Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej
Quoted post
Twix |
#413 Re: Re: Re: Re: Hipokryzja2014-08-15 12:25#406: imbryk - Re: Re: Re: Hipokryzja Krótko jak umiem - misją KK jest głosić Słowo Boże. Każdy może je odrzucić, bo ma wolną wolę i na ziemi nie powinny go za to spotykać żadne sankcje czysto ziemskie (co najwyżej kościelne, dajmy na to - ekskomunika). Wiem jak kiedyś wyglądało nawracanie. I wiem, że historia ocenia je negatywnie. Nie mniej jednak próbowałbym podjąć z tym polemikę i spojrzeć na to całościowo. Wg mnie w tamtych czasach religia była narzędziem społecznej kontroli. I potem pojawiały się motywy "czyj kraj tego religia". Zatem KK walczył o rząd dusz. Jak to oceniam? Dość neutralnie, bo wiem że czasu nie cofnę i w tamtych czasach nie żyłem, żeby znać ogół motywów, które kierowały świeckimi i Kościołem. Tak, bardzo często było to zwykłe pragnienie władzy. |
Odpowiedzi
imbryk |
#416 Re: Re: Re: Re: Re: Hipokryzja2014-08-15 15:06:13#413: Twix - Re: Re: Re: Re: Hipokryzja 1.Religia ( każda ) zawsze jest narzedziem kontroli nie tylko w tamtych czasach , w kazdych czasach 2. Islam religią pokoju tak jak katolicyzm religią miłosci, muzulmanie są obecnie na takim samym poziomie na jakim byla średniowieczna Europa, jeszcze jakies 500 lat i może przestaną mordować , tych ktorzy sie wylamuja z islamu oraz tych ktorzy nie chcą go przyjąć i potem swiat uzna, że islam to religia milosci, dobroci i cnot wszelakich... 3.Wszystkie wierzenia są pogaństwem, w znaczeniu wypełnienia luki poznawczej, znalezienia 'dziecinnej" przyczyny , powodu poznania - skąd przychodzimy, kim jestesmy, dokąd idziemy, oraz niemożności wpływania na Naturę, od której zależy nasz los człowieczy. Wszystkie wierzenia to pogaństwo, a wszystkie religie to sekty vel mafie, zależy jedynie od skali zorganizowania. 4. Dla omamionych wierzących. cudem jest wszystko , nawet wizerunek maryjki na korze drzewa, omamiony wierzący raczej nie myśli , ON WIERZY i to mu wystarcza , ku uciesze kleru 5. Czlowiek nie jest grzeszny z natury a już z pewnoscią nie rodzi sie z żadnym grzechem "pierworodnym" , to bzdura wymyślona przez kościoł, bo jesli tak to rozpatrywać jak Pan to przedstawił ...ze czlowiek sklonil sie ku "złu" bo zjadl zakazany owoc , można zapytac dlaczego więc drzewo z tym zakazanym owocem stało w edenie , bog sam dla siebie go tam nie -potrzebował i podobno NIE chciał, żeby człowiek zgrzeszył ? w takim razie najprościej byłoby w takiej sytuacji oraz w boskiej mocy -nie stawiać owego drzewa w miejscu gdzie baraszkują niewinne dzieci. Wygląda to w moim odczuciu jak prowokacja tyle, ze dobry kochający ojciec raczej nie naraża swoich dzieci na niebezpieczeństwo i jesli ono faktycznie istnieje - to w miarę możliwości USUWA je ( drzewo wiadomości zasadzone boską ręką - tylko po co ? ) moglo byc tą samą ręką boską usuniete , bog tego jednak nie uczynil, wolał "doswiadczać" swoje umilowane dzieci ( Pan takze w ten sposob doświadcza własne ? ) i w momekcie kiedy one jednak okazują swoją slabość i głupotę .... wyrzuca je z domu. Taaa to zaiste przyklad rodzicielskiej miłośći. Dziękuję. Rodzic . ktory w taki sposob postepuje, wg mnie okazuje wlasną glupotę i zero miłości do dzieci. Nie mam zamiaru rozmawiać na gruncie doktryn bo ich nie uznaję i nie mam zamiaru wyprowadzać Pana z błędnego koła, najważniejsze, ze przyznał Pan , iż w zyciu ziemskim nie ma różnic między osobami zarazonymi wirusem wiary a tym, ktore sa wolne od tego wirusa. Szkoda tylko, że że pańska opinia w tej kwestii diametralnie różni się od stanowiska hierarchii, ktora to hierarchia , wszelkie dzialania niewierzących w obronie swoich praw traktuje jako ataki "lewackie" antykoscielne i nawet antyboskie. bo z takiej postawy wynika jasno że wg kosciola niewierzący N|IE mają żadnych praw. Nawet do tego aby uwolnic się od tej "wiary" , DO TEGO ABY MOC DECYDOWAĆ O SOBIE , a także do tego by traktowano nas z szacunkiem należnym drugiemu czlowiekowi a nie z pozycji "mądrzejszego" bo "wszystkolepiejwiedzącego" KOSCIOLA
Skoro zgadza się Pan z tym, ze to osoby wierzące winne lożyc na wszystko co związane z ich kultem ...mam nadzieję,że podpisał Pan niniejszą deklarację .....
|
same cuda |
#457 Re: Re: Re: Re: Re: Hipokryzja2014-08-16 22:57:35#413: Twix - Re: Re: Re: Re: Hipokryzja Serratia marcescens to bakteria, która najprawdopodobniej wpłynęła na losy świata bardziej niż nam się to wydaje. Jest to bardzo popularna bakteria, którą można znaleźć na naszym ciele (np. na zębach), albo w środowisku. Może być patogenem. Dopiero kiedy powiem polską nazwę Serratia marcescens, stanie się jasne dlaczego wpłynęła na losy ludzkości: pałeczka krwawa lub pałeczka cudowna. |
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
871 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42120 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
910 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
179 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
44 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2718 Utworzone: 2024-11-15
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
25 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
291 Utworzone: 2024-12-17
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
235 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5339 Utworzone: 2024-09-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
439 Utworzone: 2024-12-15
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1542 Utworzone: 2024-11-28
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
85 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7809 Utworzone: 2022-12-31
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
490 Utworzone: 2024-11-25
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
354 Utworzone: 2024-12-18
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
227 Utworzone: 2024-12-17