACYJNY W KAMIONCE!

2024-05-17 16:17:42

Dotychczasowe rozmowy z władzami uczelni nie przyniosły rezultatów. Rektor Popiel, stwierdził, że rozmawiać będzie wyłącznie z Samorządem Studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego. Samorząd, w spotkaniu z nami, stwierdził, że remont Kamionki jest niemożliwy. Od kwietnia przekonujemy, że jest inaczej. Wobec przeciągania w czasie niepewnego losu tych budynków rozpoczynamy strajk okupacyjny. Społeczność studencka nadal nie otrzymała klarownych deklaracji dotyczących przyszłości Domu Studenckiego „Kamionka”. Rektor Popiel w jedynym oficjalnym piśmie stwierdził, że przed podjęciem decyzji konieczne jest określenie studenckiego zainteresowania zamieszkaniem w Kamionce. Jest to skandaliczne, biorąc pod uwagę fakt, że uczelni znane jest dokładne zapotrzebowanie na miejsca w domach studenckich.

W ostatnim roku akademickim ponad 500 studentów UJ nie otrzymało miejsca w akademiku, a tylko uniwersytet wie, ile wniosków o akademik zostało całkowicie odrzuconych. Ponad 1600 podpisów pod naszą petycją świadczy o ogromnym społecznym poparciu dla naszej inicjatywy. Kryzys mieszkaniowy w Krakowie jest palący – ceny wynajmu rzędu 1500 zł za pokój jednoosobowy są już normą. Akademiki oferują prawie trzykrotnie tańsze zakwaterowanie, zapewniając jednocześnie spokój i stabilność.

Do dziś niepewny jest także los Bursy Jagiellońskiej, która zgodnie z deklaracjami rektora elekta ma zostać przeznaczona na sprzedaż, gdy zostanie wybudowany akademik na Ruczaju. W takim wypadku UJ będzie mógł się pochwalić mniej więcej 39 nowymi miejscami, osiągniętymi w ciągu kilkunastu lat. Jest to niepoważne.

Dopóki nie zostanie odwołana uchwała Senatu UJ z 2018 roku w sprawie sprzedaży Kamionki, nieruchomość może być wystawiona kolejny raz na sprzedaż. Zaniepokojeni słowami rektora-elekta są obecni mieszkańcy Bursy Jagiellońskiej. Z roku na rok coraz trudniej znaleźć pokój blisko Kampusu na Ruczaju, nawet na rynku najmu. Dlatego nasz strajk zakończymy dopiero wtedy, gdy spełnione zostaną nasze żądania.

Żądamy:
1. Natychmiastowego wycofania się z prób sprzedaży DS „Kamionka" przez władze Uniwersytetu Jagiellońskiego. Odwołania uchwały Senatu UJ z 2018 r., zezwalającej na sprzedaż dwóch budynków.
2. Remontu dwóch budynków DS „Kamionka" i wznowienia działalności akademika od roku akademickiego 2024/2025.
3. Natychmiastowego wycofania się z planów sprzedaży „Bursy Jagiellońskiej" przez rektora elekta, prof. Piotra Jedynaka.
4. Przedstawienia projektu budowy nowych domów studenckich na terenie Kampusu na Ruczaju oraz zabezpieczenia na ten cel środków finansowych.
5. Zapewnienia ze strony władz uczelni, że żadna osoba nie poniesie żadnej odpowiedzialności prawnej i dyscyplinarnej za udział w strajku okupacyjnym.

Dnia 17. maja 2024 r. DS “Kamionka” przestał być pustostanem!

Studencka Inicjatywa Mieszkaniowa

W kwestii wsparcia dla osób protestujących kontaktować się można z nami poprzez media społecznościowe i pod adresem email: kmipkrakow[małpa]gmail.com

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.