Bardzo wysoka cena za m3 wody w Gminie Mędrzechów

Szanowny Panie Wójcie,

W imieniu mieszkańców Mędrzechowa zwracamy się z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego cena za wodę i odprowadzanie ścieków w naszej gminie wynosi obecnie 18,37 zł za m³. Jest to kwota znacznie wyższa niż w sąsiednich gminach, takich jak Olesno, Dąbrowa Tarnowska czy Żabno, gdzie mieszkańcy płacą 14,46 zł za m³ wody i kanalizacji, a cena ta nie ulegnie zmianie do 27 września 2025 roku. Tak duża różnica w cenach jest dla nas niezrozumiała, tym bardziej że gminy te są porównywalne do naszej pod względem wielkości i liczby mieszkańców.

Dodatkowo, docierają do nas informacje o możliwej kolejnej podwyżce, która mogłaby podnieść cenę z 18,37 zł do około 20 zł za m³. Jest to dla mieszkańców szokująca informacja, która budzi ogromny niepokój. Już teraz wielu z nas ma trudności z opłacaniem rachunków przy obecnych stawkach, a dalsza podwyżka jeszcze bardziej pogorszy naszą sytuację finansową. Taka nagła i znacząca podwyżka jest dla nas całkowicie niezrozumiała i nieakceptowalna.

Do tej pory koszt wywozu szamba wynosił około 400 zł i mieszkańcy mogli to robić zgodnie ze swoimi potrzebami. Teraz, przy kanalizacji, stałe opłaty będą wielokrotnie wyższe, co stanowić będzie poważne obciążenie finansowe dla wielu rodzin.

Cena 18,37 zł za m³, a tym bardziej jej potencjalny wzrost do 20 zł, nie jest przez nas akceptowalna. Prosimy o wyjaśnienie, jakie czynniki wpływają na tak wysokie koszty w porównaniu do sąsiednich gmin oraz jakie działania gmina planuje podjąć, aby ulżyć mieszkańcom w obliczu tych obciążeń finansowych.

Jeżeli nie zostaną podjęte odpowiednie kroki w celu wyjaśnienia i zmniejszenia tych kosztów, będziemy zmuszeni zwrócić się do Wojewody, a także do Regionalnej Izby Obrachunkowej, która kontroluje gospodarkę finansową jednostek samorządu terytorialnego. Zgodnie z ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. 2001 nr 72 poz. 747 z późn. zm.), opłaty za te usługi muszą być ustalane w sposób przejrzysty, a ich wysokość uzasadniona rzeczywistymi kosztami świadczenia usług.

Mieszkańcy mają prawo do pełnej i rzetelnej informacji na temat sposobu ustalania cen, a także do zrozumiałych wyjaśnień dotyczących ewentualnych podwyżek. Liczymy na szybkie działania i odpowiedź, które pozwolą znaleźć rozwiązanie korzystne dla wszystkich mieszkańców naszej gminy.

Z poważaniem,

Mieszkańcy Gminy Mędrzechów

Podpisując, akceptuję, że Petycje będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: