Dość kłamstw o śmierci księdza Jerzego Popiełuszki! List otwarty do Prezydenta RP.

Jan Beszta-Borowski

/ #935 Petycja Sumlińskiego do PAD

2015-11-26 14:35

Przed 30-tu laty. Protest Głodowy w Krakowie – Bieżanowie 19.02.1985 – 31.08.1985 Był sprzeciwem moralnym wobec zbrodni i przemocy –rozpoczął się w 4 miesiące od zamordowania ks. Jerzego Popiełuszki. Postulaty i żądania: Zaprzestanie ataków na kościół, prześladowania jego biskupów i księży, uwolnienia więźniów politycznych, zaprzestania ich bicia i szykan psychicznych, wyrzucania z pracy z powodów polit, wolności słowa, zaprzestania bezprawnej kary banicji. W tym czasie był pobity i maltretowany ks. Isakowicz Zaleski.
Inicjatorką i opiekunką była. p. Anna Walentynowicz, a opiekunem duchowym był niezłomny kapłan i wspaniały człowiek Adolf Chojnacki, wielokrotnie szykanowany fizycznie i psychicznie. Głodówka była rotacyjna, min 3 dni. Tyle wytrwałem mimo że miałem chorobę wrzodową. Miałem zaszczyt uczestniczyć w imieniu głodujących w mszy św w Nowohuckich Mistrzejowicach u również wspaniałego ks. Jancarza. Nie ma Ich już wśród nas. Odeszli do Pana. Niech to krótkie wspomnienie będzie dla Nich hołdem. I pamięcią potomnym.
Po powrocie „zwerbowałem” do protestu Stanisława Puchalskiego z Kadłubówki gm. Brańsk

JBB