Petycja w obronie polskiej szkoły

Gość

/ #606 Re:

2016-08-05 10:18

#603: gość - 

Drogi powrotnej do przeszłości nie ma!  Moje gimnazjum uzyskało kolejny certyfikat "Szkoła dająca o bezpieczeństwo". Nasi uczniowie zinternalizowali święte prawa do nietykalności, godności osobistej, szacunku. To ludzie z którymi można góry przenosić i zdobywać szczyty, a są to mieszkańcy gminy.  Nasi absolwenci sami już wiele ossiągnęli zawodowo i życciowo. Patrząć na nich myślę: To wszystko co zrobiliśmy miało sens.  Szkoła jest świetnie wyposażona. Każdy gabinet ma połączenie z Internetem, najnowocześniejsze środki dydaktyczne, itd. Rodzice mają dostęp do e-dziennika. Wypracowaliśmy i zewaluowalismy wiele obszaróww, zakresów naszej pracy i współpracy z uczniami, rodzicami. Można wiele napisać i poowiedzieć o minionych 17. latach istnienia nas i gimnazjum.  Nie chodzi jednak tylko o gimnazja, ich pozostawienie. To sprawa mojej obawy o jakość kształcenia, cele jakie postawi się przed oświatą, narzędzia jakie posłużą do edukacji inaczej pojmowanej. Nie da się  wychować młodego pokolenia do uległości i pozbawić prawa do bycia "tylko" posłusznym.  "Takie będą narody, jakie ich młodzieży chowanie", ale czy to jest troską Pani minister i polityków? Co oni wogóle wiedzą o wychowaniu szeroko roumianym ( rozwijanie osobowości we wszystkich zakresach)?