Protest przeciwko traktowaniu pasażerów linii kolejowej Łódź-Wawa
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Protest przeciwko traktowaniu pasażerów linii kolejowej Łódź-Wawa
Tomasz Miodek Autor petycji |
#201 Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość2014-11-04 22:50#200: urban - Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość Czyli standard. Nie bo nie, a stanowisko Prezesa UTK mamy w d... |
urban |
#202 Re: Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość2014-11-06 14:51#201: Tomasz Miodek - Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość No własnie. To po co taki prezes? Za moje podatki gość siedzi na stołku, dostaje pewnie kupe kasy i go wszyscy olewają. W sumie ja też bym mógł pisać że jestem zbulwersowany (lub popularne słowo: zaniepokojony) sytuacją na kolei itp itd. Może ktoś mi zaproponuje takie stanowisko? Jestem otwarty na propozycje... :) |
#203 Re: Re: Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość2014-11-07 11:52#202: urban - Re: Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość W sumie, ja Cię mogę na prezesa UTK wziąć. Tylko najpierw załatw mi fuchę ministra infrastruktury :-p Ja też umiem powiedzieć "taki mamy klimat" ;-) |
urban |
#204 Re: Re: Re: Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość2014-11-07 12:36#203: Tomasz Miodek - Re: Re: Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość Dobra a tak na poważnie: Czy masz w zanadrzu kolejny krok by w jakiś sposób PLK i przewoźnicy odczuli że sytuacja na kolei nam sie nie podoba?? Jak tam z twoim zbieraniem podpisów? |
#205 Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość2014-11-12 08:11#204: urban - Re: Re: Re: Re: Re: Re: stanowisko prezesa UTK a rzeczywistość Tak. Ja zawsze jestem przygotowany na kilka kolejnych kroków. Na ten moment prowadzimy rozmowy. Podpisy są właśnie przekazywane do wszystkich zainteresowanych stron, byliśmy już w IC, MIR, dziś jeśli dobrze pamiętam jest spotkanie w KM, a równolegle spotkanie władz z Wojewodą Łódzkim i chyba z PR. Ze względu na te rozmowy ja się jeszcze powstrzymuję z uruchomieniem kolejnego kroku - skargi to UTK w której domagamy się kar. Pismo jest gotowe, ale dopóki ze spotkań wynikają jakiekolwiek szanse na postęp, jeszcze je wstrzymuję. Czekam też na wynik reklamacji w sprawie taksówki. Wygląda wstępnie na to, że uda mi się uzyskać zwrot za taksówkę, przy okazji będę zgłaszał do UOKiK i UTK nieprawidłowości w tym zakresie. |
Kai |
#206 KM dniach 07/11 , 12/11 opoznienia ponad 120 min2014-11-13 18:18Witam, chciałam poprzec wszystkich protestujacych. W ostatnich dniach - nowy rozkład jazdy od 07/11 - Trasa Warszawa -Skierniewice ( dojezdzam na odcinku Warszawa Włochy Jaktorów) KM 19976 odjeżdżający z Warszawa Włochy 15:36 jechał ponad 120 min !!! i tak kazdego kolejnego dnia. To naprawdę koszmar. Rozkład jazdy nijak ma się do realiów. Czy mozna gdzieś ubiegać się o zwrot - choć w części za bilet miesiączy?
