Dość kłamstw o śmierci księdza Jerzego Popiełuszki! List otwarty do Prezydenta RP.

Jan Bezta-Borowski

/ #833 Dlaczego podpisałem Petycję

2015-11-07 12:57

Dlaczego podpisałem. To oczywiste. Ten Wielki Ksiądz i Człowiek pochodził z Podlasia. Tutaj, jego wschód, to kopalnia-zaplecze dla UB/SB/PZPR na cały region, a nawet na kraj (zob. WC ) Dodawał nam ducha w tej czarnej nocy st. woj. Z Jego ducha zrodził się u nas Jego następca- również zmordowany ks. St. Suchowolec! Również ukryw. morderstwo!
   Tablice - z zapisków:. R. 1988 działaczom S zaproponowałem wykonanie tablic w Uhowie: na Grobie Nieznanego Żołnierza oraz na cześć ks. Jerzego Popiełuszki… W czasie zbiórki ofiar poznawało się postawę ludzi. Pewna młoda nauczycielka szczerze zdumiona oburzała się- po co jeszcze Popiełuszce tablica pamiątkowa, starczy mu w Warszawie, on gromadził broń (uwierzyła w słowa Urbacha!)…Można zapłakać nad dramatem dzieci przez nią edukowanych – czy to jeszcze Polska?!. A pewien „dolc”- po 3 latach w USA, odpowiedział iż nie ma pieniędzy.
  Redagowałem tekst, zamawiałem i wmurowałem obie tablice. Tablica ks. Jerzego umieszona na ścianie naszego kościoła: BÓG OJCZYZNA Ś.P Ks. JERZY POPIEŁUSZKO 1947-1984 ZGINĄŁ ZA PRAWDĘ Abyśmy byli wolni o lęku i zastraszenia. W HOŁDZIE PARAFIANIE 29-X-1988 r. Została odsłonięta 23 pażdziernika 1988r przy udziale rodziny ks. Jerzego. A UB/SB-owcy postawili następne dwa krzyżyki w moich aktach. A miałem ich - jak powiedział w sejmie szef SB Karpacz - cały worek. A za ujawnienie akt mordu ks.Suchowolca i kpt. SB Szematowicza, postawiono mi dwa nowe krzyżyki. Już "Wolnej".Tym razem w sowieckiej sprawiedliwości! Byłem na granicy... Te moje wspominki-za które przepraszam ratują

Jan Beszta-Borowski