List otwarty do Prokuratora Generalnego Adama Bodnara w sprawie aresztowania rezydenta w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii z Gorzowa Wielkopolskiego

Skontaktuj się z autorem petycji

Zakończenie zbierania podpisów

2024-05-16 10:28:20

Dziękujemy wszystkim za wsparcie. Łącznie pod listem otwartym podpisało się 2196 osób.

Poza listem otwartym i listą podpisów, do Prokuratora Generalnego przesyłamy list przewodni o następującej treści:

W imieniu grupy lekarzy i przedstawicieli innych zawodów medycznych przesyłamy list otwarty skierowany do Pana Prokuratora dotyczący aresztowania rezydenta w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii z Gorzowa Wielkopolskiego. Powyższa sprawa ma fundamentalne znaczenie nie tylko dla powyższego lekarza, lecz także dla całego środowiska medycznego w naszym kraju, a przede wszystkim dla naszych pacjentów.

Pierwotnie zakładaliśmy, że list będzie głosem lekarzy pracujących w oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii. Wśród jego sygnatariuszy znalazły się setki specjalistów anestezjologii i intensywnej terapii z całej Polski, lekarze specjalizujący się w tej dziedzinie, kierownicy oddziałów anestezjologii i intensywnej terapii oraz klinik akademickich, a także naukowcy. Przedmiotowa sprawa budzi jednak tak wielkie zainteresowanie, że list podpisali także liczni przedstawiciele innych specjalizacji lekarskich, a także innych zawodów medycznych, w tym pielęgniarstwa i ratownictwa medycznego.

Podpisy pod listem zbierane były przez kilkadziesiąt godzin. W tak krótkim czasie uzyskaliśmy wsparcie ponad dwóch tysięcy osób. Świadczy to o zaangażowaniu środowiska medycznego w tę sprawę. Gdyby możliwość podpisywania listu trwała dłużej, z pewnością na liście znalazłoby się znacznie więcej sygnatariuszy. Z uwagi na rangę sprawy oraz fakt, że lekarz wciąż pozbawiony jest wolności, zamknęliśmy listę i już dziś przesyłamy do Pana Prokuratora list wraz z listą podpisów.

List zostaje wysłany w formie cyfrowej oraz pocztą tradycyjną.

Dr n. hum, lek. Aleksander RutkiewiczSpecjalista Anestezjologii i Intensywnej Terapii

Dr hab. n. hum, dr n.med. Anna Paprocka-LipińskaSpecjalista Anestezjologii i Intensywnej Terapii,Specjalista Medycyny Ratunkowej

Aleksander Rutkiewicz

Planowany koniec zbierania podpisów.

2024-05-15 11:34:49

W dniu jutrzejszym o godz. 12:00 kończymy zbieranie podpisów. Chcemy wysłać nasz list przed weekendem.

Aleksander Rutkiewicz

Pomóż uzbierać więcej podpisów tej petycji.

Jak promować petycję?

• Udostępnij petycję na swojej tablicy na Facebooku i w grupach związanych z tematyką petycji.
  • Skontaktuj się ze swoimi przyjaciółmi
    1. Napisz wiadomość, w której wyjaśnisz, dlaczego podpisujesz się pod tą petycją, jako że ludzie są bardziej skłonni złożyć swój podpis, gdy rozumieją, jak ważny jest temat.
    2. Skopiuj i wklej adres internetowy petycji do swojej wiadomości.
    3. Wyślij wiadomość za pomocą poczty e-mail, usługi SMS, serwisów Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.