|
urban |
#2072014-11-13 19:2613 listopada miały odbyćsie znowu jakieś rozmowy. Ktoś zna jakieś szczegóły?? |
#208 Re: KM dniach 07/11 , 12/11 opoznienia ponad 120 min2014-11-14 06:17#206: Kai - KM dniach 07/11 , 12/11 opoznienia ponad 120 min Można próbować zwrócić bilet miesięczny jako przyczynę wskazując nie dotrzymanie warunków przez przewoźnika. Wtedy powinni oddać proporcjonalnie kwotę do pozostałego czasu bez pobierania odstępnego. Niestety trudno ocenić co ostatecznie zrobi przewoźnik. 15:36 to nie jest czasem Bolimek? Przecież jego wywalili z aktualnego rozkładu (do końca listopada)? Przypominam też, że rozkład na stronie rozkla-pkp.pl ma się nijak do rzeczywistego rozkładu. Staramy się utrzymywać w 100% prawidłowy rozkład (ale nadal nie uwzględniający opóźnień ;-) ) na naszej stronie, pod adresem http://kolej.miodek.net/rozkladJazdy Pozdrawiam |
#209 Re:2014-11-14 06:19Tak, były rozmowy z KM oraz ponowne z IC. Niestety jestem w tej chwili za granicą, postaram się z lotniska coś więcej napisać. |
Gość |
#210 Re: Re: KM dniach 07/11 , 12/11 opoznienia ponad 120 min2014-11-14 06:59#208: Tomasz Miodek - Re: KM dniach 07/11 , 12/11 opoznienia ponad 120 min Witam, dziękuję za odpowiedż. Ten pociąg o którym pisałam - to zwykły osobowy KM. W dniu wczorajszym przesiadłam się na Wiedeńkę ( 16:51 W.Zachodnia), może tochę lepiej się jechało, ale róznież był postój w Grodzisku Mazowieckim. A ztym biletem powalczę , choć po kilku moich próbach reklamacyjnych KOLEJ gra na zwłokę, prosząc ciągle o uzupłnienie braków formalnych.
|
urban |
#211 Re: Re:2014-11-16 15:55no i dalej nic nie wiadomo co ustalono 13 listopada..... ech..... |
#212 13 listopada2014-11-17 08:39Pozwolę sobie przekleić (zaznaczam, że nie moje) Dodam, że z odbyć się miało jeszcze spotkanie władz Koluszek z Wojewodą Łódzkim odnośnie honorowania biletów PR-IC (ze strony PR), ale tu na razie jeszcze nic do mnie nie dotarło. 13.11.2014 odbyło się spotkanie z przedstawicielami grupy Łódź – Warszawa Ciężka Przeprawa, a przedstawicielami spółki PP InterCity. W spotkaniu ze strony dojeżdżających udział wzięli: Niestety w spotkaniu po raz pierwszy nie wziął udziału wicemarszałek województwa łódzkiego Pan Dariusz Klimczak. Powstrzymały go obowiązki zawodowe. Taki czas, musimy to zrozumieć. W spotkaniu ze strony PKP IC udział wzięli: Niestety funkcji nie zapisałem, były to osoby od rozkładów jazdy oraz oferty. Mieliśmy usłyszeć konkrety, a spotkanie miało charakter bardzo roboczy, dlatego nie funkcja jest tu ważna a wypowiedziane słowa. Rozmowę podzieliliśmy na kilka głównych segmentów: Przechodzimy do ustaleń: HONOROWANIE BILETÓW KM-PKP IC NA TRASIE SKIERNIEWICE - WARSZAWA FINALNY KSZTAŁT ROZKŁADU JAZDY PO 14.12.2014 ZASTĘPCZA KOMUNIKACJA AUTOBUSOWA CENY BILETÓW MIESIĘCZNYCH HONOROWANIE BILETÓW PR-PKP IC NA TRASIE SKIERNIEWICE – ŁÓDŹ To chyba tyle z rzeczy najważniejszych. Jeśli coś pominąłem (a było kilka tematów pobocznych typu obsługa osób niepełnosprawnych czy bilety elektroniczne/karty) to proszę Krzyśka i Anię o dopowiedzenie, bo ja już padam z nóg. Mam szalony dzień za sobą. Jeszcze raz dziękuję całej ekipie za poświęcony czas. |
Gość |
#2132014-11-23 16:15Ja dojeżdżam codziennie do Warszawy z Grodziska Mazowieckiego. Pociąg osobowy jadący zgodnie z rozkładem jazdy powinien tę odległość pokonać w ciągu 1 godziny. Biorąc pod uwagę odległąść wynoszącą 30 km daje to niezbyt imponującą prędkość 30 km/godzinę. Zanim rozpoczęto modernizację linii kolejowej pociągi jeźdżiły 2 razy prędzej i udawało im się dojechać do warszawy w ciągu 30 minut. Teraz pociągi często się opóżniają i zdarza się, że pociąg jedzie z Warszawy do Grodziska ponad 2 godziny, czyli jego przeciętna prędkość to 15 km / godz. Taką prędkość osiąga średnio sprawny rowerzysta. Nie rozumiem dlaczego tak złe funkcjonowanie kolei jest tolerowane. Czy nikt nie nadzoruje funkcjonowania tej firmy? |
banacha |
#214 Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione....2014-11-24 08:57....słyszeliście o tym, podobno TLK planowane zmiany rozkładu jazdy na 13.XII (kiedy już przynajmniej teoretycznie miało to przyzwoicie wyglądać) przenosi na luty 2015. |
#215 Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione....2014-11-24 10:42#214: banacha - Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione.... Nie, pierwsze słyszę. Jest to o tyle ciekawe, że tak od IC jak i od PLK cały czas mamy (względnie) pozytywne informacje. Masz jakieś publiczne źródło (media, stanowisko rzecznika, informacja na stronie)? |
#216 Rozkład 1-13 XII 2014 gotowy2014-11-24 10:44Opracowaliśmy kolejny okres rozkładu (1 - 13 XII 2014). Rozkład dostępny jest do pobrania pod adresem http://kolej.miodek.net/rozkladPrzyszlyTab. |
banacha |
#217 Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione....2014-11-25 09:13#215: Tomasz Miodek - Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione.... Dostałam info, że w "trojce" w piatek w porannej audycji mowili o tym ;-(. I to nie TLK zmieni swój rozkład, tylko że PLK go zmieni, czyli TLK będzie chciało jeździć ok, ale PLK na to nie pozwoli ;-) |
Jerzy Brzywczy |
#218 Re: Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione....2014-11-25 09:50#217: banacha - Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione.... Witam, Uważam, że PLK cierpi na nadmiar pieniędzy, które dostało na inwestycje. Im więcej pieniędzy tym więcej prac na torach i tym mniej pociągów. Czy uważacie, że jest możliwe, żeby ten strumień pieniędzy chociaż trochę przykręcić pisząc protesty do instytucji finansujących tę absurdalną modernizację? Jeśli tak to do kogo? To co robią na torach musi kosztować majątek. Marnotrawią pieniądze podatników, a w zamian uniemożliwiają ludziom dojazd do pracy. To trzeba jakoś ograniczyć.
|
#219 Re: Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione....2014-11-25 13:20#217: banacha - Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione.... Warto zdawać sobie sprawę, że ogólnie działa to właśnie w ten sposób - przewoźnicy (w tym IC) zgłaszają do PLK swoje potrzeby, a PLK na tej podstawie układa rozkład, do którego przewoźnicy muszą się dostosować. Dlatego zaznaczałem, że o skróceniu czasu przejazdu zarzekają się nie tylko IC, ale też (a może raczej przede wszystkim) PLK. |
#220 Re: Re: Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione....2014-11-25 13:30#218: Jerzy Brzywczy - Re: Re: Re: Zmiany rozkładu od 13.XII przeniesione.... To nie tak. Problem polega na tym, że PLK przy pracach inwestycyjnych widzi tory i jeżdżące po nich pociągi. Ale co jest w tych pociągach - to już ich nie obchodzi. Więc planując prace ignorują ten "drobny szczegół". Druga sprawa to sposób prowadzenia prac. Od jakiegoś czasu próbuję przekonać PLK do upublicznienia planu projektu. Informacja dla pasażerów miałabyć poprawiona - mieliśmy być poinformowani o tzw. kamieniach milowych oraz o tym, czy prace dzieją się zgodnie z planem czy nie. Jeśli są opóźnienia - to ile się spodziewać. Tymczasem moim zdaniem dla naszej linii plan projektu w ogóle nie powstał. Tzn ktoś rozpisał ogólnie co jest do zrobienia, ale bez niskopoziomowej weryfikacji. Nie uwzględnia to też informacji np. jak mocny wpływ będzie mieć dane działanie na pasażerów (żeby np. działania najbardziej uciążliwe przerzucać na spokojniejsze okresy, maksymalnie skracać itp.). W efekcie nikt nad tą modernizacją nie panuje, nikt nie wie tak naprawdę na jakim realnie etapie jesteśmy, ile jeszcze to zajmie i jak mocno my, pasażerowie dostaniemy po tyłkach. Zakręcenie kurka z kasą dobrym pomysłem nie jest, bo te inwestycje są potrzebne. To jednak co musimy zrobić to domagać się, żeby warunkiem finansowania inwestycji był odpowiednio przygotowany i na bieżąco monitorowany i aktualizowany plan projektu. Plan, który powinien być tak dobrze przygotowany, żeby nikt nie bał się upublicznić go. Sęk w tym, że tu niestety rozbijamy się o mur prawny, który jest dla nas skrajnie niekorzystny. Usłyszymy, że nie ma przepisów, na podstawie których podobny wymógłby się pojawić, więc wymogu nie będzie. Próbować warto, ale to pole na osobną batalię. Ja nie czuję się na siłach takiego kolejnego tematu w tej chwili podjąć, bo wiem, że niestety na naszej linii efektów ewentualnego sukcesu już nie odczujemy. Nawet jeśli uda się przepisy wprowadzić, to na bank będzie to z zaznaczeniem, że dotyczy jeydnie nowo uruchamianaych inwestycji... |
urban |
#221 czyli to samo...2014-11-26 07:21podsumowując: pisanie podań o 50% zwrotu biletu nie skutkuje, protesty itp nic nie dadzą . czyli cierpliwie czekamy na zakończenie remontu bo i tak nic nie zdziałamy... spoko |
#222 Re: czyli to samo...2014-11-26 07:51#221: urban - czyli to samo... Tak jak napisałem - jeśli nie będzie istotnej (zapowiadanej) poprawy od 14 grudnia, zaczynamy wysyłać wnioski o ukaranie. Ja osobiście nie wierzę w znaczącą poprawę, ale w tej chwili zebrało się więcej osób, które wspólnie podejmuje podobne decyzje i taka była decyzja większości. |
#223 Autobusy utrzymane po 13 XII2014-11-27 16:33Mimo wcześniejszej zapowiedzi PKP Intercity, że autobusy będą kursować do 13 XII, a później ze względu na przewidywaną znaczącą poprawę znikną, udało się wynegocjować pozostawienie autobusów również na początek nowego rozkładu, to jest od 14 XII. Na razie nie wiadomo, jak długo autobusy zostaną utrzymane, decyzja o ich likwidacji zależeć będzie od tego, na ile zakończenie remontu na odcinku Warszawa - Grodzisk faktycznie poprawi regularność kursowania pociągów. Jednak ważne jest to, że koleje zaakceptowały zaproponowaną przez Nieformalną grupę pasażerów Łódź - Warszawa propozycję odwrócenia podejścia - zamiast likwidować połączenia i siadać do rozmów jeśli będzie źle - pozostawić, sprawdzić czy jest dobrze i dopiero wtedy zlikwidować. |
Jerzy Brzywczy |
#2242014-12-01 14:41Na poprawę to nie ma co liczyć. Właśnie patrzę na tabele rozkładów jazdy Kolei Mazowieckich i wyraźnie widać, że ilość pociągów będzie się zmniejszać, czyli remont na odcinku Grodzisk Mazowiecki - Warszawa przybrał na sile. Świadczy o tym chociażby brak peronu numer 1 w Grodzisku. Kiedyś był. To nie jest remont. Likwidacja połączenia kolejowego byłaby lepszym określeniem tego co się dzieje na torach. |
#225 Nowe zasady reklamacji PKP Intercity2014-12-03 19:14 |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
22838 Utworzone: 2024-04-25
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1552 Utworzone: 2024-11-18
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3611 Utworzone: 2024-11-14
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1617 Utworzone: 2024-11-15
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
111 Utworzone: 2024-11-21
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101102 Utworzone: 2024-11-13
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
441 Utworzone: 2024-11-06
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
66 Utworzone: 2024-11-22
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
243 Utworzone: 2024-11-16
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
948 Utworzone: 2024-11-19
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17377 Utworzone: 2023-10-23
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4347 Utworzone: 2024-09-23
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1606 Utworzone: 2024-11-08
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1951 Utworzone: 2024-11-16
Wniosek mieszkańców o wprowadzenie zmian w zakresie organizacji dojść do peronów w rejonie stacji kolejowej Pobiedziska.
25 Utworzone: 2024-11-22
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
531 Utworzone: 2023-11-15
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
430 Utworzone: 2024-11-09
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1412 Utworzone: 2024-11-08
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7529 Utworzone: 2022-12-31
DOŚĆ PRZEMOCY WOBEC DZIECI
173 Utworzone: 2023-11-28